Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Fijn en overzichtelijk installeren in De Nieuwe Hoeven
Toen besloten werd om prefab te bouwen, is Megens Installaties hierin meegegaan.

Fijn en overzichtelijk installeren in De Nieuwe Hoeven

Aan de Udensedreef in Schaijk wordt in mei een nieuwe en kleinschalige woonbuurt voor ouderen met ernstige geheugenproblemen in gebruik genomen. Nieuwe Hoeven vervangt de oudbouw in ‘institutionele ziekenhuisstijl’ uit de jaren ’70 en bestaat uit een centraal buurthuis en drie hofjes met in totaal zes groepswoningen voor negentig bewoners. Net voor de carnavalsvakantie zijn de eerste vier groepswoningen (fase 1) opgeleverd. De bouw van de overige gebouwen volgt direct na de zomer.

Toen besloten werd om prefab te bouwen, is Megens Installaties hierin meegegaan.

Nieuwe Hoeven is een ontwikkeling van BrabantWonen en wordt gehuurd door BrabantZorg. De woonzorglocatie wordt gerealiseerd volgens een nieuw concept, waarin een institutionele opzet, lange gangen en gedeelde faciliteiten plaatsmaken voor eigen studio’s met een eigen voordeur, eigen sanitair, een kleine pantry én een fijne buitenruimte. Natuurlijke barrières zoals tuinen, weides en wandelpaden zorgen ervoor dat bewoners zich vrij kunnen bewegen, maar toch binnen hun leefcirkel blijven. De architectuur van Nieuwe Hoeven volgt de sfeer van de Brabantse boerderijen uit de omgeving. 

Kant-en-klaar uit de fabriek

De gebouwen van Nieuwe Hoeven worden opgebouwd uit houtskeletbouwelementen. “Alle wanden, vloeren en daken worden onder de beste klimaat- en arbeidsomstandigheden samengebouwd in de fabriek van HBL Prefab. Vervolgens worden zij kant-en-klaar naar de bouw vervoerd, waardoor doorlooptijden én CO2-uitstoot flink gereduceerd worden”, vertelt Leroy Vergouw, Hoofd Elektrotechniek bij Megens Installaties. “Ook de 230 Volt- en verlichtingsinstallaties worden hierin meegenomen. Op de bouw hoeven we sec nog de wandcontactdozen in de wanden te klikken en de verlichting in elkaar te steken. Vervolgens worden op de technische zolder alle installaties gekoppeld.”

Fijn en overzichtelijk

In opdracht van Bouwbedrijf Peter Peters BV realiseert Megens Installaties zowel de werktuigbouwkundige als elektrotechnische installaties in Nieuwe Hoeven. “Aanvankelijk zou de elektrotechnische installatie traditioneel worden opgebouwd”, vertelt Vergouw. “Toen besloten werd om prefab te bouwen echter, zijn we hierin meegegaan. Nieuwe Hoeven is het eerste project op deze schaal dat we stekerbaar uitvoeren, maar zeker niet de laatste. Dankzij de prefab installatiewijze kunnen onze installaties namelijk al heel kort na de montage van de bouwkundige elementen werkend worden opgeleverd. In de huidige markt, waarin capaciteiten een uitdaging zijn, biedt dit grote voordelen. Voor de jongens en meisjes op de bouw is de installatie bovendien fijn en overzichtelijk, terwijl foutmarges tot een minimum beperkt worden.”

Dankzij de prefab installatiewijze kunnen de installaties al heel kort na de montage van de bouwkundige elementen werkend worden opgeleverd.

A tot Z ondersteuning

Voor de stekerbare installaties nam Megens Installaties al in een vroeg projectstadium contact op met WAGO. Een bewuste keuze, volgens Vergouw, omdat het WAGO WINSTA®-systeem ruim bekend én beproefd is. “Bovendien biedt WAGO een fijne A tot Z ondersteuning. Onder andere Specialist Utiliteit Building Technologies Vincent Koop houdt continu een vinger aan de pols. Wanneer onze monteurs vragen hebben, komt hij altijd zelf naar de bouw om uitleg te geven of om gezamenlijk een oplossing uit te denken. Dat wekt veel vertrouwen.”

Het WAGO WINSTA®-concept is specifiek ontwikkeld voor projecten, benadrukt Koop. “We komen graag al in een vroeg stadium bij klanten aan tafel om inzicht te krijgen in de elektrotechnische installaties. Welke E-installaties worden geïnstalleerd? Op welke plekken? Wat is ervoor nodig om deze installaties stekerbaar uit te voeren? Welke installaties kunnen al in de prefab elementen worden meegenomen? En welke werkzaamheden resteren dan nog op de bouw?” Vergouw: “Om een snelle en juiste montage in de fabriek én op de bouw te borgen, heeft WAGO duidelijke wandaanzichten aangeleverd. Hierop is exact aangegeven waar alle verbindingen moeten komen. Dankzij duidelijke kleurcoderingen worden aansluitfouten ondervangen én kan nog sneller worden gewerkt.”

De juiste producten op de juiste locatie

De wandcontactdozen voor Nieuwe Hoeven zijn geprefabriceerd door R-Kwadraat. “Koninklijke Oosterberg in Nijmegen staat in voor de leveringen”, aldus Koop. “De stekerbare installaties worden just-in-time per hofje geleverd, waarbij de groothandel tevens een verdeling maakt tussen prefab fabriek en bouwplaats. Hierdoor grijpen de monteurs nooit mis. Ook dat komt de doorlooptijd ten goede.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever BrabantWonen i.s.m. BrabantZorg
  • Architect KAW
  • Aannemer Bouwbedrijf Peter Peters BV
  • Houtskeletbouw HBL Prefab
  • Installaties Megens Installaties (W en E)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.