Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Breed toepasbare warmtepompen voor de Nederlandse markt
Mobiel trainingslokaal van Durocan.

Breed toepasbare warmtepompen voor de Nederlandse markt

Als ontwikkelaar van warmtepompsystemen voor de bestaande bouw importeert Durocan uit Eindhoven sinds 2018 warmtepompen uit Japan (type Ecocute). Voorzien van het natuurlijke koudemiddel CO2 worden deze apparaten in Azië, Noord-Amerika en Australië veelvuldig ingezet voor het verwarmen van tapwater. Dankzij de hogere temperatuurwaarde is de warmtepomp echter ook in Nederland uitermate geschikt voor het verwarmen van woningen met radiatoren: dé oplossing voor het verduurzamen van onze grootste woningvoorraad.

De Durocan-buitenunits zijn van het type monobloc en zodoende voorgevuld met koudemiddel. “Je kunt de machine eenvoudig aansluiten op bestaande leidingen en radiatoren”, zegt Rik van Bavel, directeur van Durocan. “Dat betekent een snelle en eenvoudige installatie zonder renovatiewerkzaamheden én een lagere investering. Daarnaast zijn deze machines breed toepasbaar. Hybride, all-electric, integratie in een bestaande oplossing of volgens een eigen ontwerp: alles kan. Verder zijn de warmtepompen met 37 dB(A) uitzonderlijk stil en voldoen ze met gemak aan de geldende geluidsnormen.”

Geïnstalleerde warmtepompen.

Elektrisch stoken

De komende jaren zet de overheid stevig in op het gebruik van hybride warmtepompen. “In combinatie met radiatoren hebben CO2-warmtepompen een nóg hogere bivalentfactor dan LTV-warmtepompen”, vervolgt Van Bavel. “Voor de convectie over radiatoren zal de aanvoertemperatuur namelijk continu door de cv-ketel moeten worden verhoogd. Daarnaast schakelen hybride machines onder een bepaalde buitentemperatuur naar de gas-cv.”

De Durocan-buitenunits zorgen voor een watertemperatuur van 63°C, voldoende voor stralingswarmte over radiatoren zonder hulp van de gas-cv. Bovendien blijven de CO2-monoblocs functioneren tot een buitentemperatuur van -31°C. “Daardoor kun je een huis het gehele stookseizoen elektrisch verwarmen. Alleen bij een vermogenstekort stook je bij met gas. En heb je eenmaal een hybride warmtepomp, dan kun je later zonder problemen uitbreiden naar all-electric. Je bent altijd klaar voor de toekomst.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.