Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Gebouwen Floriadeterrein zijn schoolvoorbeeld van innovatie en duurzaamheid’                            


‘Gebouwen Floriadeterrein zijn schoolvoorbeeld van innovatie en duurzaamheid’ 


Eén keer in de tien jaar vindt de wereldtuinbouwtentoonstelling plaats in Nederland. De Floriade Expo vindt van 14 april tot en met 9 oktober 2022 plaats in Almere. Onder het thema Growing Green Cities vinden bezoekers hier alle nieuwigheden op het gebied van groen, voedsel, gezondheid en energie. Natuurlijk moeten de gebouwen die er staan hiervan een schoolvoorbeeld zijn. Het terrein is niet alleen bedoeld voor de tentoonstelling, maar ondergaat een hele gebiedsontwikkeling. Er worden onder meer een woontoren, een zorggebouw en de Aeres Hogeschool gebouwd. Roodenburg Installatie Bedrijf realiseert er een uitgebreid en zeer innovatief warmte- en koudenet.

De gebouwen maken gebruik van verwarming en koeling die ook onderling uitgewisseld kan worden.

Op het Floriadeterrein staat een wijkcentrale van waaruit koude en warmte gedistribueerd wordt naar de verschillende gebouwen. De distributie gebeurt via een Smart Thermal Grid (STG). Dit is een bronnetwerk dat gebruikmaakt van lokale, duurzame bronnen zoals aquathermie (energie uit oppervlaktewater) en WKO. Tussen de gebouwen onderling kan ook overtollige warmte en koude uitgewisseld worden en warmte kan in de bodem opgeslagen of eruit onttrokken worden. De STG komt bij de gebouwen binnen en wordt daar aangesloten op de warmtepomp. Arno Schrader, projectleider bij Roodenburg, legt uit: “Door de STG gaat lage temperatuur koeling en verwarming. De woontoren heeft een aparte WKO-ruimte en een lage temperatuur cv. Met een hoge temperatuur warmtepomp wordt het water verhit tot 72ºC. Via afleversets in de woningen worden de warmte en koude afgeleverd.” Ook in het zorggebouw staat een hoge temperatuur warmtepomp die door Roodenburg werd geleverd. Bij de Aeres Hogeschool staat een warmtepomp die de temperaturen verhoogt voor de lage temperatuur en hoge temperatuur cv. Ook is er een koelsysteem dat de installateur aansluit op het systeem van Roodenburg.

Roodenburg houdt zich bezig met nieuwe technieken die nog sterk in ontwikkeling zijn.

Voorbereid op de toekomst

Het gaat om nieuwe technieken die nog sterk in ontwikkeling zijn. Roodenburg loopt als innovatief bedrijf voorop in het werken met dergelijke installaties. Het halen van thermische energie uit oppervlaktewater is zeker nieuw op de markt en daarin wil Roodenburg nog verder groeien, vertelt Schrader. “We hebben de kennis in huis om bron- en WKO-installaties te maken. In dit geval hebben we dat gedaan in opdracht van Eteck, een vaste partner van ons. We doen veel grote projecten waar we trots op zijn en de Floriade is er daar één van.” Wanneer er in de toekomst nog meer gebouwen op het Floriadeterrein komen, dan kunnen deze eenvoudig op de STG worden aangesloten. De STG ligt over het hele terrein en de leidingen zijn er al op voorbereid. De kavels werden door Roodenburg voorzien van aansluitingen en de energiecentrale is groot genoeg voor uitbreiding, vertelt Schrader. “De transportpompen zijn groot genoeg en de bronnen kunnen verder uitgebreid worden. In de wijkcentrale staat nu één warmtepomp, maar er is voldoende plaats om er nog twee toe te voegen. Alleen de installatie voor energie uit oppervlaktewater kan niet verder uitgebreid worden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.