Met een oppervlakte van 72.500 m² of ruim een derde van het Oosterdokseiland is de nieuwe Booking.com City Campus in Amsterdam één van de grootste binnenstedelijke projecten van West-Europa. Voor de aanleg van de installatietechnieken bundelden Klimaatservice Holland en Van den Pol Elektrotechniek hun krachten in de Installatie Combinatie ODE (ICO). Gezamenlijk realiseerden de installatiepartners een duurzaam, gezond en slim gebouw. “De hoogstaande technieken, grote omvang én bijzondere locatie maakten dit project uniek en uitdagend.”
Afgelopen juni is de Booking.com City Campus officieel in gebruik genomen. Samen met projectdirecteur Jan Nederveen, projectleider Pieter Meerkerk en hoofd ontwerpafdeling Willem Sterkenburg van Klimaatservice Holland blikken we terug op een mooi en omvangrijk project, waarin een bijzonder installatieconcept geïntegreerd is.
Binnen de Installatie Combinatie ODE was Klimaatservice Holland verantwoordelijk voor alle werktuigkundige installaties. Van de HVAC-installaties t/m de sanitaire installaties en brandbestrijdingsinstallaties. Ook is een moderne en slimme regelinstallatie gerealiseerd, met een ‘Smart Building’ als resultaat. “Wij hebben het DO+ ontwerp en de principekeuzes van Techniplan en UNStudio verder uitgewerkt, met oog voor duurzaamheid en voor het welzijn van alle medewerkers”, vertelt Sterkenburg. “BREEAM was een eis waarmee continu rekening gehouden moest worden. Om het comfort te borgen, is er bijvoorbeeld een klimaatkamertest uitgevoerd met een strekmetalen plafond en vloerventilatie.” Nederveen: “Een belangrijke principekeuze was de ventilatietoevoer vanuit het vloerplenum. Een uitgekiende roosterverdeling maakt een perfecte luchtverdeling mogelijk, terwijl CO2-sensoren een vraaggestuurde luchttoevoer garanderen. Door het plenum uit te voeren als een drukdoos, was slechts een minimum aan kanalen nodig. Volgens de gedachte dat warme lucht stijgt (verdringingsprincipe; red.) wordt de gebruikte ventilatielucht bovenin de ruimte afgezogen.”
Voor de verwarming en koeling van bijvoorbeeld de kantoorruimtes en de break-outs zijn open klimaatplafonds van strekmetaal geïnstalleerd, vertelt Nederveen. “In de entree, delen van het restaurant en de atria is aanvullend gekozen voor vloerverwarming en vloerkoeling. Bovendien hebben we de MER- en SER-ruimtes voorzien van koeling en zijn de keukens uitgerust met uitgebreide klimaatbeheersing en keukenventilatie.” Meerkerk: “De grootste uitdaging in dit project was de bijzondere geometrie. Geen verdieping is hetzelfde, wat tevens geldt voor de installatietechnieken. Bijvoorbeeld voor de klimaatplafonds hebben wij waar mogelijk gezocht naar standaardisatie, maar bijzondere aansluitstukken in gevelaansluitingen waren onontkoombaar. Hier is veel specialisme aan te pas gekomen; van ontwerp t/m montage.”
Ook was de ruimte tussen de klimaatplafonds en betonvloeren beperkt. “Waar we normaal gesproken één verdieping uittekenen en alle installaties boven het plafond wegwerken, hadden we hier te maken met groot aantal unieke verdiepingen en bouwdelen”, aldus Meerkerk. “Maar ook met twee coördinatiegebieden (het plafond en de vloer), waardoor een zorgvuldige afstemming noodzakelijk was. Het complete project is uitgewerkt in BIM en we hebben wekelijks clashoverleggen gevoerd om hier op de juiste manier invulling aan te geven. Zowel met Van den Pol Elektrotechniek als met de installatiepartners, constructeur, architect en nevendisciplines.” Deze afstemming kreeg nog een extra impuls, toen de installatiecombinatie lopende het project ook het totale inbouwpakket van Booking.com gegund kreeg.
Het hart van de technische installatie bevindt zich in de kelder van de City Campus, waar onder andere zes luchtbehandelingskasten, de warmte- en koudeverdelers en het noodstroomaggregaat staan. “De luchtbehandelingskasten hebben het volume van een rijtjeswoning en zijn in delen naar Amsterdam vervoerd, vanaf waar zij met een schip naar het Oosterdokseiland zijn gevaren”, vertelt Nederveen. “Hier zijn de kasten met zorg ingehesen en geassembleerd, waarna de City Campus verder is opgebouwd.” Warmte en koude worden geleverd door een WKO-bron op het Oosterdokseiland, vertelt Sterkenburg. “Vanuit de kelder worden warmte, koude en ventilatielucht via vijf schachtkernen verspreid naar de diverse ruimtes.”