Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
De digitale transformatie in de bouwsector: een stapsgewijs proces
In heel wat (bouw)bedrijven is er nog geen ‘datacultuur’.

De digitale transformatie in de bouwsector: een stapsgewijs proces

Bouwsoftwarespecialist Trimble onderscheidt zich met Trimble Connect, een open platform dat zowel voor kleine zelfstandigen als grote internationale bedrijven zijn vruchten afwerpt. Het platform zet de verschillende partners aan tot samenwerking en neemt drempels voor een efficiënte data-uitwisseling weg.

Samenwerking en data-uitwisseling zijn cruciale termen in de bouwsector, waarin de verant­woordelijk­heid voor een geslaagd project door­gaans gedeeld is. Daarom spreekt Trimble van ‘connected construction’. En dat is niet zo vanzelf­sprekend, zegt Yves Vael, Sales Manager bij Trimble: “Er zijn altijd ver­schillende partijen betrokken bij een project. Het volstaat dan niet om zomaar even de informatie en data ‘over het muurtje’ te gooien en je er verder niets meer van aan te trekken. Het is echter niet eenvoudig om die samen­werking vlot te laten verlopen, om een gezamen­lijke aanpak op poten te zetten en te ver­mijden dat iedereen vanuit zijn eigen hokje denkt.”

Trimble ziet dat BIM en 3D-tekeningen aan belang en populariteit winnen, maar ziet tegelijkertijd op werven nog véél mensen rondlopen met papieren plannen en een markeerstift.

Datacultuur

Gelukkig biedt de digitalisering ook in de bouw sleutels om de samenwerking te bevorderen. Op dat vlak is er bijvoorbeeld in de Belgische bouwsector nog heel wat werk aan de winkel. “We zien dat BIM en 3D-tekeningen wel aan belang en populariteit winnen. Tegelijkertijd zie ik op werven nog altijd véél mensen rondlopen met papieren plannen en een markeerstift”, gaat Vael verder. Het beeld dat de werknemers op de werf niet klaar zouden zijn voor een digitale werkwijze, is volgens hem echter een misvatting. “Ik zie net het tegenovergestelde: arbeiders die een leiding moeten leggen die met hun eigen smartphone een foto nemen van een papieren plan.”

Waar knelt de schoen? “In heel wat (bouw)bedrijven is er nog geen ‘datacultuur’”, volgens Vael. “Processen, mensen en technologie zijn aspecten die alle drie van even groot belang zijn. Enkel en alleen softwarepakketten aankopen, zal niet volstaan – dan investeer je enkel in technologie, niet in de processen en mensen. De digitalisering moet worden geïntegreerd in de werkwijze. Neem nu BIM: een 3D-model is mooi, maar de meerwaarde ervan is beperkt als de mensen op de werf nog altijd met een papieren plan rondlopen.” 

De digitale transformatie is dan ook een proces dat stap voor stap verloopt, zegt Vael: “Digitalisering omhelst een bepaalde mindset. Mensen veranderen heeft tijd nodig – je moet er samen, in onderling vertrouwen, aan bouwen. In kleine stapjes, zodat iedereen mee is. Dat gaat met ups en downs.”

Met Trimble Connect biedt Trimble een configuratietool dat bouwbedrijven toelaat om projecten digitaal te beheren en om de samenwerking met andere partners te vergemakkelijken.

Open platform

Met Trimble Connect biedt Trimble een confi­guratie­­tool dat bouwbedrijven toelaat om projecten digitaal te beheren en om de samen­werking met andere partners te ver­gemakkelijken. Transparante workflows geven de betrokken partijen een heldere blik op de stand van zaken van elk project. “Trimble Connect is flexibel en overal inzetbaar, en is bovenal open: elke partner behoudt zijn ‘eigenheid’ en je kunt een­voudig verbinding maken met ERP-systemen of platformen van andere bedrijven”, zegt Vael. Met Trimble Connect wil Trimble bedrijven op de goede weg helpen in het digitaliseringsproces. “Het is een journey die we samen met onze klanten aangaan. We stippelen samen een traject uit en integreren de digitale mindset stapsgewijs in de werkwijze van de organisatie.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.