naamloos 1 kopieren 12
01:10
30-06-2020

Brandveiligheid historisch gebouwen laagdrempeliger dankzij vlamboogbeveiliging

·    Ruim een op drie gebouwbranden door fout in elektrische inst­­­­­­allatie
·    Oude elektriciteitskabels regelmatig verweerd, slecht aangesloten of beschadigd door knaagdieren
·    In oude gebouwen vaak weinig ruimte voor grote verdeelkasten; vlamboogbeveiligingstechnologie in compacte behuizing biedt uitkomst

Beknelde of beschadigde elektrische kabels en losse contacten verhogen het risico op vlamboogvorming, dat wil zeggen kleine vonken die vlam kunnen vatten. In historische gebouwen, waar vaak veel brandbaar materiaal zoals hout aanwezig is, kan dit fatale gevolgen hebben. Daarom kiezen steeds meer beheerders en eigenaars van oude gebouwen voor vlamboogbeveiligingstechnologie. Zoals de 5SV6 -vlamboogbeveiliging van Siemens; de eerste beveiliging met geïntegreerde installatieautomaat met slechts één modulaire breedte. Daarmee is het wereldwijd de kleinste (18 mm breed) in zijn soort, wat aanzienlijke ruimtebesparing betekent. Dat is belangrijk omdat in oude gebouwen vaak te weinig ruimte is om grote verdeelkasten te plaatsen.

Hans van Spronsen, hoofd Electrical Products bij Siemens: “De elektrische bekabeling in een kerk kan al snel tientallen jaren oud zijn. Een eventueel aanwezig kerkorgel trekt daarnaast veel vermogen weg. Als de oude kabels verweerd, slecht aangesloten of beschadigd zijn door knaagdieren, wordt het gevaar op vlambogen verhoogd. In zo’n geval heeft het zin om de voormalige groepenkast met smeltveiligheden en aparte aardlekschakelaars te vervangen door een nieuwe energieverdeler met vlamboogbeveiliging en spanningsonafhankelijke aardlekautomaten die zowel kortsluit- en overstromen als ook aardfouten beveiligen.”

Zo’n 35% van alle branden heeft te maken met een fout in de elektrische installatie. Een aanzienlijk deel hiervan wordt veroorzaakt door vlambogen. In tegenstelling tot kortsluitbeveiliging is vlamboogbeveiliging bij een breed publiek niet erg bekend. In Duitsland en de Verenigde Staten is het verplicht, maar in Nederland staat het alleen als aanbeveling in de laatste versie van de NEN 1010 uit 2015.

Specialistische verzekeraars komen regelmatig technische installaties tegen die dateren van voor de Tweede Wereldoorlog. Bij brand kan het goed misgaan in dergelijke panden. Een goede brandbeveiliging is belangrijk voor de mensen in het gebouw en de verzekeringspolis. Met vlamboogbeveiliging kan men tegen beperkte kosten de brandveiligheid verhogen. Naast vlamboogbeveiliging is overspanningsbeveiliging eveneens relevant aangezien ook in kerken steeds meer geavanceerde apparatuur met elektronica aanwezig is, die gevoelig is voor een overspanning.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees meer over: Brandveiligheid , Siemens

Installatie en Bouw Nederland partners

960 x 480 wattz hrnaamloos 1 kopieren