Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
100% inpandige Close Control koeloplossing komt tegemoet aan hoge geluids- en zichteisen in binnenstedelijke gebieden
Inpandige droge koeler

100% inpandige Close Control koeloplossing komt tegemoet aan hoge geluids- en zichteisen in binnenstedelijke gebieden

Een constant binnenklimaat, zonder risico op geluidshinder

Een data- of telecomproject is pas geslaagd wanneer de (koel)installatie op de juiste manier is ontworpen, geëngineerd en geïnstalleerd én de eindklant tevreden is. Dat is de filosofie van producent/leverancier van Close Control producten Lennox Benelux BV.

“In onze digitale samenleving zijn we afhankelijk van goed functionerende data- en telecomruimten. Temperatuur, luchtvochtigheid en ventilatie spelen hierbij een cruciale rol”, vertelt Ad Vink, Key Account Manager Close Control units bij Lennox Benelux BV. “Om hier goed invulling aan te geven echter, is niet eenvoudig. In data- en telecomruimten gelden namelijk specifieke eisen. Bijvoorbeeld ten aanzien van betrouwbaarheid, veiligheid en energiezuinigheid. Wij zijn bekend met deze eisen en ontwerpen en leveren redundante (koel)oplossingen op maat, eventueel gecombineerd met luchtbehandeling, bevochtiging en ontvochtiging.”

Close Control units

“Een belangrijk deel van onze business in Nederland betreft Close Control units”, aldus Vink. “Deze units zijn niet alleen specifiek ontwikkeld voor data- en telecomruimten met een hoge warmtelast, waar een goede beheersing van de temperatuur en relatieve vochtigheid vereist is, maar ook voor archieven (continue units) en productie-omgevingen (procestechniek).” Close Control units worden ook wel precisie-airconditioningunits genoemd, vertelt hij. “Voor de productie en levering van deze units werken wij samen met diverse installateurs, die onze hoogwaardige en betrouwbare koeloplossingen zeer op prijs stellen. Zowel voor low density, medium density als high density projecten bieden wij een uitgebreid productportfolio, dat aansluit bij ieder 

Close Control vraagstuk.”

Lennox is geen dozenschuiver, maar denkt actief mee in oplossingen. “De afgelopen jaren hebben wij goede vertrouwensbanden opgebouwd met onder meer de installatiemarkt, solution partners, projectleiders, adviseurs en eindklanten. We werken samen op basis van gelijkwaardigheid en de lijnen zijn kort. We kunnen snel schakelen en staan open voor feedback, met als resultaat een optimaal functionerende installatie.”

Close Control unit met indirecte vrije koeling

Volledig inpandig

Voor hun data- en telecomruimten zoeken bedrijven vaak gericht naar locaties waar de glasvezelverbindingen optimaal zijn, weet Vink. Deze locaties bevinden zich niet alleen op bedrijventerreinen maar ook in woonwijken, waar veelal restricties gelden ten aanzien van geluid en zicht. “Installaties moeten volledig aan het zicht worden onttrokken, waardoor bijvoorbeeld luchtbehandelingskasten en droge koelers op het dak geen optie zijn. Recent hebben we onder meer projecten uitgeleverd in Amsterdam, Den Bosch en Utrecht, waar om deze reden een 100% inpandige koeloplossing voor de data- en telecomapparatuur is ontworpen. Inclusief de door Lennox geleverde Close Control units en droge koelers.”

In dergelijke projecten werkt Lennox samen in een projectteam, dat op basis van de locatie, geluidseisen, gewenste vermogens, tijdsplanning en beschikbare budgetten het project tot op detailniveau uitwerkt, aldus Vink. “In de meeste data- en telecomprojecten gelden strikte geluidseisen. Bovendien worden de Close Control units soms geïnstalleerd op plaatsen zonder verhoogde vloer, wat specifieke eisen stelt aan de luchtuitblaastechnieken. Bijvoorbeeld in Utrecht was dit het geval. In dit project zijn de Close Control units bovendien aangesloten op een indoor droge koeler, die in een separate ruimte is geïnstalleerd en speciaal voor inpandige opstelling is ontwikkeld. De droge koelerruimte is voorzien van twee gevelroosters met speciale geluidswerende voorzieningen, waardoor frisse buitenlucht kan worden aangezogen en afgeblazen zonder dat de omgeving enige geluidshinder ondervindt.”

Maatwerk

Om de 100% inpandige opstelling mogelijk te maken, is de software aangepast. Ook heeft de installateur verschillende aanpassingen doorgevoerd in het luchtzijdige kanaalwerk. “Waar de inpandige koeloplossing in Utrecht in de kelder is voorzien, is in Den Bosch gekozen voor een installatie op zolder”, vertelt Vink. “In Amsterdam is zelfs gekozen voor integratie in een garagebox. Voor alle projecten hebben wij maatwerk oplossingen met Close Control units uitgewerkt, met verschillende configuraties en typen droge koelers, waarbij gebruik wordt gemaakt van directe of indirecte vrije koeling. Dankzij onze oplossingen én een nauwe samenwerking met de eindklant, installatiemarkt en hun adviseurs komen we maximaal tegemoet aan de hoge geluids- en zichteisen in onder andere binnenstedelijke gebieden. Bijkomend voordeel is dat schade door vandalen niet langer aan de orde is. Ook hebben zon, wind, hagel en regen geen invloed op de units, waardoor de onderhoudskosten lager uitvallen. Tot slot zijn de units makkelijker toegankelijk voor onderhoud en service.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.