Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Feringa Building herbergt  bonte mix van installatietechnieken
Standaard modules t.b.v. boomstructuur hoofdleidingnet.

Feringa Building herbergt bonte mix van installatietechnieken

Ter vervanging van het verouderde gebouw Nijenborgh 4 verrijst momenteel op het Zernikecomplex van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) de Feringa Building. Dit nieuwe onderkomen van de Faculty of Science and Engineering, in fases gerealiseerd door bouwkundig aannemer Ballast Nedam, geldt als het grootste bouwproject ooit van de RUG. De Groot-Lammerink Installatiecombinatie B.V. verzorgt binnen de nieuwbouw de realisatie van de door adviesbureau Arcadis ontworpen W- en E-installaties. Een opdracht die prima past bij de strategische ambities en groeidoelstellingen van beide allround installatiebedrijven. 

Plafondinstallatie LAB-ruimte met ventilatorconvector van het fabricaat Biddle.

Met de bouw van de Feringa Building onderstreept de Rijksuniversiteit Groningen haar ambities om ook richting de toekomst bij te dragen aan belangrijk internationaal onderzoek op het gebied van onder meer chemical engineering, nanotechnologie, material research en astronomie. Het als drie geschakelde V-vormen ontworpen gebouw (260 meter lang, 63 meter breed en vijf verdiepingen hoog) zal na de bouwkundige oplevering in 2023 plaats bieden aan zo’n 1.400 studenten en 850 medewerkers. Naast college- en kantoorfaciliteiten is in de 64.000 m2 tellende nieuwbouw onder meer voorzien in een restaurant en uiteenlopende bijzondere onderzoeksruimtes, waaronder cleanrooms en fysische, (bio)chemische en trillingsvrije laboratoria.

Service en onderhoud

Naast de hoofdopdracht voor het uitvoeren van de installatiewerkzaamheden t.b.v. het Feringa-project is de installatiecombinatie De Groot-Lammerink B.V., na oplevering, verantwoordelijk voor de totale service en het onderhoud van het gebouw met een doorlooptijd van 10 jaar.

Veelheid aan W en E

Onder de naam De Groot-Lammerink Installatiecombinatie B.V. tekenen De Groot Installatiegroep (hoofvestiging Emmen) en Lammerink Installatiegroep (Ootmarsum), beide prominent vertegenwoordigd in Noordoost-Nederland, gezamenlijk voor de complete installatietechische invulling van het nieuwe gebouw. Een werk dat in hechte samenwerking met hoofdaannemer Ballast Nedam en de bouwdirectie van de RUG wordt uitgevoerd. “We zijn in februari 2020 met dit project gestart”, zegt projectdirecteur Wiljan Eerland namens de installatiecombinatie. “Naar verwachting zullen we onze werkzaamheden medio 2025 afronden. In die periode zal een veelheid aan W- en E-getinte voorzieningen worden aangebracht.”

Boorrobot van het fabricaat Hilti.

De volumes en metrages spreken boekdelen. Er staat beide bedrijven een omvangrijke en op duurzaamheid ingestoken klus te wachten. Zo wordt het aardgasvrije complex voorzien van 900 m2 zonnepanelen, 23 luchtbehandelingsunits (totale capaciteit 900.000 m3/h), verwarmingsvoorzieningen (5.000 kW) en koelinstallaties (5.000 kW). Verder worden binnen het gebouw 350 kilometer databekabeling, 17.000 lichtarmaturen, 45 kilometer leidingwerk (voor centrale verwarming, gekoeld water en sanitaire leidingen) en 45 kilometer elektrabekabeling aangebracht. 

Moduleren

Om tot een optimaal ontwerp van de grote hoeveelheden installatietechnische systemen binnen het complex te komen, werd door Arcadis het BIM-systeem toegepast. “Het gebouw is uitgerust met de meest uiteenlopende installaties”, bevestigt Eerland de noodzaak daartoe. “Regeltechniek, verwarming, koeling, sprinkler, sterk- en zwakstroom, brandmeld, data, toegangscontrole, inbraak, luchtbehandeling: zowat elke denkbare techniek is wel aanwezig. Het feit dat het project op basis van BIM wordt aangevlogen, heeft er ook aan bijgedragen dat we tijdens de uitvoering een nieuwe visie qua installeren kunnen toepassen, namelijk moduleren. Een begrip dat staat voor het realiseren van horizontale eenheden water- en elektravoerende units, die in de industriële werkplaats van De Groot Hengelo worden geassembleerd. Deze modules, 600 in getal, worden vanuit deze locatie naar Groningen getransporteerd. Eenmaal gearriveerd worden ze aansluitend met behulp van een geautomatiseerde boorrobot van Hilty verwerkt. Een aanpak die niet alleen resulteert in een efficiëntere en doelmatigere uitvoering, ook de dagplanning wordt een stuk realistischer en haalbaarder. Het is een principe dat vele voordelen biedt. Vandaar dat we het ook hebben gebruikt rondom de aanleg van de hoofdschacht en de bouw van de 500 meter lange techniekruimte binnen het gebouw. Deze is voorzien van 350 leidingbokken met eveneens in het Hengelose geprefabriceerde leidingdelen.” 

Een gebouw van naam 

De Feringa Building is vernoemd naar prof. dr. Ben Feringa, die aan de Faculty of Science and Engineering (en in het huidige Nijenborgh 4) zijn Nobelprijswinnend scheikundig onderzoek verricht. De bijnaam van het nieuwe gebouw, ‘home to Nobel Prize winners’, is dan ook alleszins gerechtvaardigd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.