Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Goed klimaat, hoog comfort
Alle kantoren op de eerste tot en met vierde verdieping zijn voorzien van klimaatplafonds, die zowel in de verwarming, koeling als ventilatie voorzien.

Goed klimaat, hoog comfort

Het Martini Ziekenhuis in Groningen is een topklinisch opleidingsziekenhuis voor basis- en complexe zorg. Binnen dit ziekenhuis heeft Certe een laboratorium voor Klinische Chemie ondergebracht. Dit laboratorium doet onderzoek naar lichaamsvloeistoffen zoals bloed, urine, ontlasting of sperma. Ook voert ze diverse testen uit, zoals glucose- of waterstofademtesten. Onderzoeken die bijvoorbeeld nodig zijn om de oorzaak van een ziekte vast te stellen of om te controleren of een behandeling aanslaat. “Onder andere als gevolg van de coronapandemie is het aantal onderzoeken flink uitgebreid”, weet Johnny Wilthof, hoofd bedrijfsbureau bij Nijburg Klimaattechniek en Solid Air Climate Ceilings. “Een inpandige uitbreiding was noodzakelijk en werd mogelijk door alle ondersteunende functies naar een leegstaand pand aan de Paterswoldseweg 804 in Groningen te verhuizen.”

Om het oude kantoorpand geschikt te maken voor zijn nieuwe functie, waren ingrijpende maatregelen nodig, vertelt Wilthof. “Zo zijn de gevels aangepast en is het pand van binnen grotendeels gestript en opnieuw ingedeeld.” In opdracht van SPIE Building Solutions leverde en installeerde Nijburg Klimaattechniek de ventilatiesystemen voor alle verdiepingen, terwijl Solid Air Climate Ceilings instond voor de klimaatplafonds en inductie units. Beide bedrijven maken onderdeel uit van de Nijburg Industry Group.

De producten van Solid Air Climate Ceilings passen bij de comfortbehoeften van de eindgebruiker, de technische eisen van een gebouw en de esthetische wensen van de architect.

Gelijkmatige temperatuurverdeling

“Alle kantoren op de eerste tot en met vierde verdieping zijn door ons voorzien van klimaatplafonds, die zowel in de verwarming, koeling als ventilatie voorzien”, vertelt Wilthof. “Groot voordeel van klimaatplafonds is het hoge comfort. Door het watergevoerde plafondsysteem stroomt koud water voor de koeling en warm water voor de verwarming van de ruimte. De temperatuuroverdracht gebeurt grotendeels met behulp van straling, waardoor de kantoren op een gelijkmatige (constante) temperatuur gehouden worden. Doordat er geen (koude) lucht meer de ruimte in wordt geblazen, worden tochtklachten slim ondervangen.” In totaal leverde Solid Air Climate Ceilings 1.850 m2 metalen klimaatplafondpanelen, met een afmeting van 600 x 1.800 mm per paneel.

Behaaglijke werk- en verblijfsomgeving

Voor de bedrijfskantine op de begane grond is gekozen voor inductie units (type OKNI 300), die een grotere ventilatiecapaciteit aankunnen dan de klimaatplafonds. Wilthof: “De OKNI 300 inductie units zijn geschikt voor systeemplafonds, verdekte plafonds en plafonds met doorzaktegels met een nominale waarde van 300 mm. Maar ook voor vaste plafonds. Net als onze klimaatplafonds voorzien de units in de gewenste ventilatie, koeling én verwarming. De systemen staan garant voor een behaaglijke en gezonde werk- en verblijfsomgeving, een hoge energie-efficiëntie, minimale onderhoudskosten en uitgebreide architectonische mogelijkheden.”

Voor het Certe kantoorgebouw zijn 34 inductie units geleverd, die de grote voordelen van lucht én water combineren. “De inductie units zijn in één lijn parallel aan de gevel aangebracht en via een luchtkanalensysteem gekoppeld aan de luchtbehandelingskast. Waterzijdig zijn de units gekoppeld aan het gkw- en cv-traject.”

In totaal leverde Solid Air Climate Ceilings 1.850 m2 metalen klimaatplafondpanelen, met een afmeting van 600 x 1.800 mm per paneel.

Strakke planning, zorgvuldige afstemming

De grootste uitdaging in het project was de planning, vertelt Wilthof. “Om de korte doorlooptijd te halen, waren diverse disciplines gelijktijdig op de verdiepingen aan het werk. Dit vroeg om een strakke planning en een zorgvuldige afstemming. Elke week stond een bouwoverleg gepland. Bovendien was de interne logistiek complex. De gevel was volledig voorzien van steigers, waardoor alle materialen via de centrale entree en liften naar de juiste ruimtes gebracht moesten worden. Om dit mogelijk te maken, hebben wij bijvoorbeeld speciale karren aangeschaft om de klimaatplafondpanelen te vervoeren.”

Sinds 1986 hanteert Solid Air Climate Ceilings de hoogste standaard voor comfortbeleving in woon- en werkomgevingen. Dit doet zij door het leveren van duurzame systemen op het gebied van klimaatplafonds, inductie units en hybride plafonds. Solid Air blijft zichzelf uitdagen om deze hoogste standaard te handhaven, door producten te ontwikkelen die passen bij de comfortbehoeften van de eindgebruiker, de technische eisen van een gebouw en de esthetische wensen van de architect.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.