Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
De Schilt bedrijven: gecertificeerd STEK installateur

De Schilt bedrijven: gecertificeerd STEK installateur

Bij de aanschaf van een nieuwe klimaatinstallatie wordt vaak één essentieel onderdeel over het hoofd gezien: namelijk het installeren en monteren van de klimaatinstallatie door een gecertificeerde STEK installateur. Waar staat STEK voor? Welke certificaten zijn er benodigd om te mogen werken met klimaatinstallaties? En waarom is het belangrijk om te kiezen voor een gecertificeerde STEK installateur? U leest het in dit blog.

STEK certificering

STEK staat voor: Stichting Emissiepreventie Koudetechniek. Deze stichting maakt zich al ruim 30 jaar sterk voor het terugdringen van (in)directe emissies in de koudetechniek. Binnen STEK zijn dé drie pijlers:

 • Bedrijfscertificaten
 • Persoonscertificering
 • Kennisoverdracht

Bedrijfscertificaat

Om als bedrijf met koudemiddel te mogen werken is het BLR-100 certificaat verplicht. Ondernemingen met het STEK-bedrijfscertificaat voldoen aan méér dan de minimale wettelijke eisen in de branche. De Schilt bedrijven beschikken over dit STEK-bedrijfscertificaat en staan aantoonbaar voor hoge kwaliteit, veiligheid en duurzame werkwijzen.

Persoonscertificering

Naast het bedrijfscertificaat beschikken ook al onze buitendienstmedewerkers die werken met klimaatinstallaties over de juiste opleidingen en trainingen. Onze medewerkers hebben allemaal het F-gassen diploma BLR-200. Daarnaast volgen alle medewerkers ook de laatste trainingen die aangeboden worden door onze leveranciers waardoor zij zeer vakbekwaam en duurzaam uw klimaatinstallatie kunnen installeren en onderhouden.

Kennisoverdracht

Elke twee jaar worden wij door een onafhankelijke certificeringsinstantie geauditeerd. Zo blijven onze monteurs – en wij als bedrijf – altijd op de hoogte van de nieuwste wet- en regelgeving. Ook de wijzigingen in de diploma-eisen worden hier in meegenomen. Voor u of uw bedrijf betekent dit dat uw koelinstallatie ten alle tijden optimaal, veilig en duurzaam rendeert.

STEK audit

De STEK audit vindt zoals gezegd elke twee jaar plaats. Tijdens de audit komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

 • Controle koudemiddel registratie
 • Productie-check klimaatinstallaties
 • Milieutechnisch aspect en energieverbruik van de klimaatinstallaties
 • Diploma’s en certificaten van de monteurs
 • Projectbezichtigingen met o.a. de controle van de certificaten bij de klimaatinstallaties
 • Werkoverleggen, procedures en werkinstructies
 • Afvalstromen
 • Veiligheid
 • Kwaliteitsmanagement
 • Werken met gekeurd en gekalibreerd gereedschap

STEK audit resultaten

De Schilt bedrijven slagen elke twee jaar zonder enige problemen voor de STEK audit. Tijdens elke audit worden wij op de hoogte gebracht van de nieuwste wet- en regelgeving en krijgen wij aanvullende tips op het gebied van het duurzaam(er) laten functioneren van de klimaatinstallaties.

STEK certificaat airco

Om veilig en verantwoord te werken met airconditioning installaties beschikken al onze monteurs dus over het F-Gassen BLR200 certificaat. Het STEK certificaat is een (milieu)verzwarende eis vanuit STEK bovenop de BLR100 certificering, welke je als bedrijf verplicht bent te hebben om klimaatinstallaties te mogen leveren, monteren, onderhouden en repareren.

Waarom is het belangrijk om te kiezen voor een STEK gecertificeerde installateur?

Wanneer u kiest voor een STEK installateur, bent u gegarandeerd dat uw klimaatinstallatie geïnstalleerd en gemonteerd is door gecertificeerde werknemers. Ditzelfde geldt voor het onderhoud en eventuele reparaties aan de klimaatinstallatie. STEK gecertificeerde installateurs betekenen voor uw klimaatinstallatie:

 • Kwaliteit
 • Betrouwbaarheid
 • Milieuvriendelijk
 • Duurzaam 

De STEK installateur zorgt ervoor dat uw klimaatinstallatie zo energiezuinig mogelijk draait. Dit scheelt u in de portemonnee & het is bovendien milieuvriendelijk. 

F-gassen certificaat verplicht

Om überhaupt te mogen werken met koelinstallaties is de installateur verplicht om het F gassen certificaat (ook wel het STEK certificaat voor installateurs genoemd) in zijn of haar bezit te hebben. F-gassen zijn milieugevaarlijke stoffen die zich bevinden in het koudemiddel dat nodig is om de airconditioning installatie te laten functioneren. Doordat onze installateurs gecertificeerd zijn, nemen zij de regelgeving goed in acht. Op die manier gaan ze heel veilig en milieubewust te werk. Dat is uiteindelijk voor zowel de installateur als de eindgebruiker van de koelinstallatie het beste. Het zorgt er namelijk voor dat uw klimaatinstallatie optimaal presteert.

Kwaliteit waarborgen

Door zowel ons BLR100/STEK-bedrijfscertificaat als de BLR200 persoonscertificeringen waarborgen wij als Schilt bedrijven de hoogste kwaliteit in het installeren en onderhouden van uw koelinstallaties. Wij verzorgen periodiek onderhoud, waardoor u de garantie heeft dat uw klimaatinstallatie optimaal blijft functioneren. Een nieuwe klimaatinstallatie heeft standaard drie jaar volledige garantie. Het is ook mogelijk om bij de Schilt bedrijven te kiezen voor een onderhoudscontract, waardoor de nieuwe klimaatinstallatie geniet van vijf jaar volledige garantie. Zo heeft u extra lang de zekerheid van volledige garantie op uw klimaatinstallatie.

Voldoen aan milieu- en regelgevingsvereisten

Met het STEK-bedrijfscertificaat voldoen de Schilt bedrijven aan alle milieu- en regelgevingsvereisten. Dit betekent dat er verantwoordelijk wordt omgegaan met afvalstoffen die ontstaan tijdens nieuwbouw en onderhoud/herstel van de klimaatinstallatie. En daarnaast wordt het optimaal energiezuinig presteren van de klimaatinstallatie keurig in kaart gebracht. Op deze manier zijn onze STEK installateurs altijd duurzaam & milieubewust aan het werk.

Conclusie: de Schilt bedrijven is dé ideale partij voor al uw STEK-gecertificeerde installatiewerkzaamheden

De meeste STEK monteurs werken al jarenlang voor de Schilt bedrijven en zijn dan ook al jarenlang gecertificeerd. Met meer dan 25 gecertificeerde vakmensen in dienst is ons toepassingsgebied heel breed. Van een luchtbehandelingskast tot een airconditioninginstallatie, de Schilt bedrijven levert, installeert, repareert en onderhoud alle soorten klimaatinstallaties.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.