Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
De Pen | Wim Zeiler, Professor Building Services, Eindhoven University of Technology (TU/e)

De Pen | Wim Zeiler, Professor Building Services, Eindhoven University of Technology (TU/e)

Geen woorden maar daden

De subsidie voor gebouwgebonden financiering en een verschuiving in de energiebelasting als onderdeel van het Klimaatakkoord zullen verduurzaming aantrekkelijker maken. De belasting op gas zal stapsgewijs omhoog gaan vanaf 2020, terwijl de elektriciteitsbelasting omlaag gaat. Dat bevordert de toepassing van duurzame energie met bijvoorbeeld warmtepompen en zonnepanelen. De afspraak is om 100.000 corporatiewoningen de komende jaren aardgasloos te maken, hiermee zal een schaalvergroting en prijserosie tot stand worden gebracht.

Tempo energietransitie

Op basis van de huidige voorstellen zal het Klimaatakkoord leiden tot een langzaam verlopende energietransitie. De hoge aanschafprijs en relatief lage gasprijs vormen voor veel mensen nog een drempel om op korte termijn over te stappen op een warmtepomp. Dit vertaalt zich in de verkoopcijfers. Het aantal verkochte cv-ketels is op dit moment nog vele malen hoger dan het aantal warmtepompen, circa 360.000 gasketels tegenover circa 60.000 warmtepompen.

Onvoldoende deskundigheid

Er is onvoldoende deskundig personeel voor het adviseren, installeren en inregelen van warmtepompen. Daarom hebben Techniek Nederland en OTIB in samenwerking met diverse partners een warmtepomp-opleiding leerlijn ontwikkeld. Maar het opleiden van voldoende vakbekwaam personeel duurt nog jaren.

De gebruiker centraal

Het gaat niet alleen om de techniek, maar ook om de gebruiker. Deze moet centraal worden genomen in de energietransitie. Zijn werkelijke behoefte en gedrag moeten leidend zijn. Dit kan bijvoorbeeld met individuele elektrische verwarming in plaats van traditionele ruimteverwarming. Dan komen hele nieuwe mogelijkheden van elektrische stralingsverwarming in beeld die wat betreft comfort en investering veel gunstiger zijn dan de toepassing van lawaai makende warmtepompen. Met duurzaam opgewekte stroom zullen ze ook energetisch en wat duurzaamheid betreft minstens gelijkwaardig zijn. Kortom: de techniek staat niet stil en zal steeds betere oplossingen aandragen om in de primaire behoefte van de mens te voorzien.

De overheid heeft de sleutel, maar begin ook zelf

De juiste stimulerende maatregelen van de overheid zijn de sleutel tot succes, niet alleen de techniek. Het komt nu aan op daden en niet alleen op woorden. Laten we ook onze eigen verantwoordelijkheid nemen en nu beginnen met goed isoleren, ventileren met warmteterugwinning en de installatie van pv-panelen op onze daken. Dat levert financieel meer op dan je geld op de bank te zetten.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.