Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Duurzaamheid Hogeschool Utrecht wordt beloond!

Duurzaamheid Hogeschool Utrecht wordt beloond!

De zeven instituten van Hogeschool Utrecht zijn dit jaar gestart in een gloednieuw gebouw. Deze duurzame nieuwbouw van 22.000 m2 is opgebouwd uit 7 verdiepingen die te bereiken zijn middels de opvallende kanariegele (rol)trappen (13 stuks). Andere hoogstandjes zijn het modulaire binnenwandsysteem met geluidsisolatie/absorptie en de schil van zonnepanelen op het dak die alle installaties aan het zicht onttrekken. Kers op de taart zijn de 11 daktuinen, waar studenten, voorzien van alle faciliteiten, kunnen studeren. Op de begane grond zijn er zogenaamde ToGo Areas en diverse horecaconcepten gerealiseerd. Het gebouw is hiermee volledig ingericht en toegerust op de verbinding met en van studenten en ook nog eens de meest duurzame in zijn segment.

Duurzaamheid
De nieuwbouw van de Hogeschool Utrecht is een gasloos gebouw dat nagenoeg voldoende energie opwekt voor eigen gebruik, met slechts een bescheiden elektrische verwarmingsketel als achtervang voor de verbruikspieken. Duurzame keuzes als led verlichting, een WKO, zonnepanelen, daglichtregeling en CO2-gestuurde ventilatie, warmteterugwinning in luchtbehandelingskasten, vuil werende gevelbekleding, waterbesparende kranen en regenwaterinfiltratie dragen bij aan een duurzame omgeving.

BREEAM-Outstanding
Als uitgangspunt voor de nieuwbouw is door de Hogeschool Utrecht een duurzaamheidsambitie meegegeven in de vorm van een BREEAM-certificaat op het niveau Good. Al snel bleek dat deze ambitie overtroffen kon worden. Hierdoor konden er duurzaamheidsmaatregelen uitgewerkt worden die het project brachten van Good naar Excellent, en nu heeft het zelfs geresulteerd in de hoogst mogelijke score, namelijk BREEAM Outstanding. De nieuwbouw is dan ook het meest duurzame gebouw in de portefeuille van Hogeschool Utrecht.

De oplossingen van Webeasy
Webeasy heeft in opdracht van Strukton/Spark de regeltechnische installatie mogen leveren. “Duurzaamheid heeft vanaf het begin van het ontwerpproces centraal gestaan”, vertelt Hans Rijsdijk, Senior Product Engineer bij Webeasy BV. Webeasy heeft hier zijn expertise aan mogen leveren en heeft bijgedragen aan het eindresultaat!

Dit heeft zich onder andere vertaald in de toepassing van led verlichting met Dali besturing, zonweringsturingen, warmte-koudeopslag en PV-cellen. Dit alles onder besturing van Webeasy waardoor het gebouw de basis legt voor energieneutraliteit. De ruimteregelingen (WE-IRC) verzorgen naast het klimaat en zonwering ook de lichtsturingen inclusief daglichtcompensatie door middel van Dali. Nu het complex in gebruik is wordt het vereiste comfort apart gemonitord en automatisch op niveau gehouden. Door middel van Management Rapportage kan het resultaat overzichtelijk worden beoordeeld door de facilitair manager.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.