Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Overig

Besparing op verbruik en onderhoud

Duurzame en voordelige installatie voor Hoog Lindoduin.

_Y9A7330

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | Elektro Groeneweg Installatie

7 april 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Langs de Westduinweg in Scheveningen staat Hoog Lindoduin, een kenmerkend gebouw van veertien verdiepingen hoog. In opdracht van Vestia verduurzaamt BAM Wonen het woongebouw. Alle elektrotechnische werkzaamheden werden uitgevoerd door Elektro Groeneweg Installatie.

Bij het vernieuwde Hoog Lindoduin wordt gebruik gemaakt van een warmtekoudeopslag (WKO) en de allernieuwste technieken. Groeneweg maakte de aansluitingen voor de warmteverdeling, de infrastructuur van alle kabelgoten, de videofooninstallatie, de installaties in de woningen, de algemene installatie van de galerijen en de bekabeling voor de liften. Ook legde ze de voorzieningen aan voor de werktuigbouwkundige installatie. “Voor ons was het een behoorlijk groot project. Naast 143 sociale huurwoningen worden er 39 appartementen op de bovenste drie lagen als vrije sector woningen verhuurd. Na oplevering zijn alle woningen gasloos. Dit deden we voor onze opdrachtgever BAM”, vertelt projectleider George de Kok.

George de Kok van Elektro Groeneweg Installatie.

Hergebruik versus vernieuwing

Bij de aanleg van de algemene voorzieningen keek Elektro Groeneweg Installatie welke onderdelen hergebruikt konden worden. Commercieel manager Govert van Herk vertelt: “We hebben een inspectie laten uitvoeren op basis van de NEN 3140. Die resultaten hebben we besproken met woningcorporatie Vestia. Zo vroegen we ons af wat de invloed was van hergebruik op de toekomst versus een nieuwe installatie.”

Het was voor Groeneweg belangrijk om de normeringen helemaal in orde te hebben, bijvoorbeeld de normen van halogeenvrij. Van Herk: “We hebben constant afwegingen gemaakt of een kabel hergebruikt moest worden of niet. Heeft het een duurzaamheidsaspect? Kost het minder energie en is er minder onderhoud? Voldoet het aan de veiligheidsnormen? Ook hebben we gekeken hoe we het energieverbruik konden terugbrengen. Zo krijg je een besparing op verbruik en onderhoud.”

Hoog Lindoduin is een markant gebouw met een schitterend uitzicht.

Efficiënte manier van werken

Eindklant Vestia is enorm tevreden over het eindresultaat, dat tot stand kwam door de goede samenwerking en efficiënte manier van werken. Van Herk: “Het was een goed gecoördineerd project. We hebben geen aanpassingen gedaan door vertragingen, ondanks de gevolgen van de coronatijd. Onze monteurs waren bereid om extra vroeg in de ochtend te beginnen, zodat de volgende aannemer ook op tijd aan de slag kon. Alles werd goed op elkaar afgestemd. Als er één facet van de werkzaamheden niet goed loopt, dan heeft dat gevolgen voor iedereen.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%