Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Flexibel inspelen op een variërende bezetting
De Tapijnkazerne is een voormalige militaire kazerne op een terrein van 6,3 hectare aan de rand van de Maastrichtse binnenstad.

Flexibel inspelen op een variërende bezetting

De voormalige Tapijnkazerne in Maastricht is nieuw leven ingeblazen en biedt ruimte aan onderzoek en onderwijs voor onder meer de Universiteit van Maastricht. In het kader van de duurzame ambities van de universiteit (WELL en BREEAM) zijn alle HVAC-installaties nieuw aangelegd. Het oorspronkelijk plan van de adviseur is door Kemtec volledig getransformeerd naar een all air-systeem. Op die manier kan er volgens operationeel manager Paul Laurensse uiterst flexibel worden ingespeeld op een variërende bezetting.

De Tapijnkazerne is een voormalige militaire kazerne op een terrein van 6,3 hectare aan de rand van de Maastrichtse binnenstad. Met onderwijs als aanjager is het terrein door de Universiteit Maastricht (UM), Gemeente Maastricht en Provincie Limburg veranderd in een openbaar park met gebouwen (totaal: 8.300 m²) die bedoeld zijn voor onderwijs, onderzoek en horeca voor een breed publiek. Een plek waar de studenten, bedrijven en inwoners van de stad elkaar kunnen ontmoeten. Kemtec werd al in een vroegtijdig stadium ingeschakeld om zijn licht te laten schijnen op de HVAC-installatie. “We kiezen steeds vaker voor een ‘all air’ concept waarbij de luchtverversing op een hoger niveau staat dan noodzakelijk voor Frisse Scholen”, zegt Laurensse.

Alle techniek is met een ‘schoenlepel’ in de verschillende gebouwen ingepast, waarbij veel installaties in het zicht zijn geplaatst.

100% lucht

Kemtec heeft de adviseur weten te overtuigen van een economisch aantrekkelijk all air-systeem als alternatief voor vloerverwarming/-koeling in combinatie met een ventilatiesysteem. “Het voordeel van een all air-systeem is dat je slechts te maken hebt met één drager en één warmtebron, de lucht”, legt Laurensse uit. “Als een klaslokaal of ruimte niet gebruikt wordt, hoef je ook geen lucht te verversen en verlies je geen energie. Met een all air-systeem kun je een ruimte namelijk heel snel op temperatuur brengen, dus flexibel inspelen op een variërende bezetting en vervuilingsgraad door op basis van CO2 te sturen. Als de waardes oplopen, zal de installatie gaan optoeren. Het nadeel van een all air-systeem is wel dat er meer ruimte nodig is voor de installatietechniek, aangezien de luchtkanalen en componenten een stuk groter worden. Dat was hier in de monumentale Tapijnkazerne dan ook de grootste uitdaging. Alle techniek is met een ‘schoenlepel’ in de verschillende gebouwen ingepast, waarbij veel installaties in het zicht zijn geplaatst. De luchtbehandelingskasten staan echter opgesteld in de kelder van het hoofdgebouw (drie stuks) en op de zolder van de drie afzonderlijke gebouwen. De 100% luchtinstallatie wordt gevoed door twee warmtepompen voor de koeling en verwarming van de lucht (245 kW koelvermogen en 241 kW verwarmen) in combinatie met twee piekketels van elk 157 kW.”

Kemtec heeft als familiebedrijf alle disciplines in huis om (design & build-)projecten van A tot Z te ontwerpen, engineeren en installeren, maar ook te kunnen servicen en onderhouden met een eigen team van allround monteurs. “We worden graag vroeg bij een project betrokken om optimalisaties te behalen in een installatieontwerp, zoals hier bij de Tapijnkazerne”, besluit Laurensse.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.