Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Goed gebouwbeheer start met data-ontsluiting en data-analyse  
Webeasy zet hoog in op Smart Buildings en optimalisatie van energiestromen, dat steevast start met data-ontsluiting en data-analyse.

Goed gebouwbeheer start met data-ontsluiting en data-analyse  

De toekomst van onze gebouwen begint vandaag. Althans, als het aan Webeasy ligt. De specialist in Building Control zet hoog in op Smart Buildings en optimalisatie van energiestromen, dat volgens Algemeen Directeur Rolf Huijssen steevast start met data-ontsluiting en data-analyse. Tijdens de VSK+E beurs laat Webeasy zien hóe haar gebouwbeheersysteem hierin ondersteunt.

In de markt wordt uitgebreid gesproken en geschreven over ‘Smart Buildings’ en de voordelen hiervan op het gebied van duurzaamheid, energiezuinigheid, gezonde gebouwen, CO2-besparing en benutting en bezetting. De uitwerking hiervan laat echter nog op zich wachten, merkt Huijssen. “Met name omdat leveranciers nog te vaak gesloten gebouwbeheersystemen en gesloten sensoroplossingen aanleveren, waardoor de gewenste doelen niet worden bereikt. Webeasy brengt hier verandering in. Wij ontwerpen en leveren van oudsher producten en applicaties die 100% open en onafhankelijk zijn en die álle standaarden binnen de besturingsindustrie ondersteunen. Hierdoor zitten gebouweigenaren en -beheerders niet vast aan verplichte hardware, fabricaatgebonden protocollen en/of één vaste leverancier, terwijl zij wél alle voordelen van een Smart Building kunnen ervaren. Zo worden bijvoorbeeld betrouwbare metingen, eenvoudige data-ontsluiting en een nauwkeurige data-analyse mogelijk, op basis waarvan energiestromen geoptimaliseerd kunnen worden en het gebouw flexibel kan meebewegen met zijn actuele gebruik.”

De Webeasy SmartMultiSensor kan data meten, verzamelen én ontsluiten.

100% inzicht

Tijdens VSK+E laat Webeasy zien hoe zij bijvoorbeeld de energiestromen in een gebouw kan optimaliseren. “De eerste stap hierbij is generatie van de juiste data. Maar ook de vertaling hiervan naar duidelijke energierapportages, conform de geldende normen”, aldus Huijssen. “Hierdoor ontstaan interessante mogelijkheden voor data-analyse. Zowel voor gebouwbeheerders als gebouweigenaren.” Waar gebouwbeheerders graag beschikken over rapportages voor energie- en CO2-besparing en luchtkwaliteit, is het voor beleggers vooral interessant om inzicht te krijgen in de bezettingsgraad per vierkante meter, vertelt hij. Welke ruimtes zijn het populairst? En welke omstandigheden spelen hier, waarop andere ruimtes geoptimaliseerd kunnen worden? Maar ook: hoe gezond zijn mijn gebouwen?

SmartMultiSensor

Daarnaast vinden installateurs in de stand van Webeasy de SmartMultiSensor, die data kan meten, verzamelen én ontsluiten. Van de comforttemperatuur in een ruimte tot en met relatieve vochtigheid, CO2 en luchtkwaliteit, TVOC, (dag)lichtniveau, geluidsdruk en aanwezigheid. “In de SmartMultiSensor zit bovendien Bluetooth, waardoor de ruimte te bedienen is via een gratis app op de smartphone”, aldus Huijssen. Eén SmartMultiSensor kan ongeveer een stramienniveau van 5,40 x 3,60 meter bestrijken en op of in het plafond gemonteerd worden. “De sensor is vervolgens snel aan te sluiten met een daisy-chain Ethernetaansluiting.” Dankzij het open MQTT-protocol kan de SmartMultiSensor eenvoudig en veilig op alle gebouwbeheer-, enterprise- of cloudsystemen worden aangesloten, benadrukt hij. “Bijvoorbeeld op ons Webeasy gebouwbeheersysteem, dat vervolgens een zorgvuldige data-analyse mogelijk maakt.”

We’re building control

In de toekomst wil Webeasy haar gebouwbeheersysteem naar een steeds hogere en slimmere level brengen, door de data breder én nuttiger in te zetten. Als voorbeeld noemt Huijssen het nuttig besteden van stroomoverschotten. “Wat is – met het afbouwen van de salderingsregeling – op elk moment de beste keuze? Wil je de zonnestroom opslaan in batterijen, ter beschikking stellen aan de laadpalen of omzetten in warmte en koude? Of zijn de EPEX energietarieven gunstig genoeg om stroom te verkopen? Ook zijn we druk bezig met people count functies, die volledig voldoen aan de AVG-wetgeving. Door inzicht te krijgen in hoeveel en hoe lang personen in een ruimte aanwezig zijn, en op welke plekken, wordt namelijk geavanceerde werkplekreservering mogelijk. Bovendien kan de schoonmaak op het ruimtegebruik worden afgestemd, wat flinke besparingen oplevert.” Last-but-not-least zet Webeasy hoog in op voorspellend onderhoud. Ambities die stuk voor stuk starten met zorgvuldige data-ontsluiting en data-analyse.

U vindt Webeasy in hal 9, stand B038. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.