Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Keur aan luchttechnieken voor Q Residences
Q Residences valt op door de organische vorm en uitspringende balkons. (Beeld: Q Residences – Studio Gang i.s.m. Rijnboutt. Foto: Kees Hummel)

Keur aan luchttechnieken voor Q Residences

Op een van de meest prominente locaties in Amsterdam Buitenveldert is een icoon van internationale allure verrezen: Q Residences. Het project omvat de noordelijk gelegen high-rise Quartz en zuidelijk gelegen low-rise Qube, die beiden opvallen door hun organische vorm en uitspringende balkons. In de woontorens zijn in totaal 248 huurappartementen ingericht, in combinatie met commerciële ruimtes op de begane grond en een ondergrondse parkeergarage.

In een fijne samenwerking met HOMIJ Technische Installaties zorgden Schilt Luchtkanalen en Schilt Luchttechniek voor een gezond en comfortabel binnenklimaat in alle appartementen. (Beeld: Q Residences – Studio Gang i.s.m. Rijnboutt. Foto: Kees Hummel)

In een fijne samenwerking met HOMIJ Technische Installaties zorgden de Schilt bedrijven Schilt Luchtkanalen en Schilt Luchttechniek voor een gezond en comfortabel binnenklimaat in alle appartementen. Daarnaast verzorgden de bedrijven de collectieve luchttechnische voorzieningen in de gangen, schachten, de commerciële ruimtes en de technische ruimtes in de parkeerkelder.

Fluisterstille werking

Aan de basis van het klimaatsysteem in de appartementen liggen compacte WTW-units, die aangesloten zijn op het luchtkanalensysteem van Schilt Luchtkanalen. Akoestische aansluitslangen zorgen hierbij voor een fluisterstille werking, vertelt projectleider Eric Bogaart. “Voor de klimatisering van low-rise Qube leverden en monteerden wij circa 205 m² rechthoekig en 391 m¹ rond kanaalwerk, evenals 22 m¹ flexibele slang in een geluiddempende uitvoering (Sonodec 25), 320 akoestische aansluitslangen (Isophon III) ten behoeve van de WTW-units, 3 roosterplenums en 7 ronde regelkleppen. Voor high-rise Quartz loopt dit aantal op naar 843 m² rechthoekig en 484 m¹ rond kanaalwerk, 46 m¹ flexibele slang, 672 akoestische aansluitslangen en 14 ronde regelkleppen. De TROX-componenten gaan van brandkleppen tot plafondroosters, kanaalroosters, brandwerende ventielen en volumeregelaars, terwijl Smitsair dakkappen het geheel compleet maken. Kortom: in Q Residences komt een keur aan luchttechnieken samen.”

Gegalvaniseerd staal en RVS 304

De luchtkanalen zijn grotendeels uitgevoerd in gegalvaniseerd staal en voldoen aan luchtdichtheidsklasse Luka C, vertelt Bogaart. “Bovendien realiseerden wij circa 104 meter afzuigkanalen in gelast RVS 304, ten behoeve van eventuele horecakeukens in de toekomst.” Het gros van de aanzuig- en afblaaskanalen is uitwendig geïsoleerd met 13 mm Armaflex. Voor de overige kanalen is gekozen voor 25 mm isolatiemateriaal met een alukraft afwerking.

Werken op hoogte

Een klein deel van de kanalen is uitgewerkt als zichtwerk, besluit Boogaart. “Dit stelde specifieke eisen aan de afwerking, waaraan onze monteurs perfect kunnen voldoen.” Ook moesten alle kanalen trillingvrij gemonteerd worden. De grootste uitdaging zat echter in de hoogte. “De hoogste woontoren (Quartz) is ruim 75 meter hoog. Daarom hebben we heel bewust een projectteam samengesteld, dat comfortabel is met het werken op hoogte.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.