Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Gezond binnenklimaat voor strakke villa dankzij ventilatiewarmtepomp en doekzonwering

Gezond binnenklimaat voor strakke villa dankzij ventilatiewarmtepomp en doekzonwering

De familie Wittouck hield tijdens de bouw van haar nieuwbouw in Staden (BE) al rekening met de strengere energie-eisen. Het woonhuis, naar ontwerp van VAM architecten, bevat tal van energiezuinige technieken zoals PV-panelen, vloerverwarming en LED-verlichting. Ook een ventilatiewarmtepomp en doekzonwering van Duco Ventilation & Sun Control dragen hun steentje bij.

De nieuwbouwwoning van de familie Wittouck in Staden werd energiezuinig en compact ontworpen. “Een open ruimtegevoel met veel lichtinval was een must voor de bewoners”, verklaart Wim Vanacker van VAM Architecten. “Daarom kozen ze voor grote glaspartijen op het zuiden. De bedoeling was om zo energiezuinig mogelijk te bouwen.”

De DucoBox Eco werd geplaatst in een hybride opstelling met een combiketel en bijhorend boilervat. Dit resulteerde in een energiebesparing tot 60%.


Energiezuinige nieuwbouw

De opzet was om de energievraag voor ruimteverwarming, warm tapwater, ventilatie en koeling zoveel mogelijk te beperken. “Om een energiezuinige woning te realiseren, moesten we in het ontwerp met een aantal aandachtspunten rekening houden”, vertelt Vanacker. “We hanteerden het principe van de Trias Energetica, een klassieke vuistregel om duurzaam te bouwen. Ten eerste moet de woning een beperkte energievraag hebben. Doorgedreven isolatie van de schil dus! Aanvullend wekken duurzame systemen zoveel mogelijk de energie op. In deze woning werd een 20-tal PV-panelen geïnstalleerd. Indien de energievraag groter wordt, springt de ventilatiewarmtepomp bij. Bovendien werd de woning voorzien van LED-verlichting, vloerverwarming, structurele zonwering in de vorm van dakoverstekken én een natuurlijk ventilatiesysteem met warmteterugwinning.”

Vraaggestuurd ventileren: breng buiten binnen

“Een natuurlijk ventilatiesysteem levert een belangrijke bijdrage aan een optimaal binnenklimaat”, verklaart bewoner Brecht Wittouck. “In tegenstelling tot een systeem D voert een C-systeem verse lucht rechtstreeks toe van buitenaf. Dit leek voor ons de meest gezonde optie. Complexe kanalen zijn niet nodig.” “Het is de beste manier om te ventileren”, beaamt Richard Geraerts, verkoopleider Nederland bij Duco. “De Tronic-roosters voeren verse lucht volledig automatisch toe op basis van CO2-sturing. De ventilatiewarmtepomp DucoBox Eco voert de vervuilde lucht dan weer vraaggestuurd af. De warmteterugwinning is een grote plus, omdat er minder gestookt moet worden. Energetisch scoort deze ventilatiebox dus optimaal. Het comfort voor de bewoner benadert de perfectie.”

“Het was de eerste keer dat wij de ventilatiewarmtepomp van Duco installeerden”, vertelt Alex Allaert van Installatiewerken Dialeau. “We plaatsen de DucoBox Eco in een hybride opstelling met een combiketel en bijhorend boilervat. Dit resulteerde in een energiebesparing tot 60%. We werkten in het verleden reeds samen met Duco en wisten dus dat we met de technische documentatie prima verder konden. Het waterzijdig inregelen verliep vlekkeloos. De ventilatietechnische kant was identiek aan die van een DucoBox Silent of DucoBox Focus.”

TOjuli in de strijd tegen oververhitting

De grote raampartijen op het zuiden laten niet enkel veel licht toe, maar zorgen er tevens voor dat de woning aangenaam opwarmt tijdens de koude maanden. Om oververhitting te voorkomen in de warme zomermaanden koos de familie Wittouck voor doekzonwering. “Na het basisontwerp is zonwering de grootste TOjuli-remmer!” haalt Geraerts aan. “De kostprijs voor koelen is vele malen hoger dan voor verwarmen. Door doekzonwering toe te passen, verlaagt de koellast tot 63%.”

“In onze woning kozen we voor DucoScreen Front 150”, vertelt Wittouck. “Het grote voordeel van DucoScreen Front 150 is dat deze tot zes meter breed en hoog kan gaan, binnen dezelfde compacte kastafmeting. Dit maakt deze doekzonwering enig in zijn soort. Het buitenzonweringssysteem is bovendien een zeer esthetische oplossing, waarbij de montage zowel discreet op het kozijn als onzichtbaar in de spouw geplaatst kan worden. Dankzij de zon-windsensor op het dak gebeurt alles volledig automatisch. Als er veel licht naar binnen schijnt, gaat de doekzonwering zonder menselijke tussenkomst naar beneden.”

Aangenaam binnenklimaat

“Mijn vrouw en ik zijn zeer tevreden over het binnenklimaat in de woning. De buitenzonwering zorgt niet enkel voor een aangenaam binnenklimaat, maar garandeert ook dat onze dochter goed kan slapen tijdens warme dagen”, stelt Wittouck. “De ventilatiebox en akoestische roosters werken bovendien uitermate stil, wat de leefomgeving enkel bevordert.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.