Hoe is het gesteld met de huidige regelgeving over steigers in de bouw? De Stichting Veilig Werken Op Hoogte wil de vakbekwaamheid van medewerkers die betrokken zijn bij het werken op hoogte verbeteren. De SVWOH leidt medewerkers op tot gediplomeerde en gekwalificeerde vaklieden. Daarnaast bestaat de Richtlijn Steigers al sinds 2008. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft haar Inspectie SZW en draagt zorg voor handhaving van Richtlijn Steigers. Ook is er sprake van een LMRA, een Laatste Minuut Risico Analyse, die elke steigergebruiker voor het betreden van de steiger moet uitvoeren.
Maar het gaat nog verder, want het blijkt niet voldoende te zijn om de veiligheid te garanderen. De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen is vanaf januari 2021 van kracht. Deze wet heeft het doel de kwaliteit van de bouwsels in Nederland te verbeteren en zorg te dragen voor een versterkte positie van de eindgebruiker. Er komt een Kwaliteitsborger die naziet dat de bouw van het object volgens de regels van het Bouwbesluit geschiedt. Als het gebouw wordt opgeleverd geeft de Kwaliteitsborger een verklaring af. Met deze verklaring heeft de opdrachtgever, de eindgebruiker, de zekerheid dat het bouwwerk aan het Bouwbesluit voldoet.
Er staat dus wel het één en ander op papier. Gelukkig maar, want ongevallen willen we allemaal voorkomen. Het is daarom ook belangrijk om van te voren met de veelal uiteenlopende eisen van alle gebruikers goed rekening te houden. Op die manier ontstaan er geen problemen tijdens het werken op de steigers. Vooraf is alles goed geregeld en gepland. De medewerkers op en onder de steigers lopen geen gevaar.
Dit alles heeft ongetwijfeld gevolgen voor de steigermonteurs. Die moeten zich van veel meer dingen bewust zijn en de regelgeving kennen. Het monteren en demonteren van steigers is een specialisme geworden. Dit moet daarom ook uitsluitend door specialisten gebeuren. Ervaren vakmensen, goed geschoold en verantwoordelijk. Elke steiger moet immers weer op een verantwoorde en veilige wijze gebouwd zijn. Van groot belang zijn daarom goede opleidingen. Er is inmiddels een centraal diplomaregister waar men kan raadplegen of de steigermonteur de juiste certificering en diploma’s heeft. Met al deze maatregelen en wetten wordt vallen van hoogte tegengegaan. Gezond en veilig werken op hoogte blijft voortaan gezond en veilig. Voor de steigermonteur, voor de opdrachtgever, voor de consument en voor de toevallige onderdoorloper. Op steigerkopen.nl gaat het verhaal verder. Laten we de steigerwereld veilig houden.