Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installateur, neem de lead!

Installateur, neem de lead!

Met minder mensen meer werk verzetten en minder faalkosten in de bouw; het kan! Ruud Kats, sales director bij Stabiplan, legde tijdens de SUM uit hoe installateurs hierin de lead moeten nemen.

“De bouwsector neemt veiligheid niet serieus” luidde het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar aanleiding van de parkeergarage in Eindhoven die vorig jaar instortte. In dit project hadden het halen van de planning en het beperken van verliezen de prioriteit, waardoor er niet over de consequenties van de ongebruikelijke constructie werd nagedacht. Een belangrijk signaal naar de bouw: wie zich blind staart op de kosten, loopt het risico andere zaken uit het oog verliezen.

Goedkoop is duurkoop
Bij aanbestedingen is de laagste prijs vaak leidend, wat ten koste kan gaan van de veiligheid en kwaliteit. Dit maakt het lastig om hoogwaardige projecten op te leveren en kan daarom uiteindelijk toch duur uitvallen. Hier moet verandering in komen, was de boodschap tijdens de sessie “BIM for managers” op de SUM, en installateurs kunnen hierbij het verschil maken.

Met de opdrachtgever aan tafel
Het begint namelijk al bij het uitbrengen van een offerte, vertelde Ruud: “In plaats van zo snel mogelijk een zo laag mogelijke prijs samen te stellen, moeten installateurs meerwaarde bieden en opties verkopen. Denken vanuit de mogelijkheden in plaats van de kosten. Door vanaf het begin met de opdrachtgever mee te denken, kan een hogere prijs voor een betere installatie worden verantwoord. De installateur moet dus met de opdrachtgever aan tafel gaan zitten, de mogelijkheden laten zien en de kosten bespreekbaar maken. Door efficiëntere of kwalitatief betere installaties te ontwerpen, wordt op de lange termijn geld bespaard. Dit kost aan de voorkant misschien meer, maar verdient zichzelf dubbel en dwars terug.”

Onderhoud van het model
Een voorbeeld dat tijdens de presentatie aan bod kwam, was het onderhoud van het BIM-model. Net zoals auto’s eens in de zoveel tijd naar de garage moeten en CV-ketels service nodig hebben om te blijven functioneren, hebben ook BIM-modellen onderhoud nodig. Om ervoor te zorgen dat een BIM-model meerdere jaren heen bruikbaar blijft, moet deze ondersteund blijven door nieuwe software versies. Het onderhoud van het BIM-model vereist aandacht, en hier zou al vanaf het begin rekening mee gehouden moeten worden. Door dit soort zaken met de opdrachtgever bespreekbaar te maken, worden kosten inzichtelijk en problemen op de lange termijn voorkomen.

“Denk niet vanuit de kosten, maar vanuit de mogelijkheden.” – Ruud Kats tijdens SUM 2018

Meerwaarde dankzij BIM
BIM is een belangrijke manier waarop installateurs meerwaarde kunnen bieden, en dit moet de installateur aan de opdrachtgever gaan verkopen. Want de misvatting bestaat dat BIM alleen draait om het maken van “leuke” 3D-tekeningen. Ruud: “BIM draait zowel om visualisatie als informatie. Om het efficiënt gebruik maken van informatie gedurende de hele bouwcyclus; van eerste het ontwerp en principeschema, het berekenen en modelleren, tot het plaatsen van bestellingen, prefabricage, beheer en onderhoud. Werken met BIM is misschien duurder aan de voorkant, maar geeft veel meer controle over de kosten en planning. Zaken die in een traditioneel proces over het hoofd worden gezien, worden met BIM inzichtelijk gemaakt. Het levert veel minder stress en meer continuïteit op, omdat het model klopt.

Hoe dit eruit ziet in de praktijk? In de woningbouw kan een installateur bijvoorbeeld al in het begin verschillende opties aanbieden en deze visueel maken met BIM. Of in het kader van BREEAM warmtepompen aanbieden. Zo voorkom je dat je aan het eind van een traject ineens een warmtepomp moet toevoegen, terwijl dit niet meer past in de technische ruimte. Door dit soort zaken van te voren te bespreken en in het model op te nemen, creëren installateurs meerwaarde en worden kostbare last-minute wijzigingen voorkomen.”

Investeer in productiviteit
Wie een sterke marktpositie wil behouden en mooie projecten wil opleveren, moet dus vanuit mogelijkheden gaan denken in plaats van kosten. Nu tekenaars onder druk staan en er veel verloop van personeel is, is het bijvoorbeeld juist belangrijk om hierin te investeren. Ruud: “Zorg dat je als bedrijf innovatief blijft en interessante projecten en scholing biedt. Nu sturen veel bedrijven hun modelleurs eens in de vijf jaar op training, terwijl de technologie veel sneller ontwikkelt. Door in kennis en knowhow te investeren, blijft personeel productief en gemotiveerd. Wie investeert in zijn werknemers, kan tot 50% zoveel gedaan krijgen in dezelfde tijd en met dezelfde mensen.”

Een andere belangrijke manier om productiviteit te verhogen, is het slim gebruik maken van technologie. Er is een tijd geweest dat de techniek de belofte van BIM nog niet waar kon maken, maar nu is de techniek er wel. Ruud: “Bij Stabiplan bieden we nu oplossingen van A tot Z: ontwerp een BIM-model met Stabicad for Revit en de juiste MEP content, werk samen met andere partijen via Trimble Connect, gebruik een robot om snel installaties vanuit het model uit te zetten, en importeer vervolgens de informatie weer in het model via bijvoorbeeld een point cloud. Zo is de workflow rond, bereik je efficiëntie in je werk dankzij BIM en is bij de oplevering het model up-to-date voor de komende periode.”

Een kans voor installateurs
Nu de bouw onder druk staat, kunnen installateurs dus het verschil maken. Door te investeren in mensen en techniek, kan meer werk worden verricht met minder mensen en blijven de kosten onder controle. Bovendien bieden installateurs met BIM toegevoegde waarde aan zowel de eigen medewerkers als de opdrachtgever. Om zo samen betere gebouwinstallaties te ontwerpen, realiseren en beheren. “Het is nu aan de installateur om de lead te nemen,” sloot Ruud zijn presentatie af: “Verplaats je in de opdrachtgever en ga met hem aan tafel zitten. Wat kun je de opdrachtgever bieden? Bied opties aan, denk mee, en creëer meerwaarde.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.