In de noordwesthoek van Berkel en Rodenrijs wordt hard gewerkt aan de bouw van de Gouden Buurten. In totaal komen hier 2.500 woningen in verschillende buurten. In een aantal deelprojecten is een combinatie van bedrijven actief, die gezamenlijk zorgen voor de warmtepompen en het afgiftesysteem in de grondgebonden woningen en appartementen voor de sociale huur. Hun doel: in een efficiënt werkproces komen tot het hoogst mogelijke comfort voor de eindgebruiker.
Samen kom je verder. Dat vonden ook de drie bedrijven die als collectief actief zijn in de markt voor duurzame verwarmingssystemen voor woningen. COMAP is een internationaal opererende producent en leverancier van appendages, leidingen en afgiftesystemen voor warmte en koeling. 2Flexsystems is sinds vijf jaar importeur van de Zweedse Thermia warmtepompen en VMeij Installaties houdt zich sinds 2018 bezig met het installeren en ontwerpen van innovatieve duurzame oplossingen, waaronder ook de Thermia warmtepompen. Drie jaar geleden hebben deze bedrijven een samenwerking opgezet die al een aantal vruchtbare resultaten heeft opgeleverd, waaronder in Berkel en Rodenrijs.
Geert Ververs, directeur van RHC COMAP, valt meteen met de deur in huis: “De markt is erg versnipperd en dat leidt ertoe dat men vergeet met elkaar tot een gezamenlijke en energetisch efficiënte oplossing voor de eindgebruiker te komen. Daarnaast zijn er organisaties die de mond vol hebben van ketensamenwerking, maar concreet stelt dat vaak niet veel voor. Voor ons betekent samenwerken afspraken nakomen en samen uit samen thuis. We hebben nu drie projecten gedaan en die zijn uitstekend verlopen.”
Gert Meijberg, directeur van VMeij Installaties, kan daar naadloos op aansluiten: “We kennen elkaar al langer en kunnen elkaar de waarheid zeggen. Dan doe je in de regel een stapje extra. Kom je je afspraken niet na, dan zit daar ook een persoonlijk aspect aan vast. Niet minder belangrijk: doordat we op elkaar ingespeeld zijn, kom je op de bouwplaats en hoef je niks uit te zoeken of uitgelegd te krijgen, je kunt meteen vol aan de slag. We hebben gezamenlijk een concept ontwikkeld met de Thermia warmtepomp en een uitstekend afgiftesysteem en dat rollen we zeer efficiënt uit. Onze focus ligt op nieuwbouw, dat is beter te organiseren. Bij renovatie zit je toch bij mensen achter de voordeur.”
Ook Wim Mulders, directeur van 2FlexSystems, is lyrisch over het collectief. “We leveren kwalitatief hoogstaande warmtepompen uit Zweden en wilden het anders doen, systematischer en met partijen die we door en door kunnen vertrouwen. Met als doel: een zo hoog mogelijk comfort voor de eindgebruiker. Omdat bij ons het meeste werk in de voorbereiding zit, sluit alles perfect aan en klopt alles. En we weten alles van elkaars producten en hoe we werken.”
Aan de basis van het afgiftesysteem liggen hoogwaardige producten. Ververs: “COMAP is een van oorsprong Frans bedrijf dat groot geworden is met appendages. Drie jaar geleden is het begonnen met leidingsystemen voor laagtemperatuurverwarming, met de gedachte de installateur zoveel mogelijk te ontzorgen. Daarbij kunnen we als systeemleverancier tot en met montage en inregeling leveren, al naar gelang de wensen van de installateur c.q. opdrachtgever. De laatste jaren zien we een toenemend aantal projecten waar installateurs bij dergelijke systemen werken met prefabriceren. Daar kunnen we goed in meedenken en -doen. Met een breed en sterk aanbod van eigen producten en complete systemen, die indien gewenst just-in-time geleverd kunnen worden vanuit het centrale magazijn in Frankrijk of zo nodig via de hub in Amsterdam. COMAP werkt daarbij altijd in opdracht van de installateur en vooralsnog nooit voor de aannemer. Met de kwaliteitsgarantie voor ons warmteafgiftesysteem sorteren we vast voor op de kwaliteitsborging die volgend jaar verplicht wordt.”
Het hart van het installatieconcept wordt gevormd door de Thermia Calibra Cool warmtepomp, een paradepaardje van 2Flexsystems. Mulders: “Het Zweedse Thermia bestaat al sinds 1923 en kwam in 1973 met de eerste warmtepomp met geïntegreerde warmwatertank en passieve koeling. De nieuwste Calibra-modellen zijn Brine-Water warmtepompen met een invertergecontroleerde compressor, gemaakt om optimaal te presteren in alle Europese klimaatzones. Het zijn ideale machines die de warmteproductie continu aanpassen aan de actuele warmtebehoefte, dus zonder pendelen. De dertig grondgebonden woningen in Berkel en Rodenrijs zijn inmiddels aangesloten, binnenkort leveren we de dertig warmtepompen voor de twee appartementsgebouwen. Dit maakt deel uit van een veel grotere levering van negenhonderd units in Pijnacker en 786 stuks in Berkel en Rodenrijs.”
VMeij Installaties ingekocht. Meijberg: “Dan begint in onze werkplaats het voormonteren. Warmtepompen zijn nogal arbeidsintensief en alles wat je in de fabriek aan appendages kunt voorbewerken, voormonteren en prefabriceren is pure winst. Voor projecten maken we een mock-up en komen we met de adviseurs van Thermia tot de ideale montagewijze. Het zijn bij projecten vaak dezelfde oplossingen en dan kun je met prefabriceren enorme tijdwinst boeken. De projectleiders van VMeij Installaties en COMAP stemmen tijdens het bouwproces doorlopend af en hebben veel contact. Ook als het proces goed verloopt. Bij de dertig grondgebonden woningen in Berkel en Rodenrijs, ons eerste gezamenlijke project, verliep het proces al meteen voorspoedig. Het was niet twee keer knipperen met de ogen en klaar, maar veel scheelde het niet.”
De korte montagetijd en dientengevolge hoge bouwsnelheid vallen ook in goede aarde bij hoofdaannemers Eteck van de projecten in Pijnacker en Van Mierlo Bouw & Ontwikkeling van de projecten in Berkel en Rodenrijs. Ververs: “In de projecten in Berkel en Rodenrijs zijn de Thermia Calibra Cool 1 t/m 7 KW Brine-Water warmtepompen toegepast met individuele lusjes naar de woningen. Bij de projecten in Pijnacker wordt gebruikgemaakt van een collectief leidingnet aan de bronzijde, met meerdere bronnen in combinatie met aquathermie. Het installatietempo is op beide locaties erg hoog. Hierna wil de gemeente ook in Berkel en Rodenrijs woningen realiseren met een collectieve warmtebron, dat kunnen wij dan ook prima aan. Maar eerst deze twee deelprojecten in de Gouden Harpbuurt goed afronden.” Nog een paar keer knipperen met de ogen dus.