Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
De stilste dempers van Nederland
Een gemiddeld wtw-systeem produceert al gauw zo’n 55 tot 60 dB. Hier moet dus behoorlijk wat geluid worden weggefilterd om binnen de toegestane norm van 30 dB uit te komen.

De stilste dempers van Nederland

Toenemende behoefte aan akoestische isolatie

Overal waar grondig geïsoleerd wordt, moet ook grondig geventileerd worden. Gelukkig zijn steeds meer mensen zich hiervan bewust. Maar helaas komt hier ook een nieuw probleem om de hoek kijken: geluidsoverlast. 

Een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het dempen van geluidsoverlast is Panflex. Het bedrijf startte in 1965 en legde zich aanvankelijk toe op de import van industrieslangen en rookgasslangen. Veel later kwamen hier de ventilatieslangen bij. “Ventilatie is iets van de laatste vijftien jaar”, vertelt Henry Kale, accountmanager bij Panflex. “Met de toename van het aantal gebouwbeheersystemen en warmteterugwininstallaties is de behoefte aan ventilatie toegenomen en daarmee de behoefte aan akoestische isolatie.” Nu vormen de akoestisch geïsoleerde slangen het hoofdproduct van Panflex. Deze dempen het geluid van installaties tot onder de toegestane norm van 30 dB. Wat overblijft, is het geluid van vallende bladeren.

Het wtw-pakket bezorgt installateurs tijdwinst en gemak.

Geluid wegfilteren

Uitstekende diensten verrichten de akoestisch geïsoleerde slangen van Panflex bij de installatie van warmteterugwininstallaties. “Een gemiddeld wtw-systeem produceert al gauw zo’n 55 tot 60 dB”, weet Kale. “Hier moet dus behoorlijk wat geluid worden weggefilterd om binnen de toegestane norm van 30 dB uit te komen. Dit begint bij de juiste engineering en installatie van het systeem. Elke obstructie kan immers geluid veroorzaken. Vervolgens gaan we de uitgaande luchtstroom thermisch isoleren en de inkomende stroom akoestisch isoleren. Daarna is het geluid onder de 30 dB.”

Het wtw-pakket

Om installateurs tegemoet te komen, heeft Panflex het ‘wtw-pakket’ gelanceerd, met daarin twee akoestisch geïsoleerde ventilatieslangen, twee thermisch geïsoleerde ventilatieslangen van elk twee meter, acht rvs-slangklemmen en een rol Alutape. Het wtw-pakket is verkrijgbaar in alle gangbare diameters (125 tot 200 mm) en is standaard op voorraad bij de bekende technische groothandels. Kale: “In het wtw-pakket vindt de installateur alle toebehoren die hij nodig heeft om de wtw-installatie aan te sluiten. Dat zorgt voor tijdwinst en gemak. De akoestische ventilatieslangen zijn dan al aan één kant afgetapet, waardoor zoveel mogelijk geluid al bij de bron wordt gedempt en de geluiddempers worden oversized geleverd, zodat deze zich snel en gemakkelijk laten verwerken.” 

Met de toename van ventilatie groeit de behoefte aan akoestische isolatie.

Kennisoverdracht via trainingen

Als ambassadeur van een gezond en veilig binnenklimaat steekt Panflex veel energie in kennisoverdracht. In het Experience Center – onderdeel van het hoofdkantoor in Soest – verzorgt zij trainingen waarvoor iedere professionele installateur zich gratis kan aanmelden. De training is praktisch ingericht en duurt slechts een dagdeel. “Helaas is akoestische isolatie nog geen standaardonderdeel bij de aanleg van de wtw-installatie”, weet Kale. “We hopen dat kennisdeling en deze trainingen daar verandering in brengen. Anderzijds ligt het wtw-pakket nu wel bij de meeste groothandels op de plank, compleet met slangen en dempers. Dus de bewustwording dat het geluid moet worden gedempt, groeit.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.