Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
80% gas besparen met de nieuwste hybride warmtepomp

80% gas besparen met de nieuwste hybride warmtepomp

De hybride route

Eind vorig jaar bracht Intergas haar nieuwe hybride warmtepomp op de markt: de Xtend. Het is de bedoeling dat dit jaar 30.000 exemplaren geproduceerd worden. Het is immers onmogelijk om alle huizen in Nederland over te zetten op all-electric, en daarom zet Intergas vol in op wat zij noemt ‘de hybride route’.

Met een hybride warmtepomp kun je tot 80% van het gas af. De overige 20% is bedoeld voor warm water en koude periodes. Omdat de technische ontwikkelingen snel gaan, gelooft Intergas dat ook daarvoor op termijn een oplossing komt. “Maar we moeten nu de eerste grote stap zetten”, zegt Technisch Directeur Peter Cool. Aan die grote stap draagt de Xtend bij. Dit is de eerste, volledig door Intergas ontwikkelde warmteoplossing. De hybride warmtepomp met buitenunit werkt samen met een hoog rendement cv-ketel voor het verwarmen van de woning en het bereiden van warm tapwater. Het elektriciteitsverbruik neemt toe, maar het gasverbruik neemt drastisch af, wat een flinke winst oplevert. Goed voor het milieu en fijn voor je portemonnee.

Winst

Dat je met een warmtepomp flink kunt besparen op het gasverbruik, toonde Intergas zelf aan als lid van de stichting Smart Energy Foundation (SEF). Zij installeerde bij tweehonderd woningen een hybride warmtepomp en onderzocht wat het resultaat was. Daaruit bleek dat er gemiddeld 76% gas werd bespaard, ook al zaten er allerlei soorten woningen tussen, van nieuw tot oud. Het gemiddelde bouwjaar was 1977. Behalve op de warmtepomp is er ook winst te behalen op de radiatoren, het leidingwerk en de thermostaat. Volgens Intergas verdient de hybride warmtepomp zich binnen vier jaar terug, zelfs wanneer het om een oude woning gaat.

Ingrijpende verbouwing

Voor een all-electric warmtepomp en lage temperaturen is vaak een fikse verbouwing nodig. Dit is bij de Xtend niet het geval. Gewone radiatoren kunnen blijven hangen en ook een nieuwe cv-ketel is niet per se nodig. De Xtend werkt prima in combinatie met de meeste gangbare cv-ketels. Een externe open verdeler wordt standaard meegeleverd. De binnenunit heeft bovendien één van de kleinste formaten in de markt en is dus flexibel te plaatsen.

Op afstand bestuurbaar

De Xtend is op afstand te bedienen, zodat je de temperaturen alvast aan kunt passen voordat je thuiskomt. De verwarming is aan te sturen met de Intergas Gateway, de Comfort Touch thermostaat of de Comfort Touch app. En is er een storing? Eventuele notificaties of storingscodes worden direct doorgegeven op de display via de app. De installateur ziet op afstand wat er aan de hand is via het Service Dashboard en kan ook parameters op afstand aanpassen.

Overlast voorkomen

En hoe zit het dan met het geluid? Dit kan beperkt worden door de warmtepomp op de juiste plek te zetten. Met de Xtend kun je gemakkelijk leidingslengtes overbruggen, waardoor deze te plaatsen is op diverse plekken in de tuin of op een dak. Overigens is de warmtepomp eenvoudig te installeren en in te regelen. Onder op de Hybrid Heatpump Control Unit staat een QR-code, waarmee je als installateur eenvoudig het inregelproces kunt doorlopen. Het systeem is dan na installatie in een paar stappen optimaal in te regelen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.