Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Blijven leveren in een volatiele markt vol schaarste
Wouter Wijma: “Ned Air blijft continu schaven aan de customer experience en aan efficiënte processen.” (Foto: Martin Martin Hogeboom)

Blijven leveren in een volatiele markt vol schaarste

Producent van ventilatiesystemen blijft zich ontwikkelen

De productielijnen draaien op volle toeren bij Ned Air. De fabrikant van luchtbehandelingssystemen, warmteterugwinunits en dakventilatoren heeft bovendien grote plannen voor de toekomst en wil zijn omzet de komende vijf jaar verdubbelen. Daarvoor blijft het bedrijf uit Kampen innoveren en zich voortdurend ontwikkelen. Niet alleen in het assortiment, maar ook in de organisatie en in het verbeteren van de relatie met de klant.

Als je de luchtdistributie efficiënter en op de juiste plek doet, heb je veel minder nodig.

Ned Air beweegt zich in een volatiele markt. En dan hebben we het niet alleen over de enorme schaarste aan materialen, halffabricaten en chips. “We hebben voor de scholenmarkt een prachtig productengamma aan ventilatiesystemen in huis”, begint directeur Wouter Wijma, “maar deze ventilatie-units gaan voor het grootste gedeelte nu in de export naar Duitsland.”

Ned Air beweegt zich in een volatiele markt. En dan hebben we het niet alleen over de enorme schaarste aan materialen, halffabricaten en chips. “We hebben voor de scholenmarkt een prachtig productengamma aan ventilatiesystemen in huis”, begint directeur Wouter Wijma, “maar deze ventilatie-units gaan voor het grootste gedeelte nu in de export naar Duitsland.”

Ned Air heeft voor de scholenmarkt een prachtig productengamma aan ventilatiesystemen in huis.

Schoolventilatie blijft steken

Dat brengt ons bij het SUVIS-verhaal, het subsidieprogramma dat de overheid heeft opgetuigd voor de verbetering van de luchtkwaliteit in scholen. In de eerste ronde was er 100 miljoen euro beschikbaar en werden circa 700 inschrijvingen van scholen gehonoreerd. De tweede ronde, met iets strengere eisen en 160 miljoen euro in de pot leverde tot nog toe slechts 140 aanmeldingen op. “Kennelijk kunnen scholen en gemeenten die 70% die ze zelf moeten betalen niet ophoesten. Veel scholen hebben in de afgelopen vakanties wel aan renovaties gewerkt, maar de ventilatie is daar vaak niet in meegenomen. Een gemiste kans. Nu exporteren we volop naar de Duitse markt.” Inmiddels hebben het Rijk, de PO-raad, de VO-raad en VNG in strijd tegen corona een aantal hulpmiddelen in het leven geroepen die ook in Nederland voor een versnelling van het verbeteren van het binnenklimaat op scholen moet gaan zorgen.

Blijven leveren

Ned Air kan nog steeds leveren aan de binnenlandse en buitenlandse markt omdat er op tijd een flinke voorraad regelaars en ventilatoren is ingekocht. “Plug fans die een chip hebben, zijn niet te krijgen, die hebben momenteel levertijden van een jaar en langer. Gelukkig hadden we een vooruitziende blik en hebben we recentelijk veel centrifugaal ventilatoren ingekocht en die passen we nu toe in veel van onze kasten. Zo passen wij ons aan de omstandigheden aan. Ons treintje blijft zo rijden, maar ik kan mij voorstellen dat veel fabrikanten met stotterende productielijnen te maken hebben en krijgen.”

Onderzoek luchtkwaliteit schoollokalen

Ondertussen is Ned Air samen met onder meer de TU Eindhoven, installateur Kropman, ISSO en een schoolorganisatie een nieuw schoolconcept aan het ontwikkelen. Wijma: “De gedachte erachter was: we stoppen per uur nu 950 m3 in een schoollokaal. Kan dat niet minder? Als je de luchtdistributie efficiënter en op de juiste plek doet, heb je veel minder nodig. We meten nu de luchtkwaliteit op één punt, misschien is die op de ene plek in een lokaal veel beter en elders weer minder. Door onderzoek te doen, ruimtes in verschillende zones te verdelen en met meerdere sensoren te werken, willen we hier achter komen. Hier is wel iets over bekend, maar niet tot in de details. Meten is weten. Nog meer meten is nog meer weten.”

Ook dit maakt deel uit van de heroriëntering van de bedrijfsstrategie en -visie die Ned Air aan het doorvoeren is. “We gaan veel meer met data aan de slag, die komen immers elke dag binnen van een groot aantal installaties. Dat is een van de instrumenten om onze klanten, en dat zijn voor ons de installateurs en eindgebruikers, nog beter te bedienen. We doen op dat vlak al veel door het ontwerpen en leveren van efficiënte, kwalitatief hoogwaardige ventilatiesystemen die beantwoorden aan de marktbehoeften. Maar het kan altijd beter. Daarvoor blijven we continu schaven aan de customer experience en aan efficiënte processen. En we zijn een nieuw concept aan het ontwikkelen voor de woningmarkt”, verklapt Wijma. “Ned Air staat nooit stil.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.