Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Corona Safety Indicator verlaagt risico COVID-19

Corona Safety Indicator verlaagt risico COVID-19

Door het scannen van de QR-code kan iedereen inzicht krijgen in de actuele luchtkwaliteit op kantoor of in een winkel, school of wachtkamer. Gertjan Strietman, mede-oprichter van fabrikant FactoryLab: “Nu de scholen zijn begonnen en bedrijven langzamerhand weer op kantoor gaan werken, is dit een enorm handig en objectief instrument om zorgen voor een groot deel weg te nemen.”

De Corona Safety Indicator is gebaseerd op het Bouwbesluit en de richtlijnen van het RIVM (‘Ventilatie en COVID-19’) en GGD. Het RIVM onderstreept in het kader van de bestrijding van COVID-19 het belang van ventileren: “Ook tijdens pauzes en samenkomsten van meerdere mensen, zoals bijvoorbeeld een vergadering, is het belangrijk om te luchten.” 

Elke minuut

De sensoren in de Corona Safety Indicator meten elke minuut de kwaliteit van de lucht in een ruimte. Via de QR-code wordt dit weergegeven op een overzichtelijke zes-punts ‘stoplicht’-schaal, zonder dat inloggen of registreren nodig is. Ook wordt een ventilatie-advies gegeven. Strietman: “De informatie wordt daarnaast via een overzichtelijk online dashboard gedeeld met de eigenaar, met meldingen van mogelijk risicovolle waarden. De meetgegevens worden opgeslagen voor het raadplegen van de historie en ter analysering van patronen.” 

800 ppm

Mensen ademen koolstofdioxide (CO2) uit. De Corona Safety Indicator meet onder andere de verhouding CO2 in de lucht, in relatie tot de luchtvochtigheid en temperatuur, en drukt dit uit in ‘parts per million’ (ppm). De aanwezigheid van een virus is niet meetbaar, maar wel geeft de meting een beeld van hoe schoon de lucht is. Diverse partijen zoals de VO-raad adviseren om vanwege Corona een maximum aan te houden van 800 ppm. Dit getal komt ongeveer overeen met zo’n 40 tot 50 kubieke meter verse lucht per persoon per uur. Bij een te hoge waarde stijgt niet alleen de kans op besmetting, maar krijgen veel mensen ook last van hoofdpijn, dufheid of concentratieproblemen.

Over FactoryLab

FactoryLab uit Zwijndrecht is opgericht in 2016 en uitgegroeid tot expert op het gebied van het via sensoren, in en om gebouwen, verzamelen van gegevens gelieerd aan regelgeving. Deze gegevens worden via ‘Long Range Low Power’, oftewel LoRa-technologie via internet verstuurd en verwerkt in overzichtelijke dashboards. Oplossingen van FactoryLab worden onder andere gebruikt om de temperatuur in waterleidingen te meten om legionellabesmetting tegen te gaan, om het binnenklimaat in scholen in kaart te brengen en om de luchtkwaliteit op kantoren en in fabrieken te bewaken. FactoryLab beschikt over een eigen team van ontwikkelaars, programmeurs en IT-specialisten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.