Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Trots op iconische torens in Utrecht

Trots op iconische torens in Utrecht

In het centrum van Utrecht verschijnen binnenkort twee hoge woon- en werktorens: Wonderwoods. Sanitair-installatiebedrijf Hoogendoorn bv is door installatiebedrijf Terberg Totaal Installaties gevraagd om de centrale sanitaire installaties te verzorgen, waaronder ook die voor de watertoe- en afvoer voor de beplanting aan de gevel.

Ruim drie jaar geleden is tendermanager Sander Pots van Hoogendoorn bv gestart met het eerste ontwerp. De bijzondere aard van het project werd volgens hem direct duidelijk door de uitgangspunten van de waterafvoer. “Waar wij normaliter het hemelwater naar binnen halen om dit af te voeren, gebeurt dit bij Wonderwoods via de balkons en langs de gevel. Dit heeft alles te maken met het bewateren van de groene gevel”, vertelt hij. Een jaar later is het project overgedragen aan de werkvoorbereiding. “Met de details die toen bekend waren, hebben we een technisch ontwerp gemaakt”, zegt engineer Edwin Sluijs. “Dat ontwerp passen we aan op de finetuning van de installaties, om uiteindelijk tot een definitief ontwerp te komen dat binnen het budget past.” Om tot een definitief ontwerp te komen, werkt Sluijs nauw samen met BIM-modelleurs Ricardo Schenk en Mike van den Oudenalder. “Met het definitief ontwerp zijn we in theorie klaar”, vertelt Schenk. “Maar als in de praktijk nog iets wordt aangepast, moeten we mee. Op het eind moet het BIM-model kloppen met de definitieve uitvoering.”

Eén van de leidingen in de fundering, tussen de betondraden.

Planten aan gevel

Wonderwoods bestaat uit twee torens, de MVSA-toren en de ‘Stefano Boeri Architetti’-toren. Deze laatstgenoemde toren is vernoemd naar de architect die ook het gebouw ‘Bosco Verticale’ in Milaan heeft ontworpen. Wonderwoods zal opvallen door de grote hoeveelheid vegetatie aan de gevel. “In de Boeri-toren voorzien wij de beplanting van toe- en afvoerleidingen voor de bewatering”, vertelt Sluijs. “Zo worden de planten deels met hemelwater bewaterd, maar ook vanuit een buffer die in de kelder staat. Sensoren op de wand bepalen waar water nodig is. Wij zorgen er vervolgens voor dat het water daar komt. Het bufferen van het hemelwater zorgt er tegelijkertijd voor dat niet al het hemelwater direct in het gemeenteriool stroomt. Zo raakt het riool minder snel overbelast en voorkomen we mogelijke overlast.” De toe- en afvoer van en naar de plantenbakken is volgens Schenk bijzonder aan dit project. “De meeste werkzaamheden zijn gesneden koek, maar de groenvoorziening om het hele pand bepaalt de bijkomende extra installatie.” Sluijs vult aan: “De toe- en afvoer hangt samen met de constructie. Het zijn allemaal prefabdelen, die stukje voor stukje in elkaar moeten passen. Ook de manier van bouwen is bijzonder, want de plantenbakken inclusief toe- en afvoer en beplanting worden op de grond in elkaar gezet. Daarna worden de bakken in het betonwerk op zijn plek gezet. Dit gaan we verdieping voor verdieping doen.” Hoogendoorn is begin juli gestart met de eerste werkzaamheden door de riolering in de kelder onder beide torens aan te leggen. Hoewel hun werkzaamheden vrijwel nooit voor de buitenwereld zichtbaar zijn, geven de heren aan trots te zijn om aan Wonderwoods mee te werken. “Dit gebouw staat middenin het centrum en is straks een iconisch gebouw in Utrecht. Het is natuurlijk heel mooi om daaraan mee te mogen werken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.