Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Klaar voor de energietransitie 
De Click-mate NXT L groepenkast met geïntegreerd energiemanagementsysteem (HEMS) vormt het kloppend hart van de woning en communiceert met alle elektrische installaties.

Klaar voor de energietransitie 

In steeds meer woningen worden duurzame installaties zoals zonnepanelen, warmtepompen, warmwaterboilers en EV-laadpalen geïnstalleerd. Dit vraagt niet alleen om meer ruimte in de groepenkast, maar ook om flexibiliteit en schaalbaarheid. Gelijktijdig hebben we te maken met stijgende en dynamische energieprijzen, onbalans en netcongestie waardoor slim energiemanagement noodzakelijk wordt. Attema en O-Nexus sorteren hierop voor met de Click-mate NXT L groepenkast met geïntegreerd energiemanagementsysteem, waarmee woongebouwen klaar zijn voor de toekomst.

“De modulaire Click-mate NXT L groepenkasten zijn in nauwe samenwerking met de markt ontwikkeld en onderscheiden zich door een compacte vormgeving en een modulaire opbouw”, vertelt Robert Woudenberg, salesmanager Installatie en Bouw bij Attema. “Waar standaard meterkasten 22 cm breed zijn, hebben wij als enige leverancier in Nederland gekozen voor een breedte van 33 cm. Hierdoor kunnen meer componenten in één groepenkast geplaatst worden en is het koppelen van twee standaard meterkasten verleden tijd.”

Custom made en plug-and-play

“Met behulp van de online Click-mate NXT Assistant configurator kunnen installateurs de groepenkast heel eenvoudig en exact naar klantwens configureren”, vertelt Woudenberg. “Het is slechts een kwestie van inloggen, groepenkast selecteren, de gewenste componenten toevoegen en middels drag-and-drop bepalen waar deze componenten in de groepenkast moeten komen. Vervolgens kan vanuit het programma ook de bestelling worden geplaatst. Alle groepenkasten worden plug-and-play en binnen een paar werkdagen geleverd, waarbij een duidelijke codering (kavelnummer of bouwnummer) garandeert dat de juiste groepenkasten op de juiste plekken komen.”

Het HEMS maximaliseert het gebruik van zelf opgewekte energie voor alle gebouwgebonden installaties.

Innovatieve technieken

Om de installatie te vergemakkelijken, zijn de Click-mate NXT L groepenkasten voorzien van diverse handige producteigenschappen zoals stapelbare buiszadelstroken en een lichtgrijze onderbak voor zicht in donkere ruimtes. “Net als de schroefloze kap, verschillende slimme uitvoermogelijkheden in de zijwand en een stekerbaar aardblok zijn dit allemaal handigheidjes die het werk eenvoudiger én sneller maken”, aldus Woudenberg. “En dat loont! De keuze voor componenten powered by Siemens zorgt voor een hoge kwaliteit en beschikbaarheid. Maar ook voor een hoge innovatiekracht. De recente integratie van het O-Nexus Home Energy Management Systeem (HEMS) sluit hier perfect op aan.”

Optimaliseren van energiestromen en tarieven

“Het HEMS levert toegevoegde waarde door PV-zelfconsumptie en slim gebruik van dynamische energietarieven te combineren”, vertelt Olivier van der Burgt, oprichter van O-Nexus. “Het systeem maximaliseert het gebruik van zelf opgewekte energie voor alle gebouwgebonden installaties. De schone en goedkope energie wordt gebruikt voor het vullen van een thuisbatterij en/of voor warmtapwaterbereiding en -opslag in een warmwaterboiler. Laaghangend fruit waarmee CO2-reducties tot 30% en zonder verlies van comfort gerealiseerd worden.”

Wanneer een bewoner een dynamisch energiecontract heeft, dan maakt het HEMS het mogelijk om energie vooral te gebruiken als de EPEX-tarieven het laagst zijn. “Minimaal 60% van ons energieverbruik gaat op aan verwarming en warmtapwater. Door hier slimmer mee om te gaan, kan veel CO2 en tot wel 20% op de energiekosten worden bespaard. Bovendien wordt overbelasting van het net op deze manier voorkomen.”

Autonoom en zelflerend

Het HEMS is voorbereid op de spoedige introductie van de congestiemaatregelen, die netbeheerders en energiebedrijven nodig hebben om een betaalbare en betrouwbare elektriciteitsvoorziening te garanderen, vertelt Van der Burgt. “Bovendien functioneert het HEMS autonoom en zelflerend. Op basis van het energiegedrag van de bewoner(s) wordt continu een optimaal scenario bepaald. Hierdoor ervaren bewoners optimaal comfort, maar worden hoge energiekosten en energiearmoede beperkt.”

Kloppend hart van de woning 

Met de Click-mate NXT L groepenkast met geïntegreerd energiemanagementsysteem vergroten installateurs hun toegevoegde waarde, benadrukt Van der Burgt. “We moeten voor 2050 CO2-neutraal zijn. Om dit mogelijk te maken, moeten miljoenen woningen verduurzaamd worden. De slimme groepenkast sorteert hierop voor en vormt het kloppend hart van elke woning. De installatie anticipeert automatisch op de veranderende installaties en energiestromen.” Om het HEMS te laten werken, worden in de groepenkast een gateway en kWh-meters geplaatst. “Belangrijk onderdeel is bovendien het installateursportaal; een dashboard waarop installateurs op afstand en op 5 minuten nauwkeurig kunnen inzien of de installaties werken zoals beoogd. Op basis hiervan kunnen zij opties voor verbetering adviseren.” Indien een installatie uit de pas loopt, dan wordt automatisch een e-mailnotificatie verstuurd. “Zo kunnen direct passende acties worden opgestart en worden vervelende verrassingen achteraf voorkomen.”

De Click-mate NXT L groepenkast met energiemanagementsysteem is zowel geschikt voor nieuwe als bestaande woningen, waarbij het tevens mogelijk is om groepen woningen en zelfs wijken te combineren. Hierdoor kan nog meer impact worden gemaakt.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.