Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Een goede conservering voorkomt corrosie
De verkeerspost in Terneuzen.

Een goede conservering voorkomt corrosie

De Nederlandse en Belgische vaarwegen kennen, net als onze verkeerswegen, drukke knooppunten. Voor schippers is het vaak moeilijk om op deze punten het overzicht te bewaren. Daarom hebben Rijkswaterstaat (Nederland) en het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (België) op de drukste en belangrijkste knooppunten verkeersposten voor het scheepvaartverkeer geplaatst, waar verkeersleiders zogenaamde ‘Vessel Traffic Services’ bieden. In de verkeersposten wordt met behulp van radar en een marifoon de positie van de schepen bepaald, op basis waarvan advies en instructie gegeven kan worden. Nederland en Vlaanderen tellen samen 20 verkeersposten voor het scheepvaartverkeer, waarvan de bedrijfszekerheid essentieel is. Het onderhoud en de (re)conditionering van de klimaatinstallaties speelt hierin een belangrijke rol.

Om de verkeersposten in Zeebrugge, Vlissingen, Terneuzen, Hansweert en Zandvliet in optimale conditie te houden, is het ‘Gemeenschappelijk Nautisch beheer Scheldegebied’ opgezet; een samenwerkingsverband tussen Rijkswaterstaat en het Agentschap MDK. Binnen de zogenaamde ‘Schelderadarketen’ is Croonwolter&dros verantwoordelijk voor het totaalbeheer van de radarposten. Een recente opdracht betrof de reiniging en coating van de buitenlucht warmtewisselaars in twee koelinstallaties uit 2020, die op het dak van de verkeersposten in Hansweert en Terneuzen staan. “Beide verkeersposten staan pal naast het zoute zeewater”, vertelt Justin Engels, Contract Coördinator Maintenance bij Croonwolter&dros. “De gebouwen én hun installaties worden continu blootgesteld aan een corrosieve maritieme atmosfeer, waardoor passende voorzorgsmaatregelen zoals een beschermende coating essentieel zijn. Omdat de warmtewisselaars in Hansweert en Terneuzen nog niet over een dergelijke coating beschikten, hebben wij contact opgenomen met Conpro Condensor Bescherming BV.”

Met dit project bewijst Conpro dat zij niet alleen sterk is in utiliteitsprojecten, maar ook in de industrie.

Volledig zelfvoorzienend

De keuze voor Conpro was volgens Engels een logische. “Het aantal gespecialiseerde bedrijven in condensorcoating in Nederland is gering”, vertelt hij. “Bovendien hadden wij al positieve ervaringen met Conpro uit eerdere projecten. Ook in Hansweert en Terneuzen verliep de samenwerking uitstekend. In plaats van op afstand een offerte uit te brengen, kwam Commercieel Manager Timon Bol direct naar de projectlocaties toe om een warme opname te doen.” Bol: “Samen hebben wij de staat van de buitenlucht warmtewisselaars in kaart gebracht. Bovendien hebben we de opstelling en bereikbaarheid geïnventariseerd, op basis waarvan een uitvoeringsplan en offerte zijn gemaakt.” Engels: “Waar Croonwolter&dros de coördinatie heeft verzorgd, heeft Conpro de condensorcoating volledig zelfvoorzienend en netjes uitgevoerd.”

Oplosmiddelvrije coating

Om de conservering op locatie te kunnen uitvoeren, heeft Conpro gezocht naar klimaatneutrale dagen zonder harde wind, regen en felle zonneschijn. “Via de aanwezige kooiladders zijn we met onze spullen het dak op gegaan”, vertelt Bol. “Hier zijn de koelmachines zodanig uit elkaar gehaald, dat de wisselaars tweezijdig benaderd konden worden: zowel vanaf de luchtintrede- als luchtuittredezijde. Met behulp van een hogedrukreiniger en biologisch afbreekbare industriële reinigingsmiddelen zijn de warmtewisselaars zorgvuldig gereinigd en ontdaan van aangezogen vervuilingen. Vervolgens hebben wij de installaties laten drogen, waarna een conservering van ten minste drie lagen is aangebracht. Hiervoor hebben wij gebruik gemaakt van onze oplosmiddelvrije PROGREEN® H2O oppervlaktebehandeling, die met speciale spuitapparatuur en in een flinterdunne laag is aangebracht. Dankzij de coating krijgen zoute zeelucht en microscopische verontreinigingen zoals fijnstof, zwaveloxide, stikstofdioxide en benzeen geen kans en wordt een lange levensduur van de installaties geborgd.”

Met dit project bewijst Conpro dat zij niet alleen sterk is in utiliteitsprojecten, maar ook in de industrie. Begin juni zijn de werkzaamheden opgeleverd.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.