Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
De basis-handgereedschapskist

De basis-handgereedschapskist

Voor de kleinere klusjes kun je heel goed zelf aan de slag gaan, maar dan moet je wel het juiste gereedschap in huis hebben. Als je begint met klussen heb je basisgereedschap nodig. Met het gereedschap kan je minimaal de volgende zaken: timmeren, schroeven, zagen, verlijmen, oude schroeven en spijkers verwijderen en opmeten. Koop gereedschap van een goede kwaliteit. Goedkoop gereedschap is dikwijls duurkoop!

(Klauw)hamer

Een klauwhamer is een stevige hamer met een klauw aan de achterkant. Met de hamer kan je spijkers in hout slaan, delen aan elkaar bevestigen, of oude spijkers uit hout of muren verwijderen.

Schroevendraaier

Er zijn diverse soorten schroevendraaiers die je voor verschillende schroeven gebruikt. De sleuf- of gleufkopschroevendraaier is geschikt om schroeven met een platte kop in en uit te draaien. Kruiskopschroevendraaiers kun je voor schroeven met een inkeping in de vorm van een kruisje gebruiken. Gemakkelijk is een bit schroevendraaier. Dat is een schroevendraaier waarbij je de bovenkant kunt verwisselen.

Zaag

Als je planken, gipsplaat of triplex wilt doorzagen kun je het best een handzaag gebruiken. Bijvoorbeeld een kapzaag. De ‘kap’, de metalen strip aan de bovenkant, geeft de zaag stevigheid, wat het makkelijker maakt om recht te zagen. Voor metaal is een ijzerzaag noodzakelijk. Gebruik bij het zagen van een hoek van 90 of 45 graden een verstekbak.

Tangen

Verstandig om in de gereedschapskist te hebben, zijn de nijptang, waterpomptang, combinatietang en een verstelbare moersleutel.

Lijm

Het is heel handig om verschillende soorten lijm in de gereedschapskist te hebben. Je hebt naast universele lijm specifieke lijmen voor verschillende soorten materiaal. Zoals bijvoorbeeld houtlijm of pvc-lijm.
Je kunt lijm ook gebruiken in combinatie met schroeven en spijkers om een extra sterke verbinding te maken.

Waterpas

Als je iets perfect recht wilt monteren kun je het beste een waterpas gebruiken.

Andere handige dingen voor in de gereedschapskist

  • gebruik een rolmaat voor het meetwerk.
  • Verschillende soorten schroeven, spijkers en kabelbinders.
  • Een stanleymes om stevige materialen te snijden.
  • Potloden om af te tekenen.

 

Zorg dat je altijd goed voorbereid aan het werk gaat. Leg het benodigd gereedschap en andere zaken klaar voor gebruik. Zorg voor een opgeruimde omgeving. Bescherm de handen met veilige werkhandschoenen, je hebt dan ook meer grip.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.