Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Sanitair installatiespecialist monteert ruim 57 km leidingwerk in ‘DE Mall’ 

Sanitair installatiespecialist monteert ruim 57 km leidingwerk in ‘DE Mall’ 

Om aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Unibail-Rodamco-Westfield (URW) te voldoen, zijn tal van maatregelen genomen. Ook op sanitair gebied, vertelt Patrick Mudde, BIM-engineer bij Sanitair-Installatie Hoogendoorn BV. “In opdracht van URW hebben wij bijvoorbeeld waterzuinige kranen en lekdetectiesystemen geïnstalleerd. Ook hebben wij een grijswatersysteem aangebracht voor het besproeien van de groengevel aan de noordzijde.

Hoogendoorn is dé sanitaire installatiespecialist voor utiliteitsbouwprojecten in de Randstad, zoals kantoren, hotels, ziekenhuizen, datacenters en winkelcentra. De enthousiaste en betrokken medewerkers adviseren, ontwerpen en installeren systemen voor watervoorziening, afvoertechniek, brandbeveiliging, legionellapreventie en sanitaire objecten. Van BIM-model tot beheer. Ook in Westfield Mall of the Netherlands is de Woerdense installateur vanaf de ontwerpfase betrokken. “In dit project zijn wij verantwoordelijk voor alle sanitaire installaties. Van de waterleidingen en hemelwaterafvoeren tot en met de vuilwaterafvoeren en brandleidingen en inclusief de olie- en benzineafscheiders in de parkeergarage. Bovendien monteren we al het sanitair”, vertelt Michiel Karels, projectleider bij Hoogendoorn. “In de afgelopen drie jaar hebben we ruim 57 kilometer leidingwerk gemonteerd, in koper, PE, PVC en kunststof. Een uitzonderlijke hoeveelheid, die de omvang van dit project duidelijk illustreert.”

Het plaatsen van de vetafscheider voor de Dining Plaza.

Uitwerking in 3D/BIM

“Met het technisch ontwerp van adviseur Techniplan als onderlegger hebben wij een definitief en uitvoeringsontwerp voor alle sanitaire technieken gemaakt”, vertelt Mudde. “Het complete project is uitgewerkt in 3D/BIM. Hierdoor konden we al in een zeer vroeg stadium en real-time de constructieve onderdelen, bouwkundige elementen en installatietechnieken van alle neven- en onderaannemers bekijken en hierop anticiperen. Dit scheelde enorm veel communicatie- én coördinatietijd.” Als voorbeeld noemt hij de brandslanghaspels, die tussen twee winkelunits zijn geïnstalleerd. “Om de juiste hoogtes en niveaus van de appendages te bepalen, is het noodzakelijk dat in het model alle geveldetails beschikbaar zijn.”

Up-to-date model

“In de aanloopfase zijn regelmatige visuele clashcontroles uitgevoerd, om eventuele knelpunten te ondervangen”, vertelt BIM-modelleur Robin Parlevliet. “Ook de sanitaire installaties zijn hierin meegenomen. Omdat dit project te maken heeft met vele wijzigingen – bijvoorbeeld omdat veel huurders en huurderswensen pas later bekend werden – vinden ontwerp en uitvoering gecombineerd plaats. Het model wordt continu verrijkt met nieuwe gegevens, totdat de laatste afvoer en kraan gemonteerd zijn. Het resultaat is een up-to-date model, dat ook in de onderhoud- en beheerfase gebruikt kan worden.”

Bestaande winkels bleven geopend

“Westfield Mall of the Netherlands betreft een combinatie van een herontwikkeling en uitbreiding”, vertelt Patrick Pieterse, hoofdmonteur bij Hoogendoorn. “In het bestaande deel bleven de winkels geopend. Met de planning en uitvoering van onze werkzaamheden moesten we hier terdege rekening mee houden. In de winkels hebben we onder meer de HWA standleidingen vervangen. Ook hebben we de totale HWA en vuilwater infrastructuur onder deze winkelruimtes vervangen en verplaatst. De meeste werkzaamheden zijn in de avond- en nachtelijke uren uitgevoerd.” Om de winkels open te kunnen houden, zijn verschillende tijdelijke voorzieningen getroffen, vertelt projectleider Christiaan Eichholtz. “Immers moesten de winkels ook tijdens de werkzaamheden gebruik kunnen maken van water en riolering. Onder andere dankzij deze aanpak werd overlast tot een minimum beperkt.”

Een trits hemelwaterafvoeren en noodhemelwaterafvoerer.

Flinke installaties

Naast vele kilometers leidingwerk zijn in Westfield Mall of the Netherlands ook imposante installaties aangebracht, vertelt Eichholtz. “Vanwege de enorme omvang van ‘De Mall’ hebben we bijvoorbeeld een flink inpandig noodoverstortsysteem moeten ontwerpen, die op een aantal geselecteerde plaatsen naar buiten gaat.” Karels: “Ook bijzonder zijn de twee zelfreinigende vetafscheiders, met een capaciteit tot 25 liter per seconde. Via deze vetafscheiders – op ruim 5 meter onder maaiveldniveau – wordt al het vethoudend water van versmarkt Fresh! (ca. 30 winkels) en de Dining Plaza (ca. 30 restaurants) afgevoerd.” Ook is het complete pand voorzien van diverse natte blusaansluitpunten voor de brandweer. “Deze blusaansluitpunten staan constant onder druk en worden gevoed door één centraal opgestelde en imposante brandpomp.”

Westfield Mall of The Netherlands is in oktober formeel opgeleverd. De komende weken worden echter nog diverse meerwerken uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van rioolpunten en (hemelwater)afvoeren en andere specifieke wensen van winkeliers. Bij de grote opening in maart moeten ook de laatste punten gereed zijn. “Dan heerst vooral trots bij de 15 collega’s die hier nagenoeg de volle 3 jaar hebben gebouwd aan weer een unieke landmark voor Nederland.”         

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.