Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Versnellen betekent kiezen voor all-electric’ 
Rudy Grevers bij een Ecodan warmtepomp buitendeel.

‘Versnellen betekent kiezen voor all-electric’ 

Vandaag nog van het gas af? Als het aan Rudy Grevers van Alklima/Mitsubishi Electric ligt wel. “Wij lanceren dit jaar een warmtepomp die het mogelijk maakt om cv-water van 75°C te maken, óók als het buiten -15°C is”, vertelt de manager woningbouw.

Ruim 10 jaar geleden was het nog heel gebruikelijk om cv-ketels te installeren in de woningbouw, vertelt Grevers. “Hoewel de techniek zich al 70 jaar steeds verder ontwikkelt, was het lange tijd niet gebruikelijk om in plaats van die cv-ketel een warmtepomp te plaatsen. In basis niet zo gek, omdat gas ruimschoots beschikbaar was. Inmiddels vraagt de duurzaamheidsopgave echter om gasloze oplossingen voor het koelen, verwarmen en ventileren van gebouwen.”

Rudy Grevers van Alklima/Mitsubishi Electric bij de R290 Propaan warmtepomp.

De uitdaging zit ‘m in de bestaande woning

De bestaande bouw gasloos maken verschilt van nieuwbouw, legt Grevers uit. “Het gaat bij bestaande bouw tenslotte nooit om één type woning. Er zijn woningen uit verschillende bouwjaren, waardoor de uitgangspunten per complex verschillen. Willen we een renovatiewoning van het gas af halen, dan bekijken we per situatie wat de beste oplossing is. We voeren overleg met meerdere partijen, zoals bijvoorbeeld de installateur, de woningcorporatie of de aannemer. Alle partijen zijn nodig om duurzame stappen te zetten.”

‘We geloven niet in hybride’

Alklima gelooft dat de focus in de energietransitie moet liggen op all-electric systemen die de cv-ketel volledig vervangen. Grevers: “Met all-electric kunnen we versnellen. Wij geloven niet in klassieke hybride warmtepompsystemen, omdat zij geen oplossing zijn voor de lange termijn. Kort door de bocht wordt bij een klassiek hybride systeem gebruik gemaakt van een cv-ketel in combinatie met een warmtepomp. Deze heeft een beperkt vermogen en kan geen tapwater bereiden. Zeker in combinatie met zonnepanelen zullen veel bewoners met zo’n systeem worden benadeeld, omdat zij het overschot aan stroom in de zomermaanden niet kunnen aanwenden om tapwater te bereiden. Dat vinden we kwalijk, omdat veel woningeigenaren en huurders financieel al onder druk staan door de hoge energieprijzen. Over enkele jaren zal de salderingsregeling niet meer zijn zoals deze nu is. Je wilt voorkomen dat bewoners in dat geval moeten betalen voor het terugleveren van energie. Een tijdelijke hybride oplossing is niet erg, maar we adviseren dan wél om een warmtepomp erbij te installeren die tapwater kan bereiden en die meer capaciteit levert dan 3 à 4 kW. Zeker met het oog op de gasvrije samenleving vanaf 2050. De warmtepomp moet klaar zijn voor deze gasloze toekomst. Dat noemen wij all-electric-ready.”

Rudy Grevers licht het all-electric-ready concept toe aan John Williams.

Nieuwe productlijn: warmtepomp maakt cv-water van 75°C

Alklima staat op het punt om een nieuwe productlijn van Mitsubishi Electric te lanceren, die het mogelijk maakt om cv-water van 75°C te maken met een warmtepomp, ook als het buiten -15°C is. “Dat is op het niveau van de ouderwetse cv-ketel en de meest toekomstbestendige oplossing.” Grevers geeft aan dat de eerste stap altijd is om de energievraag terug te dringen en dat begint met het na-isoleren van onder andere de buitenschil. Stap twee is om te kijken naar het type afgiftesysteem (radiatoren, vloerverwarming) en met welke aanvoertemperatuur nu wordt gewerkt. Door goed te isoleren, is een lagere aanvoertemperatuur mogelijk. “Afhankelijk daarvan adviseren wij of all-electric-ready of all-electric de beste oplossing is, ook afhankelijk van de beschikbare ruimte in de woningen.”

Lange termijn oplossing

Wie investeert in all-electric, investeert in een goede en lange termijn oplossing, benadrukt Grevers. “De voordelen van all-electric gaan veel verder dan sec het rendementsvoordeel van een warmtepomp. Want waar de energiebelasting op aardgas stijgt, daalt de belasting op elektra. In een gasloze woning vervalt het vastrecht voor de gasaansluiting (administratieve en netbeheerkosten). Bovendien stijgt een gasloze woning flink in waarde. Een energielabelsprong van bijvoorbeeld C naar A resulteert al in een waardevermeerdering van 5,4%! Niet onbelangrijk is bovendien dat herinvestering in de toekomst – wanneer alsnog moet worden overgestapt op all-electric – wordt voorkomen. En dan hebben we het nog niet eens over de voordelen met betrekking tot comfort en de verminderde CO2-impact.”

Bewonerscommunicatie

Een warmtepomp vraagt wel om ander bewonersgedrag dan een cv-ketel, vervolgt Grevers. “Bij wijze van spreken kun je met een cv-ketel eindeloos lang douchen. Bij een warmtepomp werkt dat net even anders. ’s Avonds de thermostaat verlagen, is bijvoorbeeld in veel situaties niet meer wenselijk. We vinden het belangrijk om consumenten hierover goed te informeren. Dankzij trainingen, voorlichting en uitgebreide documentatie kunnen onze installateurs dit verhaal goed over de bühne brengen. Bovendien zijn we bij seriematige projecten bijvoorbeeld aanwezig bij bewonersbijeenkomsten om toelichting te geven en vragen te beantwoorden. In veel wijken werkt dat stukken beter dan het sturen van een handleiding. Verduurzaming is niet alleen het bieden van een technische oplossing, het is ook mensenwerk.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.