Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Eenvoud en educatie: pure noodzaak voor de bouw- en installatiebranche 
Het mobiele trainingslokaal van Durocan.

Eenvoud en educatie: pure noodzaak voor de bouw- en installatiebranche 

‘Op weg naar 2026 nemen we graag het initiatief’

De razendsnelle ontwikkelingen in de energiesector hebben een flinke weerslag op het acteren van bouwers en installateurs. Bijvoorbeeld als het gaat om de inzet van warmtepompen, componenten waarvan installatiebedrijven uit de gas- en cv-wereld nog slechts beperkt gebruik maken. Een ongewenste situatie waarvoor een oplossing moet worden gevonden. Zéker richting de toekomst, waarin de cv-ketel steeds vaker zal worden vervangen door een (hybride) warmtepomp als de verwarmingsinstallatie aan vervanging toe is. Rondom het aangaan van die uitdaging neemt Durocan uit Eindhoven graag het voortouw.

Als ontwikkelaar van warmtepompsystemen voor de bestaande bouw richt Durocan zich niet alleen op het leveren van oplossingen van topkwaliteit. Om ook in de toekomst het verschil te kunnen maken, is eenvoud en educatie binnen het bedrijf topprioriteit. “We hebben de ambitie om te blijven ontwikkelen”, zegt Rik van Bavel, directeur van Durocan. “Doe je dat niet, dan raak je achterop. Gelukkig zijn veel installateurs en bouwers eenzelfde mening toegedaan. In beide branches wordt keihard en succesvol gewerkt. Wil je dat handhaven, dan moet de expertise op peil worden gehouden. Dat besef is ondertussen wel ingedaald.” 

Uren winnen dankzij de prefab aansluitset.

Toekomstbestendige keuzes

Opgericht in 2018 geldt Durocan als een relatieve benjamin in installatieland. Binnen het bedrijf zien ze de jeugdigheid echter allerminst als een obstakel. “Jong zijn in dit wereldje is misschien niet gunstig, maar met onze ambitie, passie en expertise compenseren we een hoop”, meent Van Bavel. “Vooral onze aanpak is anders. Zo hebben we keuzes gemaakt die installateurs helpen om een warmtepompinstallatie snel en goed uit te voeren. Ook hebben we slimme technologie in huis voor het monitoren en sturen van warmtepompen op afstand. Tegelijk maken we keuzes die goed zijn voor de planeet; onze warmtepomp bevat het meest milieuvriendelijke koudemiddel dat er is: CO2.”

Stille buitenunit met CO2 als koudemiddel.

Eenvoudig omscholen 

De voorzichtige houding van de cv-monteur ten opzichte van de warmtepomp is te begrijpen. De inzet ervan brengt immers de nodige vragen met zich mee. Hoe gaat het in de winter? Wordt het wel warm? Hoeveel geluid maakt de apparatuur? Welke storingen kunnen er optreden? Werkt het voldoende? Heb ik de juiste papieren om te kunnen installeren? Op dergelijke vraagstukken geeft Durocan het antwoord. “Het is ons doel om de installateur het vertrouwen in de warmtepomp te geven”, legt Van Bavel uit. “Enerzijds doen we dit door ons pakket zo eenvoudig mogelijk te maken. In dat kader bieden we vanaf dit seizoen prefab aansluitsets aan, waardoor de installatie op locatie simpel en foutloos verloopt. Anderzijds leveren we een prima stuk dienstverlening. Onder meer door het verzorgen van trainingen én ondersteuning on-the-job. We gaan bijvoorbeeld bij een eerste installatie altijd mee. Op die manier heeft de installateur minder tijd nodig bij de klant en kan de installatie foutloos in bedrijf worden gesteld. Bovendien snijdt het mes met deze aanpak aan twee kanten. De installateur wordt kundig opgeleid en de opdrachtgever is verzekerd van een perfect geïnstalleerd eindresultaat. En dat alles via een persoonlijke manier van werken.”

Training van installateurs.

Ontwikkeling

De branche vraagt om snelheid en doorontwikkeling. Ook hier kiest Durocan de weg van de eenvoud. “De moderne media en technieken bieden volop mogelijkheden”, aldus Van Bavel. “Zo zijn we bezig met QR-codes die linken naar tutorials op YouTube. Handige hulpmiddelen waarmee de installateur zijn klus sneller en professioneler klaart.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.