Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Frisse en gezonde lucht voor iedereen
Met SkyFlow speelt Ned Air in op de omstandigheden én behoeften in appartementsgebouwen.

Frisse en gezonde lucht voor iedereen

Ned Air is een toonaangevende fabrikant van ventilatie- en luchtbehandelingssystemen, warmteterugwinunits en dakventilatoren. “Vanuit onze passie voor techniek creëren wij voor iedere situatie een duurzame en gezonde luchttechnische oplossing”, vertelt Hans Robben, commercieel directeur van Ned Air. “Installateurs, adviseurs én eindgebruikers kunnen bij ons vertrouwen op uitgebreide productkennis en ruime services. Ons assortiment kent bovendien een breed aanbod luchtbehandelingssystemen voor utiliteit en woningbouw, die continu worden doorontwikkeld en verbeterd, volgens de nieuwste voorschriften en op basis van actuele ontwikkelingen, nieuwe inzichten én klantbehoeften. Maar ook altijd volgens ons motto: ‘frisse en gezonde lucht voor iedereen’.

Met actuele ontwikkelingen doelt Robben onder meer op de hoge energieprijzen en het verplichte energielabel C voor kantoorgebouwen, die revitalisering van bestaande luchtbehandelingskasten nóg interessanter maken. Maar ook de grote woningnood en beperkte binnenstedelijke ruimte, waardoor woongebouwen steeds meer de hoogte in moeten. “Dit stelt nieuwe eisen aan bijvoorbeeld het ventilatiesysteem.” Gelijktijdig zien we de reductie van energie en stikstof en het vergemakkelijken van onderhoud onverminderd hoog op de agenda staan. “Ned Air SkyFlow speelt hierop in. De nieuwe, adaptieve en vraaggestuurde ventilatie-eenheid is ons antwoord op de omstandigheden én behoeften in appartementsgebouwen. In combinatie met onze EveryLine en RotorLine luchtbehandelingskasten introduceren wij met SkyFlow een compleet ventilatieconcept, waarin installateurs- en bewonerscomfort samenkomen.”

Hans Robben, commercieel directeur van Ned Air.

Oplossing voor appartementsgebouwen

In een notendop betreft SkyFlow een innovatief ventilatiesysteem voor appartementsgebouwen, waarmee de ventilatie per appartement eenvoudig geregeld kan worden, vertelt Robben. “Doordat de regeling van SkyFlow efficiënt samenwerkt met de regeling van onze luchtbehandelingskasten, ontstaat een compleet ventilatiesysteem dat eenvoudig online en op afstand benaderd en gemonitord kan worden. Bovendien kunnen installateurs het systeem op afstand inregelen. Op het moment dat zich onverhoopt een storing voordoet, kunnen zij eenvoudig op het systeem inloggen en de juiste acties opstarten.”

Geen onderhoud achter de voordeur

In de appartementsgebouwen van vandaag zijn woningaantallen van 100 tot 500 woningen geen uitzondering, weet Robben. “Hierdoor hebben onderhoudspartijen te maken met 100 tot 500 bewoners, waarmee in de regel separate onderhoudsafspraken gemaakt moeten worden. Ned Air SkyFlow ondervangt deze complexe opgave. Het systeem in de woningen is in basis onderhoudsvrij. Zo hebben wij de luchtfilters niet in de klepmodules zelf, maar in de centrale luchtbehandelingskast geplaatst. Hierdoor wordt het vervangen van filters achter de voordeur slim ondervangen.”

Ned Air RotorLine luchtbehandelingskast.

Schone en frisse lucht

Op appartementsniveau hebben installateurs en opdrachtgevers keuze uit een 1-zone- of 2-zonesysteem. “Het systeem omvat resp. twee of drie klepmodules inclusief volumeregeling, die eenvoudig tussen de ventilatietoevoer en -afvoer geplaatst kunnen worden”, aldus Robben. “Dankzij de toevoeging van temperatuur-, CO2- en relatieve vochtigheidssensoren kan vervolgens vraaggestuurd per zone geventileerd worden, waarbij bewoners verzekerd zijn van een hoog comfort, een goede vochtregulering en exact de juiste hoeveelheid schone en frisse lucht. Bovendien zijn de drukverliezen in de luchtkanalen minimaal.” Uniek is ook de System Optimizer Controller, die zorgt dat de klepstand altijd optimaal is. Hierdoor wordt het energieverbruik van de centrale luchtbehandelingskast sterk gereduceerd. “De inregeling wordt flink vereenvoudigd door de minimaal gewenste flow in te stellen. Via een afstandsbediening kan de bewoner indien gewenst de sturing tijdelijk overrulen.”

Compacte vormgeving

Robben sluit de uitgebreide voordelen af met de compacte vormgeving en het lichte gewicht van SkyFlow. “Installateurs kunnen het systeem eenvoudig monteren, waarbij zij keuze hebben uit een horizontale wandmontage of verticale plafondmontage. Hierdoor blijft de vloer vrij van obstakels en worden bewoners niet belemmerd in de inrichting van hun appartement.” De klepmodule van het SkyFlow systeem heeft een aansluitdiameter van 160 mm. “Het systeem kan ruim 400 m3/h verversen, wat voor de meeste Nederlandse appartementen ruim voldoende is. Doordat een ventilator en filter ontbreken, functioneert het systeem geruisloos.”

Met Ned Air SkyFlow kan de ventilatie per appartement eenvoudig geregeld worden.

Positieve BENG-score

Ned Air SkyFlow is vanaf het vierde kwartaal van 2023 leverbaar. Op dit moment doorloopt Ned Air de laatste stappen voor een gelijkwaardigheidsverklaring door BCRG. “Hierdoor kunnen de prestaties van SkyFlow straks gebruikt worden om de energieprestaties van het appartementsgebouw te berekenen”, aldus Robben. “De exacte gegevens volgen, maar we kunnen wel vast verklappen dat SkyFlow een zeer positieve bijdrage zal leveren aan de BENG-score.” Installateurs kunnen SkyFlow straks eenvoudig selecteren in de geattesteerde softwareprogramma’s, zoals Vabi EPA NTA 8800.

Nieuwe regeling

Speciaal voor EveryLine en RotorLine introduceert Ned Air een nieuw type regeling, waardoor de luchtbehandelingskasten en het SkyFlow ventilatiesysteem nóg beter kunnen samenwerken. “Daarnaast biedt de nieuwe regeling mogelijkheden voor monitoring op afstand. Hierdoor kunnen wij klanten nog beter en completer van dienst zijn”, aldus Robben. “We kijken proactief mee naar wanneer service of onderhoud gewenst is en wanneer bijvoorbeeld filters vervangen moeten worden. Bovendien kunnen afwijkingen al gesignaleerd en verholpen worden vóórdat gebouwgebruikers hier iets van merken. Zo creëren we meerwaarde voor gebruikers en installateurs én wordt de levensduur van onze kasten nog verder verlengd.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.