Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘De luchtvochtigheid op onze werkplek is vaak veel te laag’ 

‘De luchtvochtigheid op onze werkplek is vaak veel te laag’ 

Droge keel, brandende ogen en geïrriteerde slijmvliezen?

In de wintermaanden is de luchtvochtigheid in onze gebouwen vaak veel te laag (<40%). Hierdoor kunnen bacteriën en virussen langer door de lucht zweven en ons besmetten, zeker omdat een te lage luchtvochtigheid ook ons immuunsysteem verzwakt. Met het invallen van de winter groeit daarom ook het aantal ziekmeldingen. Bijvoorbeeld in kantoorgebouwen, waar medewerkers vaker en meer last hebben van een droge keel, brandende ogen, geïrriteerde slijmvliezen, heesheid en een droge huid en waar (griep)besmettingen op de loer liggen. 

“Koude lucht kan minder vocht bevatten of opnemen dan warme lucht”, legt Marketing Manager Stefan Rijsmus van Condair uit. “Hierdoor droogt bijvoorbeeld de was aan de waslijn in de zomermaanden binnen één tot twee uur, terwijl je in de wintermaanden kunt wachten tot je een ons weegt. Vertalen we dit naar onze gebouwen, dan daalt de relatieve vochtigheid binnen direct als koude lucht van buiten wordt aangevoerd.” 

Oorzaak van (te) droge lucht

“De koude buitenlucht die door het ventilatiesysteem wordt aangezogen, is relatief vochtig”, vertelt Accountmanager Ton Burgers van Condair. “Wanneer je die lucht opwarmt/voorbehandelt in de luchtbehandelingskast echter, zet deze uit. Hierdoor blijft procentueel minder vocht in de warme lucht over en ontstaat té droge lucht. De relatieve luchtvochtigheid kan zo zelfs onder de 20% zakken, terwijl de luchtvochtigheid in gebouwen tussen de 40-60% hoort te zijn! De te droge lucht die vervolgens in de ruimte wordt ingeblazen, zal proberen vocht aan alle materialen, voorwerpen en personen in deze ruimte te onttrekken, waardoor ook zij verder uitdrogen.” 

Investering in goede luchtbevochtiging is noodzakelijk. Niet alleen om de gezondheid en het welzijn van medewerkers te bevorderen, maar ook om het gebouw én de materialen daarbinnen in goede conditie te houden.

Negatieve effecten

Onafhankelijke onderzoeken van o.a. de universiteit van Yale hebben aangetoond dat de overdracht van virussen die zich door de lucht verspreiden (zoals griep) aanzienlijk hoger is in omgevingen waar de lucht te droog is (<40%). “Andere negatieve effecten zijn een droge jeukende huid, uitdrogende contactlenzen, pijnlijke en vermoeide ogen, een gevoel van onbehagen, klachten aan de luchtwegen en een pijnlijke droge keel”, aldus Rijsmus. “Maar ook elektrostatische effecten liggen op de loer, waardoor truien gaan knetteren en deurknoppen een vervelende schok kunnen geven. Klachten die eenvoudig voorkomen kunnen worden door de luchtvochtigheid (40-60%) te verbeteren.”

Rol van luchtbevochtiging

Het verhogen van de luchtvochtigheid van <20% naar 40-60% kan alleen gerealiseerd worden met een luchtbevochtigingssysteem, benadrukt Rijsmus. “In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben warmtewielen met vochtterugwinning onvoldoende capaciteit om de gewenste waarde te garanderen. Bovendien geldt hier dat ‘wat niet in de lucht zit, ook niet teruggewonnen kan worden’. Investering in goede luchtbevochtiging is daarom noodzakelijk. Niet alleen om de gezondheid en het welzijn van medewerkers te bevorderen, maar ook om het gebouw én de materialen daarbinnen in goede conditie te houden. Van wanden tot vloeren en meubels.” Condair speelt hierop in met een uitgebreid programma (hybride) adiabatische luchtbevochtigers, elektrische stoombevochtigers en directe ruimteverneveling, die volledig gasloos functioneren. De accountmanagers van Condair adviseren u graag over de juiste luchtbevochtiging voor uw gebouwen, afgestemd op uw behoeften in energieverbruik, hygiëne en investerings- en onderhoudskosten. Bijvoorbeeld tijdens VSK+E. U vindt Condair in hal 10, stand A040.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.