Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Het financieren van een hoogwerker

Het financieren van een hoogwerker

Je bent al enige tijd succesvol in de bouwsector specifiek in het afwerken van gevels. Je hebt als eenmansbedrijf verschillende opdrachtgevers zowel in de woningbouw als utiliteitsbouw. Je staat nu op het punt om belangrijke investeringen te doen zoals een hoogwerker; kosten €50.000. Machines leasen is een mogelijkheid, maar welke leasevorm? Er zijn in feite drie opties; financiële lease met eigendom of met pandrecht en operationele lease

Financiële lease met eigendom

Financiële Lease is de meest voorkomende manier van bedrijfsmiddelen financieren. Omdat de bedrijfsmiddelen op de balans komen te staan is er sprake van economisch eigenaarschap. Het leasebedrijf wordt juridisch eigenaar. De hoogwerker is volledig (exclusief btw) te financieren. Aan het einde van het contract, wordt de hoogwerker te koop aangeboden voor een vastgesteld restbedrag.

Voordeel van financiële lease is dat je de hoogwerker volledig kunt  financieren. Hierdoor hoef je geen eigen middelen vrij te maken.

Financiële lease met pandrecht

Deze leasevorm is vergelijkbaar met lenen. Jij bent volledig eigenaar, zowel juridisch als economisch, maar je geeft de hoogwerker in onderpand aan het leasebedrijf. Het voordeel is dat het bedrijfsmiddel in elk opzicht jouw eigendom is. Bij deze vorm van leasen staat de hoogwerker op de balans van jouw bedrijf.

Het financieren van een hoogwerker

Met operationele lease staat de hoogwerker niet op jouw balans. Deze vorm van lease wordt daarom ook wel ‘off-balance lease’ genoemd. Jij betaalt een vast maandbedrag voor het gebruik van het bedrijfsmiddel. Het leasebedrijf is juridisch en economisch eigenaar van de hoogwerker. Als het contract afloopt, heb je de mogelijkheid om de hoogwerker tegen een vooraf afgesproken prijs te kopen. Voordeel is dat de maandkosten volledig als werkposten zijn te boeken. De hoogwerker staat niet op de balans, dus je schrijft er ook niet op af.

Financieren kost altijd geld. Leasen is precies afgestemd op de economische levensduur van het bedrijfsmiddel. Je betaalt in vaste maandelijkse termijnen. Een leasevorm waarbij jij volledig eigenaar bent, heeft een duidelijk voordeel. Je kunt namelijk gebruik maken van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Dit betekent dat je in één jaar 28 procent van de investering mag aftrekken van de winst, waardoor je beduidend minder inkomstenbelasting betaalt. De afschrijving en onderhoudskosten van de hoogwerker zijn aftrekposten. Die mogen ook van de winst af.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.