Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Koolmonoxide: fabels en feiten

Koolmonoxide: fabels en feiten

De winter staat voor de deur, de kachel of open haard gaat weer aan. Juist nu we weer meer tijd in huis doorbrengen, zouden we ons weer meer bewust moeten zijn van de gevaren van koolmonoxide.  Koolmonoxidevergiftiging blijft altijd een actueel onderwerp, want degevaren van dit giftige gas liggen constant op de loer. Toch zijn er nog altijd misverstanden. Hieronder een aantal fabels en feiten op een rij.

Koolmonoxide, een sluipmoordenaar

Koolmonoxide is een zeer giftig en reukloos gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van een brandstof in bijvoorbeeld een cv-ketel, geiser, gasfornuis, hout-, gas- en oliekachel of openhaard. Jaarlijks overlijden gemiddeld 10 mensen aan een koolmonoxidevergiftiging. In dit filmpje wordt nog eens duidelijk uitgelegd wat koolmonoxide nu precies is.

Zelfs bij nieuwe CV-ketels

Eén van de grootste misverstanden is dat koolmonoxidegevaar alleen voorkomt bij oudere verbrandingstoestellen. Dit is niet waar, zelfs bij het allernieuwste model kan koolmonoxidegevaar optreden wanneer er een lek of slijtage is of windterugslag op de afvoer plaatsvindt. Ook bij een nieuwe CV-ketel kan dus koolmonoxide ontstaan.

Nonchalante houding

Om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen, kan tijdige alarmering het verschil maken tussen leven en dood. Onze zintuigen kunnen ons niet alarmeren bij koolmonoxidegevaar; een koolmonoxidemelder kan dit wel. Toch kiezen nog teveel huiseigenaren ervoor geen koolmonoxidemelder in hun huis op te hangen. Deze nonchalante houding ligt mede ten grondslag aan koolmonoxidevergiftiging.

Meer bewustzijn creëren

Hemmink en Ei Electronics willen graag meer bewustzijn creëren over koolmonoxidegevaar. Bekijk onze webpagina veiligbijkoolmonoxide.nl met alle feiten, weetjes en adviezen op het gebied van koolmonoxidegevaar.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.