Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuws

Lucht verversen alleen is niet voldoende. Met luchtreinigers verdwijnt álle vervuiling uit de lucht

De-Kiezel-62
Voor iedere school en ieder klaslokaal is een oplossing te vinden.

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | Euromate

2 juni 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Dat de overheid scholen wil voorzien van CO2-meters is een stap in de goede richting, volgens Annelies de Jong, marketing manager bij Euromate. Het biedt echter geen bescherming tegen besmettingen door virussen, zoals griep of corona. CO2 zegt enkel iets over de hoeveelheid ventilatie en het comfort in een ruimte. De luchtreinigers van Euromate bieden een betaalbare oplossing voor een schone binnenlucht zonder dat het gehele ventilatiesysteem aangepast hoeft te worden.

De luchtreinigers van Euromate zijn gecertificeerd en volledig veilig in gebruik.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat een slechte luchtkwaliteit op school de leerprestaties van kinderen nadelig beïnvloedt. Helaas is op ruim 80% van de Nederlandse scholen het binnenmilieu niet gezond. De coronapandemie heeft hier nogmaals de nadruk op gelegd. Veel scholen zoeken daarom naarstig naar een oplossing. Helaas kost een nieuw ventilatiesysteem aanleggen tienduizenden euro’s; voor de meeste scholen niet zomaar eventjes te doen. Met de luchtreinigers van Euromate is dit echter gemakkelijk op te lossen voor een minimaal bedrag. De luchtreinigers zijn al verkrijgbaar voor 2 euro per leerling per maand. Ze zorgen niet alleen voor een frisse omgeving, maar halen ook virussen, bacteriën, fijnstof, pollen en geuren uit de lucht.

Veilige apparaten

“Volgens het Bouwbesluit moet er binnen een klaslokaal voldoende frisse lucht toegevoegd en CO2 afgevoerd worden. Ook mag er geen tocht optreden. Het is echter vooral gericht op comfort. Gemiddeld één keer per uur wordt de lucht vervangen door het ventilatiesysteem. Om besmettingen met griep of corona te voorkomen, zou je vijf á zes keer per uur de lucht moeten vervangen”, legt De Jong uit. De luchtreinigers van Euromate zijn verkrijgbaar in verschillende groottes, waardoor er voor elke ruimte een oplossing is.

Virussen, bacteriën, fijnstof, pollen en geuren worden uit de lucht gehaald.

Voor het reinigen van de lucht worden met name in België, Duitsland en Amerika al veelvuldig luchtreinigers ingezet. De effectiviteit is inmiddels al meerdere malen bewezen. Ook binnen Nederland is deze techniek in opkomst. Het is wel zaak voor scholen om te kiezen voor de juiste apparaten, merkt De Jong op. “Je hebt veel cowboys op de markt, die niet altijd even goede en veilige technieken gebruiken. Onze apparaten zijn gecertificeerd door gerenommeerde onafhankelijke instanties en werken met HEPA-filters. Er komen geen schadelijke stoffen vrij en ze zijn geluidloos. Omdat er binnenlucht wordt aangezogen, treedt er ook geen warmteverlies op. Sterker nog, de warmte wordt juist beter door de ruimte verspreid.”

Samenwerken

Bij Euromate merken ze dat scholen vaak aanlopen tegen de vraag wie de luchtreinigers moet financieren. Daarom zou de overheid moeten aangeven dat dit een belangrijk aandachtspunt is, zodat subsidies mogelijk worden, vindt De Jong. “Het gaat hier niet alleen om corona, maar om het welzijn van kinderen. In de winter worden nu ramen opengezet, waardoor er kou binnenkomt. Daardoor moet er meer gestookt worden. In steden haal je bovendien geen frisse lucht naar binnen als je een raam openzet, maar juist vervuiling, zoals fijnstof.”

Om de kosten laag te houden voor alle partijen, werkt Euromate graag samen met installateurs. Voor hen heeft het bedrijf een speciale aanbieding, zodat iedere school voorzien kan worden van de juiste oplossing. “Naast het leveren van een CO2-meter kunnen we ook de lucht op vervuiling laten meten en daar een rapport van opstellen, zodat een school zelf conclusies kan trekken en plannen kan maken. Wij kunnen hierin natuurlijk altijd adviseren”, aldus De Jong. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht