Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuws

Gasloos verwarmen zonder geluidsoverlast

img_1088kl-kopieren

29 oktober 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Anno 2019 groeit de vraag naar thermodynamische warmtepompen. En dat is niet verwonderlijk, volgens Ate Reitsma van leverancier Frythermo. “Dankzij een revolutionaire techniek hebben de warmtepompen het hele jaar door een hoog rendement. De warmtepompen vragen weinig onderhoud, produceren geen omgevingsgeluid en hebben bij -10°C geen overmatig energieverbruik.”

Het verschil met de meer bekende lucht/water-warmtepompen zit in de manier waarop energie uit de omgeving wordt gewonnen. “Waar een lucht/water-warmtepomp warmte aan de buitenlucht onttrekt met behulp van een ventilator, maken de thermodynamische warmtepompen van Frythermo gebruik van een aluminium matzwart paneel”, vertelt Reitsma. “Dit paneel kan zowel binnen als buiten gemonteerd worden. Bijvoorbeeld onder de zonnepanelen of tegen de wand. Het systeem maakt gebruik van een koelgas (R134A), dat een veel groter opnemend vermogen heeft dan bijvoorbeeld glycol. Omdat het onderkoelde gas een kookpunt heeft van -30°C werkt het systeem ook als er geen zon is. In tegenstelling tot een conventionele zonnecollector produceert de thermodynamische warmtepomp warm water van 55°C bij ieder weertype, ook in de Nederlandse winter. Bovendien kunnen thermodynamische warmtepompen voortdurend energie halen uit de omgevingslucht, zelfs bij zeer strenge vorst. Hoe hoger de buitentemperatuur, hoe hoger de COP. Bij een buitentemperatuur van +7°C is de COP van een 20 kW warmtepomp 4,6. Maar wat vooral opvalt, is dat de warmtepomp ook bij een lage buitentemperatuur van -10°C nog een fraaie COP-waarde van 2,74 heeft.”

Omdat de thermodynamische warmtepomp zijn energie met behulp van panelen uit de lucht haalt, is er geen geluid producerende buitenunit nodig. Geluidshinder wordt hierdoor voorkomen. “De warmtepomp heeft uiteraard wel een compressor, maar die staat binnen”, vertelt Reitsma. “Het geluidsniveau van deze compressor stelt weinig voor en is vergelijkbaar met een diepvries. Voor wie dit geluid toch als storend ervaart, biedt een isolerende omkasting uitkomst.”

De thermodynamische warmtepompen van Frythermo hebben nagenoeg geen onderhoud nodig. En ook de installatie is eenvoudig. “Niettemin kunnen wij installateurs die daar prijs op stellen ondersteunen. Voor installateurs die geen STEK-erkenning hebben, kunnen wij bijvoorbeeld het complete koeltechnische deel verzorgen. De installateur kan het systeem in zo’n geval alvast waterzijdig aansluiten en de koelleidingen aanbrengen, waarna een monteur van Frythermo de koeltechnische handelingen kan uitvoeren. Frythermo is BRL 100 gecertificeerd en lid van NVKL.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%