De winter is er (min of meer) weer! De periode waarin we ons druk maken of onze apparatuur nog wel goed genoeg werkt om te winter te ‘’overleven’’. Wees gerust. Onze experts hebben een lijst opgesteld met 10 tips over hoe je koelinstallatie draaiende te houden.
Hou je antivries (glycol) dosering in de gaten. Glycol is belangrijk omdat het voorkomt dat vloeistof in je koudwatermachine, die buiten is opgesteld, bevriest wanneer het temperaturen onder nul behandeld.
Enkel antivries (glycol) toevoegen is niet voldoende ten behoeve van waterbehandeling. Glycol is belangrijk, maar het is minstens net zo belangrijk om één keer per jaar een F-gassen inspectie uit te voeren.
Maak je gebruik van glycol, zorg er dan voor dat je de juiste concentratie gebruikt. Te veel glycol kan ertoe leiden dat de vloeistof in de installatie dikker wordt dan de interne pomp aankan. Dit kan de apparatuur beschadigen en de levensduur verkorten. Concentraties boven een bepaald niveau kunnen zelfs het vriespunt van de vloeistof doen stijgen. Dit kan het effect van glycol tenietdoen.
Het glycol niveau moet altijd minimaal 25% zijn. Bij niveaus lager dan 25% is de kans op het ontstaan van bacteriën groot. Als deze bacteriën zich ophopen veroorzaakt dit schade aan de leidingen van het systeem.
Als je een drycooler of adiabatische koeler gebruikt, zorgt er dan voor dat de concentratie glycol is aangepast aan de laagste (verwachte) omgevingstemperatuur.
Schakel koelinstallaties die niet gebruikt worden uit en vul het met glycol om bevroren leidingen te voorkomen.
Als apparatuur in de winter niet gebruikt wordt en je hebt geen glycol in het systeem, zorg er dan voor dat de pompen zijn ingeschakeld om de vloeistof te laten circuleren wanneer de omgevingstemperatuur lager wordt dan 3 °C. Als dit voor een langere periode is, dan zal de pomp de vloeistof opwarmen. Hierdoor moet de koelmachine mogelijk opnieuw worden ingeschakeld om de vloeistoftemperatuur te reguleren.
Lees verder op https://www.icscoolenergy.com/nl/10-tips-winter/.