Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Energiebewust worden door te meten

Energiebewust worden door te meten

Sterke tool voor facilitaire diensten

We weten het allemaal: meten is weten. Zeker als het om energieverbruik gaat, is dit een open deur. Maar weet u hoe uw energieverbruik er precies uitziet? Kenter maakt energieverbruiken zichtbaar voor organisaties en maakt ook de verbeterpunten en successen inzichtelijk. Het resultaat is pure winst.

Stichting Carmelcollege is een koepelorganisatie voor ruim vijftig scholen, verspreid over zeven provincies. Daarin wordt lesgegeven aan 35.000 leerlingen in alle vormen van het voortgezet onderwijs, waarbij 4.100 medewerkers zijn betrokken. Om grip te krijgen op het energieverbruik van de vele schoolgebouwen, is de stichting in zee gegaan met Kenter, dat intelligente meetdiensten verzorgt voor het verbruik van elektriciteit en gas, water, koude en warmte. Dat heeft inmiddels flinke maandelijkse en jaarlijkse besparingen opgeleverd. Accountmanager Tjalling Ypma van Kenter legt uit wat de meerwaarde is van gedetailleerd meten.

kenter 2 kopieren

Inzicht in uw energieverbruik via Meetdata.nl of Meetdataplus.

 

Deels in gebruik

In veel gebouwen wordt onnodig gestookt op momenten dat er niemand aanwezig is. Ypma: “Denk aan scholen die ’s avonds een lokaal verhuren aan de leesclub of op woensdagmiddag aan de crèche. Op die momenten staat misschien wel de verwarming voor het hele gebouw te draaien en wegen de opbrengsten totaal niet meer op tegen de kosten. De gevolgen van de coronacrisis zijn hier ook een typisch voorbeeld van: veel mensen werken thuis en gebouwen worden niet of nauwelijks benut. Maar hoe zit het met het energieverbruik? Als het mis is, kom je daar vaak te laat achter. Pas als de energieleverancier een maandoverzicht of de eindejaarsafrekening stuurt, komt de boodschap binnen.”

Patronen

Het belangrijkste van gedetailleerd meten is in de eerste plaats dat je patronen kunt ontdekken. In de tweede plaats is het belangrijk voor de bewustwording van het verbruik. Ypma: “Een school met meerdere locaties, zoals het Carmel, kan de gegevens bundelen, weergeven en analyseren. Dan neem je mee hoe oud de gebouwen zijn, hoeveel leerlingen er les krijgen en hoeveel energie er per leerling, per kubieke meter dan wel per vierkante meter verbruikt wordt. Op basis van deze gegevens kun je eenvoudig gaan benchmarken. Stel: gebouw A presteert het zuinigst en is de benchmark. Gebouw B verbruikt 10% meer energie. Uit de analyse blijkt waarom A zo goed presteert – LED, hoogwaardige isolatie – en vervolgens wordt bekeken wat te doen om gebouw B te verbeteren. Over een langere termijn kan een school hier veel geld mee besparen. Meten is weten en geld verdienen. Het is overigens geen luxe. Om het energieverbruik terug te dringen, worden bedrijven en organisaties volgens de Wet Milieubeheer verplicht om maatregelen te nemen die ze in vijf jaar terugverdienen. Bovendien moeten zij die besparingen aantonen. Met Meetdataplus, het online platform van Kenter, kan dat uitstekend.”

kenter 3 kopieren

Bespaar energie, tijd en geld.

 

Profijtelijk

Bij de schoollocaties van Carmel zijn 86 grootverbruikmeters geïnstalleerd. “Een behoorlijke klus, maar die verliep vlekkeloos. En juist door de schaal zal het Stichting Carmelcollege veel opleveren. Maar ook voor kleinere organisaties, en zelfs voor één pand, is het profijtelijk. Vooral omdat het de bewustwording over het verbruik sterk vergroot. Er kan heel nauwkeurig geanalyseerd worden wat er mis is in de energiehuishouding, wanneer er onverwachte verbruikspieken optreden, of iemand de cv in het weekend weleens laat doorstoken en waarom de PV-panelen minder renderen. De facilitaire dienst krijgt met Meetdataplus een sterke tool in handen voor energiebeheer. Dat kan weer op verschillende informatieniveaus toegankelijk worden gemaakt. Bijvoorbeeld voor een installateur die besparingsgaranties geeft.”

Water

Meetdataplus kan ook het waterverbruik meten. Ypma: “Bij Carmel meten we gas en elektriciteit en we zijn in gesprek om ook het water te meten. Stel dat je een lek hebt en dat pas aanpakt als je een keer de watermeter bekijkt, dan ben je zo honderdduizend liter water verder. Zo bespaar je met inzicht in energieverbruik gemakkelijk veel energie en geld.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.