Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Hybride gebouwen en circulaire bouw: het is allemaal te combineren met een goede installatie’
Vincent de Gier Vestigingsdirecteur bij Van Dorp Rotterdam en directeur bij Van Dorp projecten

‘Hybride gebouwen en circulaire bouw: het is allemaal te combineren met een goede installatie’

Installateurs krijgen nu en in de toekomst steeds vaker te maken met hybride gebouwen en circulaire bouw. De installaties moeten daarop aangepast worden en dat vergt een andere manier van denken en werken. Het hergebruiken van onderdelen blijkt een grote opgave te zijn. Hoe gaan we dit aanpakken?

Circulair werken is in de bouw gebruikelijker dan binnen de installatietechniek. Materialen worden ontnomen uit een gebouw, gereinigd en teruggeplaatst. Ook van lucht- en verwarmingsinstallaties kunnen onderdelen worden hergebruikt. De wil is er om zoveel mogelijk materialen te recyclen. Daarvoor zou je zoveel mogelijk delen van installaties naar een hub willen brengen, om op een dergelijke locatie deze onderdelen grondig op te knappen en waar nodig onderdelen te vernieuwen. Daarna kunnen ze opnieuw gebruikt worden om een installatie mee op te bouwen, met de uitstraling die opdrachtgevers en architecten gewend zijn. In de praktijk blijkt dit best lastig te zijn.

Garantie

Het bepalen van de garantieperiode van een installatie voorzien van hergebruikte installatieonderdelen is nog lastig. Wat dat betreft zitten we in een transitie. Wat we bij het nemen van beslissingen in ons achterhoofd moeten houden, is: hergebruik is beter voor het milieu en het is goedkoper. Soms moet je dan accepteren dat de garantieperiode op bepaalde onderdelen van de installatie daardoor korter is. De vraag is hoe snel deze ontwikkeling binnen de installatietechniek zal gaan, maar de behoefte is er.

Prefabricage bij hybride gebouwen

Ook hybride bouw vergt veel afstemming. In Amsterdam werd medio januari de nieuwbouw opgeleverd voor DPG Media. Het is het grootste hybride houtbouwcomplex van Europa. Met name aan de voorkant vergt dit veel engineerings- en ontwerpkracht. De installateur moet actief meedenken, want bijvoorbeeld bij houtbouw zijn er minder constructieve mogelijkheden. Prefab installatiemodules worden aangepast aan de houtbouw, zodat er snel gewerkt kan worden met minder transport- en faalkosten. Je ontwerpt een installatie die als een jas past in de constructie. Het werkt anders dan wanneer je legio ruimte hebt boven een plafond in een betonnen gebouw. Ons werk wordt in het algemeen door hergebruik en prefabricage steeds efficiënter en duurzamer.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.