Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Bespaar energiekosten met een lucht- en vuilafscheider!
De producten van Spirotech besparen energie, verhogen het comfort, voorkomen slijtage en maximaliseren de bedrijfsduur.

Bespaar energiekosten met een lucht- en vuilafscheider!

Moderne ketels en componenten zoals warmtewisselaars, driewegkleppen, thermostaatkranen en vloerverwarming zijn gevoelig voor vuil en lucht. De energiezuinige pompen in cv-ketels en warmtepompen trekken bovendien ijzerhoudende deeltjes (magnetiet) aan, waardoor ze meer energie gaan verbruiken. Onderzoek en praktijk tonen aan dat met name magnetiet leidt tot een afnemend rendement en – als gevolg daarvan – hogere energiekosten. Snelle en efficiënte vuil- en luchtverwijdering is daarom van groot belang.

Afhankelijk van druk en temperatuur kan water meer of minder lucht bevatten. Wanneer het water in een warmtepomp wordt opgewarmd, komt lucht vrij in de vorm van microbellen. Deze microbellen verminderen niet alleen de doorstroming, maar ook de warmteafgifte. Zo is lucht vaak de reden waarom een afgiftesysteem niet (helemaal) opwarmt. Lucht leidt tot bovendien tot allerlei storende neveneffecten, zoals klaterende geluiden in leidingen en radiatoren.

Nut en noodzaak van een luchtafscheider

Uit onderzoek aan de Brunel Universiteit blijkt bijvoorbeeld dat luchtbellen bij de uitgang van warmtepompen zeer klein zijn (circa 0.1 mm) en alleen met een goede microbellenafscheider zijn af te vangen. Spirotech speelt hierop in met de SpiroVent luchtafscheider, die de microbellen direct na de warmtepomp uit het warme water haalt. Hierdoor kan het water verderop in de installatie weer lucht opnemen, waardoor de luchtbellen na verloop van tijd volledig zullen verdwijnen. De afgiftesystemen worden dan weer optimaal verwarmd en de warmtepomp functioneert weer zo zuinig als mogelijk. De voordelen:

 • Nooit meer tussentijds handmatig ontluchten;
 • Afgiftesystemen worden weer helemaal warm;
 • Minder storingen en uitval;
 • Binnen 2 tot 4 jaar terugverdiend;
 • Tot wel 6% minder gasverbruik, aangetoond door TNO en Kiwa GASTEC.
Spirotech maakt verwarmings- en koelsystemen efficiënter.

Slijtage en storingen door vuil

De belangrijkste oorzaak van vervuiling in warmtepompinstallaties is corrosie, als gevolg van de reactie tussen (de lucht in) het water en de ijzerhoudende onderdelen in de installatie. Vervuiling in een warmtepompinstallatie bestaat grotendeels uit magnetiet, dat zeer schadelijk kan zijn. Zo verhindert opgehoopt en vastzittend magnetiet een optimale werking van de verwarmingsinstallatie. Ook veroorzaakt magnetiet overmatige slijtage en storingen aan kleppen, afsluiters, regelaars, pompen en andere geavanceerde componenten. Een duidelijke aanwijzing voor de aanwezigheid van magnetiet is het zwart kleuren van het installatiewater.

Functie van een vuilafscheider

De vervelende en soms kostbare gevolgen van vervuiling in het installatiewater kunnen voorkomen worden met de SpiroTrap magnetische vuilafscheider van Spirotech. Met deze vuilafscheider wordt magnetiet extra snel uit het installatiewater gehaald. Het resultaat is een installatie met schoon water, die veel minder storingsgevoelig is. Bovendien functioneert de warmtepomp zo zuinig mogelijk én verbruikt de pomp aanzienlijk minder stroom. De voordelen:

 • Bescherming van kostbare installatiecomponenten;
 • Ook de kleinste deeltjes worden afgevangen;
 • Minder storingen en uitval;
 • Binnen 2 tot 4 jaar terugverdiend;
 • Tot wel 7,4% minder gasverbruik, aangetoond door TNO en Kiwa GASTEC.

Perfecte warmtepompafscheider

Liever twee vliegen in één klap slaan? Kies dan voor de SpiroCombi van Spirotech, die magnetische vuilafscheiding en microbellen-luchtafscheiding combineert. De SpiroCombi omvat een robuuste messing behuizing, een luchtafscheider voor het verwijderen van circulerende en ingesloten lucht, een vuilafscheider met afvoerklep voor een eenvoudige afvoer, een draaiende universele verbinding voor een eenvoudige plaatsing en positionering en een sterke en zeer efficiënte magneetmantel voor het verwijderen van magnetiet uit het systeemwater. De voordelen:

 • Gecombineerd afscheidingssysteem;
 • Ook de kleinste deeltjes worden afgevangen;
 • Geen afsluiters of bypass nodig;
 • Vuil kan afgevoerd worden als de installatie in bedrijf is;
 • Constante, lage drukval.

Over Spirotech
Spirotech maakt verwarmings- en koelsystemen efficiënter. Het familiebedrijf heeft meer dan 60 jaar ervaring in het ontwikkelen van oplossingen voor het verwijderen en voorkomen van ophopingen van lucht en vuil in verwarmings- en koelsystemen. De producten besparen energie, verhogen het comfort, voorkomen slijtage en maximaliseren de bedrijfsduur. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.