Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Kleine units, groots resultaat
Dankzij het hoge plug & play-gehalte van de Airmaster ventilatie-oplossingen, kon Megens Installaties 2 à 3 units per dag plaatsen.

Kleine units, groots resultaat

De Deense ventilatiefabrikant Airmaster is al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in het verbeteren van de luchtkwaliteit in scholen, kantoren en kinderdagverblijven. “De ramen openzetten is natuurlijk de makkelijkste manier van ventileren”, weet projectadviseur Jean-Paul Pil. “Om de ventilatie écht op orde te krijgen echter, in alle seizoenen, zijn structurele oplossingen nodig. Oplossingen zoals decentrale ventilatie-units met warmteterugwinning, die gezonde binnenlucht en behoud van warmte combineren. Zónder dat grote bouwkundige ingrepen nodig zijn. “Met onze Airmaster (AM) units kunnen we hier heel breed en compleet in voorzien.” Ook basisschool De Kom in Druten koos voor decentrale ventilatie om de luchtkwaliteit en het thermisch comfort in de klaslokalen te verbeteren.

In basisschool De Kom wordt speciaal onderwijs gegeven aan kleine groepen leerlingen met autisme, ernstig meervoudige beperkingen en/of externaliserend gedrag. Om voor hen een fijne en comfortabele ontwikkel- en leeromgeving te realiseren, conform de nieuwste eisen en inzichten, nam De Kom contact op met Megens Installaties. Dit eveneens in Druten gevestigde installatiebedrijf adviseerde een decentraal ventilatiesysteem met warmteterugwinning van Airmaster, dat een optimale luchtkwaliteit verenigt met een zo laag mogelijk energieverbruik.

Airlinq bedieningsunit voor de lokale bediening van de decentrale ventilati-unit.

Ruim binnen de normen

“Megens Installaties is een vertrouwde partner van Airmaster”, vertelt Pil. “In de voorbereidende fase heeft de installateur al in kaart gebracht in welke ruimtes decentrale units geplaatst moeten worden en op welke posities. Maar ook hoeveel leerlingen in elk lokaal verblijven en hoeveel geluid de units maximaal mogen produceren, om overprikkeling te voorkomen. Op basis van alle specificaties en de Frisse Scholen ambitie van De Kom hebben wij de juiste capaciteiten en systeemoplossingen bepaald.” Doordat het aantal leerlingen per klas gering is, werd het mogelijk om met kleinere units te werken, vertelt Pil. “Om in aanmerking te komen voor de Specifieke Uitkering Ventilatie in Scholen (SUViS) moest het ventilatiesysteem ten minste voldoen aan Frisse Scholen klasse C. Bovendien moesten het energieverbruik en CO2-niveau gedurende minstens een jaar gelogd worden. Omdat in elk lokaal maximaal vijftien leerlingen aanwezig zijn, volstaan in dit project onze AM500 units, met een maximaal luchtvolume van 550 m3/h. Daarmee blijven we ruim binnen de verplichte 21,6 m3/h per persoon (Frisse Scholen Klasse C). Met onze internetgestuurde Airlinq Online regeling kunnen het energieverbruik en CO2-niveau eenvoudig opgevolgd en geregistreerd worden.”

Basisschool De Kom in Druten koos voor decentrale ventilatie om de luchtkwaliteit en het thermisch comfort in de klaslokalen te verbeteren.

2-3 units per dag

In totaal heeft Airmaster 13 units geleverd, die gedeeltelijk ingebouwd zijn in de verlaagde plafonds. Voor de afvoer van vervuilde binnenlucht zijn roosters in de gebouwgevel voorzien. “Om onrust onder de leerlingen te voorkomen en om de normale werking van de school niet te verstoren, zijn alle werkzaamheden buiten schooltijd en in de vakanties uitgevoerd”, vertelt Pil. “Al onze units worden volledig voorgeprogrammeerd geleverd, dus de installateur hoeft ze enkel op te hangen en elektrisch aan te sluiten. Dankzij het hoge plug & play-gehalte van onze ventilatie-oplossingen, kon Megens Installaties 2 à 3 units per dag plaatsen.”

Omdat in elk lokaal maximaal vijftien leerlingen aanwezig zijn, volstaan in dit project de AM500 units, met een maximaal luchtvolume van 550 m3/h.

Vernieuwd Airlinq Online platform

De Airlinq Online cloudoplossing van Airmaster is recent uitgebreid met een kalenderfunctie, waarin schoolbesturen heel eenvoudig hun vakanties en studiedagen kunnen ingeven, vertelt Pil. “Door op deze dagen de luchtverversing terug te brengen naar een minimaal niveau, kan veel energie worden bespaard.” Bovendien worden storingen of gewenste filterwissels voortaan via de mail gecommuniceerd, waardoor direct de juiste acties opgestart kunnen worden, besluit hij. “Hierdoor zijn kantoren, kinderdagverblijven en scholen 365 dagen per jaar verzekerd van gezonde binnenlucht, een energetische werking en een optimaal thermisch comfort.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.