Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Nieuwe regelkogelkraan is gewicht in goud waard’  
Manager Technisch Advies Dirk Bijlaart (links) en Managing Director Richard Daamen (rechts) van Belimo Servomotoren BV.

‘Nieuwe regelkogelkraan is gewicht in goud waard’  

Dynamische drukverschilregeling voorkomt discomfort, onnodig energieverbruik en geluidsklachten 

Om het energieverbruik in onze gebouwen terug te dringen, investeren steeds meer gebouweigenaren in extra isolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Dynamische drukverschilregeling kan hierbij het verschil maken. “Zeker in grote gebouwen zien we dat warmtepompinstallaties nog te vaak inefficiënt draaien”, zegt Dirk Bijlaart, Manager Technisch Advies bij Belimo Servomotoren BV. “Bijvoorbeeld wanneer de regelorganen continu een (te) groot drukverschil moeten verwerken, liggen discomfort, onnodig energieverbruik en geluidsklachten op de loer. Onze nieuwe Belimo Energy Valve™ 4.2 met dynamische drukverschilregeling biedt hier een oplossing voor en kon tijdens VSK+E rekenen op grote belangstelling van installateurs én gebouweigenaren.”

De Belimo Energy Valve™ 4.2 met dynamische drukverschilregeling is een intelligente aanvulling op de bestaande Energy Valve. “Uniek is dat onze nieuwste drukonafhankelijke regelkogelkraan dynamisch druk kan regelen. Zowel op verdiepings- als strangniveau”, aldus Bijlaart. “Bovendien is het ventiel in staat om het drukverschil constant te houden op een vooraf ingestelde setpoint.” In de huidige Energy Valve waren al tal van nuttige functionaliteiten in één unit geïntegreerd, zoals gecertificeerde energiemeting (MID), elektronische drukonafhankelijke regeling, een Delta T manager en IoT-gebaseerde facturering. “De nieuwste Energy Valve versie voegt hier nu dynamische drukverschilregeling aan toe. De unit kan meten, (in)regelen, het drukverschil dynamisch constant houden en energieverbruiken monitoren. Bovendien is het ventiel 100% sluitend.”

De Belimo Energy Valve™ 4.2 kan meten, (in)regelen, het drukverschil dynamisch constant houden en energieverbruiken monitoren. Bovendien is het ventiel 100% sluitend.

Zeer geschikt voor RetroFIT+ projecten

De Belimo Energy Valve™ 4.2 is bij uitstek geschikt voor de grotere en complexe utiliteitsgebouwen zoals meerlaagse kantoren, ziekenhuizen en verzorgingshuizen waar een voordrukregeling per verdieping of strang is aan te bevelen. “Maar de nieuwste Energy Valve gooit ook hoge ogen in gebouwen die geüpgraded moeten worden; de zogenaamde RetroFIT+ projecten”, meent Bijlaart. “In veel bestaande gebouwen zijn de HVAC-installaties verouderd. Vaak zijn de installaties hier anders ontworpen dan hun moderne opvolgers. Wanneer in dit geval een centrale warmtepomp wordt geïnstalleerd, de verdeler wordt aangepast maar het afgiftesysteem vooralsnog wordt behouden, dan kan de nieuwe Belimo Energy Valve™ 4.2 zijn gewicht in goud waard zijn.”

Snel en zonder ingrijpende aanpassingen

Bij dergelijke projecten kan snel, zonder ingrijpende installatietechnische aanpassingen en per afgaande groep of strang het achterliggende systeem op een constant drukverschil worden gehouden. “Hiermee wordt voorkomen dat de vaak minder of niet-ingeregelde regelorganen een groot drukverschil moeten verwerken, met een slechte Delta T en geluidsklachten tot gevolg.” Omdat de Belimo Energy Valve™ 4.2 een intelligent regelorgaan is, kunnen gegevens zoals aanvoer- en retourtemperatuur, flow, glycolgehalte, vermogen, energieverbruik en ook drukverschil via de gangbare bus-protocollen of via de Cloud worden uitgelezen in het gebouwbeheersysteem. Bijvoorbeeld voor monitoring en aansturing op afstand, waardoor nog meer geoptimaliseerd en (energie-)efficiënter geklimatiseerd kan worden. De Belimo Energy Valve™ 4.2 is vanaf nu te bestellen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.