Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
De warmtepomp kan het dak op!

De warmtepomp kan het dak op!

Als een schoorsteen staat de Decorio Luchtwarmtepompbehuizing 30o-55o op het dak. Deze productinnovatie van Ubbink combineert een fraai design met veel verwerkersgemak. Door zijn slimme positionering draagt hij bovendien bij aan geluidsvermindering van de warmtepomp.

De warmtepomp is een populaire keuze in het streven om het fossiele energieverbruik te verminderen. Eind 2018 telde Nederland bijna een half miljoen warmtepompen. Afgelopen jaar zijn er volgens het CBS ruim honderdduizend geplaatst: een groei van 27% ten opzichte van 2017, die vooral werd veroorzaakt door huishoudens die warmtepompen met een buitendeel aanschaffen.

Sterk op het dak

Voor veel huiseigenaren vormen het uiterlijk en de omvang van het buitendeel, naast de geluidsoverlast, een struikelblok. Want waar laat je hem: onder je slaapkamerraam, op het terras, naast de schuur?

“Het is nu eenmaal geen sieraad om in je tuin te hebben”, beaamt Bert Kroeze, productmanager Installatie. “Binnen Ubbink ontstond, na gesprekken met installateurs en andere marktpartijen, daarom het idee om hem op het dak te zetten. Uit het zicht en een voor de hand liggende plek omdat men gewend is aan de ketel op zolder en

het bijbehorende leidingwerk zich daar bevindt. Voor ons als bedrijf logisch omdat we een sterke positie hebben op het dak. Met producten als dakdoorvoeren, dakramen en schoorstenen hebben we de benodigde expertise al in huis.”

Universeel instelbaar

Een oplossing zoals Ubbink die voor ogen had was er nog niet. Kroeze: “Er zijn wel metalen uitvoeringen op de markt, het inmeten daarvan luistert echter heel nauwkeurig. Een kleine afwijking zorgt er al voor dat de warmtepomp niet meer waterpas staat.”

Dat probleem is er niet met de Decorio. Deze is door een montagesteun in het indekdeel eenvoudig instelbaar voor dakhellingen van 30 tot 55 graden. Hij is geschikt voor de meest gangbare typen luchtwarmtepompen (splitunits) tot 7,5 kW en 80 kg en kan worden toegepast in zowel renovatie als nieuwbouw. Bovendien is hij aantrekkelijk geprijsd.

De Decorio Luchtwarmtepompbehuizing 30°-55°.

 

Lichtgewicht

De behuizing is gemaakt van hoogwaardige, uv-bestendige kunststof en uitgevoerd met Ubiflex Extreme loodvervanger. Hierdoor is hij bestand tegen alle weersinvloeden.

Voordeel voor de installateur is dat het licht en dus gemakkelijk te verwerken materiaal is. “Je kunt de behuizing in je eentje met een band omhoog trekken”, aldus de productmanager.

Ubbink levert de Decorio Luchtwarmtepompbehuizing 30o-55o als een compleet pakket inclusief montagemateriaal. De stapsgewijze montage maakt de bevestiging gemakkelijk.

Slim gepositioneerd

Door de slimme positionering zorgt hij bovendien voor geluidsvermindering. De warmtepomp is als het ware omgedraaid, waardoor het geluid richting de nok wordt geblazen. Hierdoor zwakt het geluid dat beneden wordt ervaren af. Het geluid van een warmtepomp die naast het huis of in de tuin wordt geplaatst, wordt juist versterkt doordat het weerkaatst tegen bijvoorbeeld een schuurtje of een muur.

Overigens houdt de mantel zelf geen geluid tegen, zo merkt de productmanager op. “De geluidsvermindering komt echt puur door de positionering. Voor het beste resultaat combineer je de Decorio met een zo stil mogelijke warmtepomp.”

Vrije uitblaas

De behuizing heeft geen gevolgen voor de prestaties van de warmtepomp, zo verzekert hij. “De uitblaas aan de achterzijde blijft vrij, er is geen weerstand in die richting. Daardoor kan hij optimaal blijven presteren. Ook hebben we een geïntegreerde voorziening voor het afvoeren van smeltwater gemaakt. De warmtepomp gaat eens in de zoveel tijd in de ontdooistand en dan moet het water weg kunnen lopen. Doe je dat niet dan ontstaat er ijsvorming op het dak met alle problemen van dien.”

Ook aan onderhoudsvriendelijkheid is gedacht. Klein onderhoud is makkelijk te verrichten door een serviceluik aan de zijkant. Voor groot onderhoud is de behuizing eenvoudig te demonteren.

Eén uitvoering

Voorlopig is de Decorio verkrijgbaar in één uitvoering in de kleur donkergrijs. Gezien de positieve reacties vanuit de installatiehoek volgen er in de toekomst wellicht ook andere varianten, zo is de verwachting van Kroeze. “We hebben een pilotproject gedaan in Stavoren. Zowel de aannemer als de installateurs waren enthousiast over het montagegemak en het design van de Decorio Luchtwarmtepompbehuizing 30o-55o. Ze wilden het liefst meteen voor alle situaties een oplossing. Wie weet komen die er nog, met deze uitvoering hebben we nu de eerste stap gezet.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.