Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Global Foods Innovation Centre Unilever | Wageningen

Global Foods Innovation Centre Unilever | Wageningen

Meet- en regeltechniek speelt belangrijke rol in behalen BREEAM-NL-ambities Unilever

State-of-the-art nieuwbouw wordt beloond met 2 BREEAM-NL-awards!

Unilever BR Controls

Voor alle primaire installaties zal in de regelkasten gebruik worden gemaakt van de BRC46 systeemcontrollers.

 

Voor de bouw van het nieuwe Global Foods Innovation Centre van Unilever in Wageningen is gekozen voor een innovatief installatieconcept met vooruitstrevende technieken. Eén van deze technieken is de BRT30 multi-plafondsensor van BRControls; een onderdeel van het unieke IP BRN20 totaalconcept voor ruimteregeling waarbij klimaat, verlichting, zonwering en zelfs positiebepaling in één systeem zijn geïntegreerd.

‘Een nieuwe, state-of-the-art faciliteit voor gezonde en duurzame innovaties in de voedingsmiddelenindustrie. Inspirerend, duurzaam en tegelijkertijd praktisch, zodat op innovatieve wijze kan worden samengewerkt’. Dat is de wens van Unilever, waaraan o.a. architect Paul de Ruiter Architects, aannemer Dura Vermeer Bouw Hengelo, installatie-adviseur DWA, installateur Hollander Techniek en meet- en regelpartner BRControls op verrassende wijze invulling geven. Na de oplevering komende zomer zal de nieuwbouw een Pilot Plant, een Food & Customer Experience en drie verdiepingen met kantoren en laboratoria bevatten. Een licht atrium met een zonnedak en brede houten trap verbindt de kantoren en laboratoria met de publieke
begane grond.

Circulair en BREEAM-NL ‘Outstanding’

Unilever BR Controls

In de Pilot Plant en laboratoria worden de BRT30 multi-plafondsensoren toegepast in combinatie met de vrij programmeerbare BRC46 centrale primaire systeemcontrollers en RIO-MU22 Multi Remote I/O modules van BRControls.

 

Zowel het ontwerp als de bouw moeten voldoen aan de hoogste BREEAM-NL certificeringscriteria (‘Outstanding’) en principes van de circulaire economie. Bepaald geen sinecure, onder andere vanwege het multidisciplinaire gebruik van het Global Foods Innovation Centre, meent René Zsom, Specialist Gebouwbeheer & Prestatieborging bij BRControls. “De installaties in de nieuwbouw moeten niet alleen energieverliezen minimaliseren, maar ook CO2 en vluchtige organische stoffen (VOS) detecteren en monitoren, flexibel inzetbaar en programmeerbaar zijn, meeschakelen met bezetting en gebruikstijden én actief bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van de gebruikers. Om hier optimaal invulling aan te geven, zochten Unilever en DWA naar geavanceerde ruimteregelingen en sensoren, evenals een innovatief platform waarop alle installaties én naregelingen eenvoudig en binnen één systeem gemonitord, beheerd en bediend kunnen worden. De producten en oplossingen van BRControls werden voorgeschreven in het bestek, op basis waarvan Hollander Techniek ons de meet- en regeltechniek in dit project heeft gegund.”

Wisselwerking

“We hebben BRControls van meet af aan betrokken bij de nieuwbouw”, vertelt Herman Kolkman, projectmanager Werktuigbouwkundige installaties bij Hollander Techniek. “Waar wij de principeschema’s voor de klimaatinstallaties hebben gemaakt, inclusief de gewenste functionaliteiten, heeft BRControls de meet- en regeltechniek verder uitgewerkt. Regelmatige afstemmingsoverleggen hebben geleid tot een optimaal ontwerp, dat op dit moment tot uitvoering wordt gebracht. Waar BRControls alle regelkasten en hardware levert, de software engineert en de regeltechnische omschrijvingen verzorgt, zijn wij verantwoordelijk voor de montage en regeltechnische bekabeling in het veld. Voor oplevering zullen we samen alle meet- en regeltechniek testen en in bedrijf stellen.”

In de kantoren worden de BRT30 multi-plafondsensoren van BRControls gemonteerd, die continu de temperaturen van plafond, wanden, vloeren, meubilair én mensen in de ruimte meten, op basis van een infrarood weerkaatsingsmethodiek. Daarnaast worden 24/7 de relatieve vochtigheids-, CO2– en VOS-waarden gemonitord, op basis waarvan de ruimtes worden geklimatiseerd, vertelt Zsom. “Een Bluetooth Low Energy (BLE4) verbinding zorgt voor een eenvoudige app-bediening op de Android c.q. Apple iOS smartphone of tablet. Een iBeacon functie in de sensoren maakt eenvoudig positiebepaling mogelijk.” De BRControls hardware en BRT30 multi-plafondsensoren worden op stramienmaat in de plafonds ingebouwd en kunnen naar wens omgeprogrammeerd worden, wat een flexibele ruimte-indeling mogelijk maakt. “Naast de BRT30 sensoren leveren wij onze separate Lunatone DALI CS Multi-plafondsensoren voor infrarood aanwezigheid en lichtintensiteitsmetingen, zodat nergens onnodig verlichting brandt. Voor de ruimteregelingen is gekozen voor onze IP BRN20-lijn.”

In de Pilot Plant en laboratoria worden de BRT30 multi-plafondsensoren toegepast in combinatie met de vrij programmeerbare BRC46 centrale primaire systeemcontrollers en RIO-MU22 Multi Remote I/O modules van BRControls, inclusief snelle processor, UPS-ondersteunde control power down en intern SQLite databasemanagementsysteem voor dataopslag en -analyse. Voor alle primaire installaties zal in de regelkasten bovendien gebruik worden gemaakt van de BRC46 systeemcontrollers. Voor het visualiseren, configureren, parametreren en beheren van alle gebouwgebonden installaties en ruimteregelingen is gekozen voor de platform- en Java-onafhankelijke BRControls WebService; een volledig webbased en in eigen huis ontwikkelde applicatie zonder licenties en zonder zware hardware- en/of software-vereisten.


Innovatiecredit

Unilever BR Controls

Installatie-adviseur DWA heeft een innovatiecredit aangevraagd voor de BRT30 multi-plafondsensoren in het Global Foods Innovation Centre, die inmiddels door de Dutch Green Building Council is verstrekt. Dit levert kostbare BREEAM-NL-punten op.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.