Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Een efficiënte terugvoeding naar het net

Een efficiënte terugvoeding naar het net

Het afgelopen jaar zijn in Nederland drie miljoen zonnepanelen geplaatst. Dat is een toename van bijna 60 procent ten opzichte van 2016. “Anno 2018 worden vrijwel alle daken van grote nieuwe én bestaande gebouwen van zonnepanelen voorzien”, weet Daan Jacobs van Busbar Systems. “De terugvoeding van de door deze zonnepanelen opgewekte elektriciteit naar het energienet kent echter een aantal specifieke elektrotechnische uitdagingen.”

Zo zijn de inverters waarmee de opgewekte stroom wordt omgezet van DC naar AC over het algemeen zeer gevoelig voor spanningsverliezen in de installatie, vertelt hij. “Om een goede werking van deze belangrijke apparatuur te garanderen, is het raadzaam om de spanningsverliezen te minimaliseren. Bepaald geen sinecure, omdat de afstand die overbrugd moet worden soms honderden meters bedraagt.”

Als oplossing wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van Busbar Systemen. “Dankzij de productspecifieke karakteristieken van de Busbar Systemen zijn de weerstand en impedantie zeer laag”, vertelt Jacobs. “Hierdoor zijn de spanningsverliezen bij de Busbar Systemen veel geringer dan bij kabels.” Hoewel de toepassing van Busbar Systemen voor DC-installaties uiteraard ook mogelijk is, wordt in de praktijk veelal op AC-niveau gewerkt tussen de net-trafo en inverters. Deze inverters worden met behulp van gezekerde aftakkasten aangesloten op het Busbar Systeem, om de opgewekte stroom terug te voeden naar het net. De opgewekte energie kan uiteraard ook worden gemeten. “Dit kan middels individuele aftakkasten of in een speciale Busbar Midden-Kast, waarin de totaal verzamelde stroom zo dicht mogelijk bij de bron – de zonnepanelen – wordt gemeten.”

Tekst Lieke van Zuilekom    |    Beeld Busbar Systems
Uitgelichte afbeelding: 
Dankzij de productspecifieke karakteristieken van de Busbar Systemen zijn de weerstand en impedantie zeer laag.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.