Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Hoofdrol voor de installatietechniek
De installaties zijn op bezetting gestuurd, de temperaturen worden geregeld en gemonitord en er is rekening gehouden met een aangename akoestiek.

Hoofdrol voor de installatietechniek

Nieuwbouw Hogeschool Rotterdam Business School

Hogeschool Rotterdam Business School nam aan het begin van dit schooljaar een nieuw gebouw in gebruik op locatie Kralingse Zoom. Bijna alle economische opleidingen vinden hier hun thuis. Het gebouw heeft dan ook een oppervlakte van 14.000 m2. In combinatie met het bestaande onderwijscomplex is het totaal nu zelfs 35.000 m2 groot. Er is plaats voor 10.000 studenten. In dit hart van de campus kwamen de hoofdentree, een mediatheek, een businesslobby en een grand café.

Het gebouw wordt gekenmerkt door een enorme glazen gevel. Binnen zorgt dit voor veel daglicht. De ruimtes in het pand zijn flexibel in te delen, zodat er ingespeeld kan worden op veranderingen in de toekomst. Er is gebruik gemaakt van zoveel mogelijk circulaire en duurzame materialen. De installatietechniek speelt een hoofdrol binnen de verduurzaming. De installaties zijn op bezetting gestuurd, de temperaturen worden geregeld en gemonitord en er is rekening gehouden met een aangename akoestiek. Systemair leverde er vier modulaire HHFlex luchtbehandelingsunits in opdracht van Van Delft, totaalinstallateur. “Wij waren verantwoordelijk voor de complete W-installatie. Een onderdeel daarvan is ventilatie en daarvoor hebben we Systemair gevraagd. Zij leverde drie luchtbehandelingskasten van 35.000 m3/h voor op het dak en een kleinere voor de technische ruimte. Deze is specifiek voor het grand café”, vertelt Jan Willem van Bokhoven, manager bij Van Delft Groep.

“Wat er nu staat, mag gezien worden.”

Alles naar wens

Systemair is één van de vaste leveranciers van het installatiebedrijf, omdat haar kwalitatieve luchtbehandelingskasten aan de gestelde eisen voldoen. De HHFlex luchtbehandelingsunits kennen een modulair platform. Op basis van het luchtdebiet wordt een projectspecifieke unit geconfigureerd. Op maat worden wtw-systemen, bevochtigers, filters, warmte/koude-wisselaars, geluiddempers en ventilatoren geselecteerd. Hierdoor ontstaat een passend product met een hoge kwaliteit, lange levensduur en lage energiekosten. Ook aan de gebruiksvriendelijkheid wordt gedacht. Er zijn bouwgroottes mogelijk van 1.000 m3/h tot 100.000 m3/h en meer, in monoblok of samengesteld uit meerdere afleverdelen.

Helemaal flex

“De drie luchtbehandelingskasten op het dak kregen een warmtewiel en geïntegreerde dempers”, vertelt Marcel in ’t Veld, accountmanager bij Systemair. “Bij de intrede hebben we twee filtertrappen geplaatst voor zeer zuivere lucht. Daarnaast hebben we een anti-corrosiescherm gebruikt. De luchtbehandelingskasten zijn uitgerust met RVS316 filterframes en een RVS316 lekbak, waarbij achter het F7 zakkenfilter een druppelvanger is geplaatst ter bescherming voor het corrosieve vocht uit de natte filters. Dit treedt op bij een hoge buitenluchtvochtigheid. Het biedt een optimale corrosiebescherming van de achter de filter geprojecteerde functies.”

De kast bij het grand café kreeg een platenwisselaar om de schone en vuile luchtstromen van elkaar gescheiden te houden. Het zijn dan ook geen rechttoe rechtaan units, aldus In ’t Ven. “Ze heten niet voor niets flex. Op wens van de klant maken we ze langer, breder of hoger. In dit geval hebben we een nis gemaakt, zodat de regelplaat ten behoeve van de regeltechniek helemaal op maat gemaakt kon worden. Het zijn heel uitvoerige kasten met alle ins & outs. Alle geboden mogelijkheden zitten erin, zoals kijkvensters bij de ventilatoren, verlichting, een sectie voor de pompsetbatterij en lange dempers aan de buitenlucht- en gebouwzijde.”

De installatietechniek speelt een hoofdrol binnen de verduurzaming.

Iedereen tevreden

Zowel de medewerkers van Systemair als van Van Delft Groep en de eindgebruikers zijn tevreden over de manier waarop het project is verlopen en het uiteindelijke resultaat. “Het was een groot project en alle partijen hebben een grote inspanning geleverd om op tijd klaar te zijn. Wat er nu staat, mag gezien worden. Iedereen die eraan heeft meegewerkt, mag daar trots op zijn”, aldus Van Bokhoven.

Bouwinfo
  • Architect Paul de Ruiter Architects
  • Hoofdaannemer Heerkens van Bavel Bouw
  • W-installatie Van Delft Groep
  • E-installatie TES
  • Luchtbehandelingskasten Systemair

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.