Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
BIM in de beheerfase bij het UMCG

BIM in de beheerfase bij het UMCG

BIM toekomstmuziek? Inmiddels niet meer. Wie geen projecten mis wil lopen, investeert in BIM. Het Universitair Medisch Centrum Groningen gaat hierbij nog een stap verder dan de meesten.

Het UMCG is een van de eerste ziekenhuizen die BIM-modellen in beheer heeft genomen. Jasper Weide, tekenaar bij het UMCG, onderhoudt contact met diverse technische leveranciers en is mede verantwoordelijk voor de juiste interne afstemming rondom BIM-modellen. Zo was hij betrokken bij een pilot waarin een BIM-model als basis voor de beheerfase werd gebruikt, waarbij de polikliniek Buik werd opgeleverd als BIM-model, gemaakt in samenwerking met Homij Installatietechniek.

De juiste informatie in het model
Jasper vertelt: “Voordat we startten, hebben we met alle beheerders van alle installaties gesproken. Iedereen heeft aangegeven wat zij graag uit hun installaties zouden willen halen. Verrassend genoeg lagen de beheerders van de verschillende disciplines vaak op één lijn, ze wilden bijvoorbeeld allemaal het type fabricaat weten. Wel waren er ook kleine, maar begrijpelijke verschillen. Zo wilden de werktuigbouwkundige engineers wel leidingen zien en elektrotechnische engineers hoefden dit maar deels te zien. Al deze eisen en behoeften zijn vervolgens verder uitgewerkt in het BIM-protocol en in het BIM-model.”

Ook benadrukt hij de voordelen van de BIM-werkwijze: “In een BIM-model wordt heel duidelijk inzichtelijk gemaakt waar alles zit: afsluiters, kabelgoten en nog veel meer wat in een 2D-tekening niet goed zichtbaar is. Ten slotte, en dat is misschien wel het grootste voordeel, kun je ontzettend veel informatie kwijt in het model. En daar gaat het uiteindelijk om bij BIM, de i van informatie. Dat is het belangrijkst en daar zit ook het grootste voordeel van het gebruik van een BIM-model in de beheerfase.”

Efficiënt informatie delen via Trimble Connect
“Deze informatie uit het model wordt gedeeld met onder andere de beheerders, hier gebruiken we de webviewer in Stabicad for Revit voor en Trimble Connect. Trimble Connect gebruiken we nu als pilot, maar zal in de toekomst voornamelijk gebruikt worden in de projectfase, waarin revisiebeheer belangrijk is. Trimble Connect is namelijk ontzettend uitgebreid en handig in deze fase. Zo krijgen we een melding als er iets nieuws is geüpload en kun je het oude bestand altijd nog terug halen. Ook het combineren van IFC-modellen is een erg handige functie. Wij hebben namelijk veel verschillende bouwdelen en met deze functie kunnen we dan makkelijk meerdere modellen samenvoegen. De webviewer gebruiken we voornamelijk in de beheerfase, waarin beheerders de tekeningen bekijken via Navisworks via een speciaal samengestelde properties set. Zo zien zij alle relevante informatie voor hun componenten in één tab.”

Samenwerking Homij Technische Installaties
Het BIM-model voor de polikliniek Buik is gemaakt door Homij Technische Installaties in Stabicad for Revit. Evert Troudes, BIM-modelleur bij Homij vertelt: “Wij werken al jaren met Stabicad for Revit en vanuit het UMCG was dit ook een vereiste. Voor dit project hadden we veel contact met het UMCG om ervoor te zorgen dat alles goed af werd gestemd. Door te blijven overleggen is er uiteindelijk een model opgeleverd die aan alle verwachtingen van het UMCG voldeed. We hebben vooral de knooppuntoplosser in Stabicad for Revit erg

veel gebruikt. Je kunt eenvoudig een lucht- of rioleringsstelsel opzetten en vervolgens de vertakkingen snel aansluiten. Bij dit project hebben we ook opnieuw gezien dat BIM echt de

beste manier is om met alle partijen samen te werken. Je hebt allemaal dezelfde informatie en weet van elkaar waar de installaties en alle bouwkundige voorzieningen komen. Zodra dit

BIM-model is opgeleverd, wordt het model overgedragen aan het UMCG. Het beheer komt dan ook volledig bij het Technisch Informatie Centrum van het UMCG te liggen.”

De volledige versie van dit artikel vindt u in Constructible magazine.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.