Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Overig

Bij nieuwbouw Aeres Hogeschool staat de gebruiker centraal

De Groene Long van Almere.

Aeres_2-Photo-copy

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | HOMIJ Technische Installaties

20 juli 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Het nieuwe gebouw van de Aeres Hogeschool in Almere is energieneutraal en circulair gebouwd. Niet voor niets kreeg het als bijnaam de groene long. Vanaf het schooljaar 2021/2022 wordt het in gebruik genomen, waarna het ook nog eens het ontvangstgebouw zal zijn voor de Floriade in 2022. HOMIJ Technische Installaties staat in voor de extreem duurzame installatie.

HOMIJ verzorgt alle gebouwgebonden installaties in de nieuwbouw, dus zowel de E- als W-installaties. In een doorlooptijd van zeven maanden wordt een duurzaam en modern pand neergezet dat verder gaat dan alleen het plaatsen van een warmtepomp en LED-verlichting. “Uniek aan het pand is de zonnepanelenconstructie. Er liggen 400 zonnepanelen op het dak, die een luifel vormen voor het dakterras. Daarnaast hangen er 300 aan de gevel”, vertelt Sven Jakobsen, projectleider vanuit HOMIJ Technische Installaties. “Het meet- en regelsysteem van BRControls zorgt voor een slimme energievoorziening en bij de keuze voor producten houden we rekening met circulariteit. Producten moeten lang meegaan en gemakkelijk te recyclen zijn.” Als voorbeeld noemt hij de kunststof leidingen die tot granulaat gemaakt kunnen worden. Ook hoeft de installatie niet aangepast te worden wanneer van twee ruimtes één ruimte gemaakt wordt. Dan is enkel een aanpassing van de software voldoende.

Tijd voor nieuwe ideeën

Om een zo duurzaam mogelijk gebouw neer te zetten, vergt wel een andere manier van denken dan normaal. Door extra na te denken over mogelijke toepassingen, ontstaan nieuwe ideeën die het gebouw naar een nog hoger niveau tillen. Zo kwam groenaannemer Ginkel Groep op het idee om regenwater op te vangen en te gebruiken voor de beplanting aan de gevel. Jakobsen: “Wij leggen een deel van het irrigatiesysteem aan de gevel aan. Samen met Ginkel Groep hebben we een buffervoorziening uitgewerkt waarin regenwater wordt opgevangen voor de planten. Tijdens het project komen er zo steeds duurzaamheidsaspecten bij. Daar wordt echt de tijd voor genomen.” En dat terwijl de school in een vrij korte tijd gebouwd wordt. In september wordt het gebouw in gebruik genomen door de studenten en leerkrachten. Door de korte bouwperiode moeten de bedrijven wel erg scherp blijven om geen fouten te maken, vertelt Jakobsen. “De planning is de grootste uitdaging, maar alle partners denken met elkaar mee. Er hangt een supergoede sfeer op de bouwplaats, wat het heel leuk maakt ondanks de hoge druk. Uitdagingen weten we steeds op te lossen met elkaar.”

Het voelt WELL

De inzet van alle meewerkende partijen wordt beloond met een Platinum WELL-certificaat, dat aangeeft dat de gezondheid en het welzijn van de gebruikers optimaal gewaarborgd zijn. Bij de bouw van de school wordt veelvuldig rekening gehouden met het milieu, circulariteit, duurzaamheid en het welzijn van de gebruikers. “Normaal gesproken wordt er vooral naar duurzaamheid en het milieu gekeken, maar bij dit project wordt er ook erg gekeken naar de gebruikers van het pand. Het moet WELL voelen. Deze manier van werken maakt de Aeres Hogeschool één van onze prestigeprojecten; het is echt bijzonder. Er is veel aandacht voor techniek en duurzaamheid en we zijn trots dat we daaraan mogen bijdragen.”    

Bouwinfo
Opdrachtgever
Stichting Aeres Groep

Architect
BDG architecten

Bouwkundig aannemer
Aannemingsmaatschappij Hegeman B.V.

Projectmanagement
HEVO

Technisch adviseur
Innax
Bouwfysica /akoestiek en brand
DGMR
Constructie ingenieurs
JVZ Ingenieurs
Technische installaties
HOMIJ Technische Installaties
Slimme sensoren
BRControls
Groenaannemer
De Koninklijke Ginkel Groep
BVO
4.000 m2

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%