Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Verduurzaming van utiliteitsgebouwen vraagt om een doordachte aanpak 
Voor Remeha is de verduurzaming van utiliteitsgebouwen een dagelijkse opgave. De kennis en ervaringen die zij hierbij opdoet, brengt zij graag naar de installateurs.

Verduurzaming van utiliteitsgebouwen vraagt om een doordachte aanpak 

Veel utiliteitsgebouwen beschikken nog over ketelhuizen, die in de komende jaren verduurzaamd moeten worden. Een flinke uitdaging, volgens Evander de Vries, Segment Manager Utiliteit bij Remeha. Want hoewel een cv-ketel en warmtepomp allebei warm water maken, is de werking wezenlijk anders. 

“Veel bestaande utiliteitsgebouwen zijn ontworpen met een cv-ketel als uitgangspunt voor de warmte-opwekking. En ook het gehele afgiftesysteem (radiatoren, vloerverwarming, …) is hierop afgestemd”, vertelt hij. “Dit brengt uitdagingen met zich mee bij de verduurzaming. Waar een cv-ketel direct warmte levert, vraagt een warmtepomp meer tijd om al dan niet tot eenzelfde afgiftetemperatuur te komen. Bovendien gelden specifieke voorwaarden voor de isolatiewaarde van het gebouw en voor het afgiftesysteem. Zeker wanneer men ook de koelfunctie van de warmtepomp wil benutten. Niet voor niets is verduurzamen in de ogen van Remeha altijd maatwerk.”

Remeha warmtepomp op locatie.

Totaaloplossing: van advies tot onderhoud

De overstap naar (hybride) warmtepompen brengt de nodige uitdagingen met zich mee. “Om de installateur hierbij te ondersteunen, kijken wij verder dan sec onze producten”, aldus Product Marketeer Utiliteit Axel Marijt. “Op het moment dat een verduurzaming gaat lopen, haakt daarom graag een technisch adviseur van Remeha aan. Hij kijkt met de installateur mee naar het project, de karakteristieken van het gebouw en de verduurzamingsambitie van de gebouweigenaar: wil hij alleen een warmtepomp bijplaatsen of ook zijn tapwaterbereiding verduurzamen? Of wil hij misschien volledig van het gas af? Is voor de toekomst een warmtenet in de wijk voorzien, waarop de installatie kan aansluiten? En hoe ziet het toekomstig gebruik van het pand eruit? Onze totaaloplossing omvat een uitgebreid advies aan de voorzijde, praktijkgerichte trainingen en maatwerk service voor, tijdens en na oplevering, inclusief inbedrijfstelling en eventuele onderhoudscontacten.”

Drie scenario’s

Van kantoren tot zorggebouwen, scholen, zwembaden, sportaccommodaties, praktijkruimtes en appartementengebouwen: voor Remeha is de verduurzaming van utiliteitsgebouwen een dagelijkse opgave. “De kennis en ervaringen die wij hierbij opdoen, brengen wij graag naar de installateurs”, aldus De Vries. “Bijvoorbeeld om sneller tot de gewenste oplossing te komen en tegelijkertijd om risico’s te beperken.” Om de verduurzaming goed te stroomlijnen, onderscheidt Remeha drie scenario’s:

1. Slim vervangen: alleen al door het vervangen van de bestaande cv-ketel(s) door een hr-ketel (eventueel in combinatie met een hybride warmtepomp) of bijvoorbeeld met aankoppeling van een zonneboilersysteem kunnen veel gebouweigenaren al flinke verduurzamingsstappen zetten.

2. Uitgebreid verbeteren: verduurzaming wordt vaak breder aangepakt, waarbij ook door de opdrachtgever gekeken wordt naar maatregelen op gebouwniveau. Zo wordt bijvoorbeeld ook het afgiftesysteem aangepakt, zodat op lagere temperaturen verwarmd kan worden en het rendement van het hybride of all-electric warmtepompsysteem optimaal is.

3. Volledige upgrade: deze derde stap heeft als doel om volledig van het gas af te gaan en om op een lage temperatuur te verwarmen. Deze stap is onder meer geschikt voor renovatie- en transformatieprojecten. Maar ook voor de wat ‘nieuwere’ gebouwen vanaf ± 2000 die al over goede isolatie en HR++ glas beschikken.

Remeha Effenca HT warmtepomp.

Lage GWP’s, hoge afgiftetemperaturen

Remeha brengt steeds meer warmtepompen op de markt met natuurlijke en PFAS-vrije koudemiddelen en met een lage Global Warming Potential (GWP). “Bovendien wordt steeds meer rendement uit de bron (buitenlucht, ventilatielucht, cv-retourwater, bodem, zon, …) gehaald en stijgen de afgiftetemperaturen”, vertelt De Vries. “Hierdoor wordt ook een efficiënte en legionellaveilige bereiding van sanitair warm water mogelijk en kan de installatie veel compacter worden uitgevoerd. Doordat de moderne warmtepompen dieper moduleren en met lagere aanloopvermogens kunnen opstarten, wordt het stroomverbruik geminimaliseerd. Ook is netcongestie minder vaak een obstakel om over te stappen op een (hybride) warmtepomp. In combinatie met onze slimme regeltechniek zijn installateurs en gebouweigenaren verzekerd van een optimale aansturing. Maar ook van één projectpartner en één garantiepartij voor de complete installatie.”

Recent heeft Remeha haar assortiment uitgebreid met de Remeha Effenca MT, een grootvermogen warmtepomp voor verwarmen en koelen op basis van koudemiddel R32 en met een aanvoertemperatuur tot 60°C bij -10°C buitentemperatuur. “De warmtepomp is leverbaar in vermogens van 20 tot 40 kW”, vertelt Marijt. “Daarnaast hebben we op de VSK de Remeha Effenca HT geïntroduceerd. Deze warmtepomp met R290 koudemiddel (Propaan) kan aanvoertemperaturen tot meer dan maar liefst 70°C leveren waardoor ook duurzame tapwaterbereiding mogelijk wordt.” Het komende jaar breidt Remeha haar warmtepompassortiment steeds verder uit. Bijvoorbeeld met vermogens tot 200 kW, zodat één op één vervanging van de cv-ketel binnen handbereik komt. “Dankzij onze Remeha MiTera Plus hybride cascademanager kunnen de Effenca warmtepompen in een hybride systeem gecombineerd worden met onze Quinta Ace en GAS 220 Ace ketels. In een tweede trap kunnen we bovendien groepen en warmtapwaterbereiding regelen. Zónder dat hiervoor een separaat gebouwbeheersysteem benodigd is.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.